Tiltakozom! – Kicsoda Johnny Depp ügyvédje, a sztárrá avanzsált Camille Vasquez?

2022. 06. 01.

Régóta tartotta bármi is akkora izgalomban az amerikai közvéleményt, mint Johnny Depp és Amber Heard hetek óta tartó rágalmazási pere. Nézők milliói előtt bontakozott ki egy elborult kapcsolat homályos, olykor visszataszító sziluettje, épp ezért talán nem is meglepő, hogy a napról napra változó események közepette egy új arc került inkább reflektorfénybe: Depp ügyvédje, Camille Vasquez.

Johnny Depp ügyvédje, Camille Vasquez meglépte azt, ami Amerikában eddig kevés nőnek sikerült: éles eszével számottevő érdeklődést váltott ki a Heard-Depp pert követő milliókból, hiszen a hetek óta tartó huzavonában többször is bizonyította már rátermettségét. 

Camille Vasquez, Johnny Depp, Amber Heard, rágalmazás
Camille Vasquez erélyes szakmai fellépése sokakból váltott ki elismerést az elmúlt hetekben. Kép forrása: Northfoto

Frissítés:Heard-Depp per az utóbbi időszak egyik legnagyobb érdeklődésre számot tevő rágalmazási ügye Amerikában, amelyben június 1-jén született ítélet. Eszerint az esküdtek 14 órányi tanácskozás után mindhárom pontban Johnny Deppnek adtak igazat, akinek így a bíróság 15 millió dollár kártérítést ítélt meg.

Az ügy dióhéjban: az Aquaman című film sztárja, Amber Heard 2018-ban, egy írásában azt állította, hogy kapcsolati erőszak áldozata, s ugyan nem fogalmazta meg egyértelműen, kire gondolt elkövetőként, a közvélemény azonnal ráhúzta volt férjére, Johnny Deppre az „asszonyverő” titulust. Depp emiatt több blockbuster, többek között a Karib-tenger kalózai és a Legendás állatok és megfigyelésük filmekben játszott szerepeitől is elesett, majd rágalmazás miatt ötvenmillió dolláros pert indított exneje ellen, mondván: a hamis vádak következtében nemcsak szerepektől kellett búcsúznia, hanem jó hírneve is megtépázódott.

Vasquez felkészültsége megkérőjelezhetetlen: az alábbi videóban például összesen tizenkét alkalommal vág közbe az ellenoldalon ülő ügyvédnő kérdéseinél, szóbeszédnek, megalapozatlannak vagy elfogult kérdésfelvetésnek titulálva azokat. A bírónő minden esetben helyt is adott tiltakozásainak.

Az ügyvédnőnek köszönhető emellett az is, hogy sikeresen kihúzta Heardből: noha korábban megígérte, mégsem utalta el jótékonysági célra azt a hétmillió dollárt, amelyet a váláskor férjétől kapott. Ugyanilyen sokkoló volt az a jelenet, amikor Vasquez kimondatta vele, hogy többször is „semmintmondó, szar alaknak” nevezte Deppet, egyúttal láthatóan felhúzta a színésznőt azzal, hogy rámutatott: eddigi legnagyobb színészi munkáját (az Aquamanben) volt férje szerezte neki. 

Amber Heard, Aquaman
Amber Heard az AquamanbenKép forrása: Northfoto

Kicsoda valójában ez a felkészült szakember, aki a nyilvános sárdobálásnak köszönhetően a per egyik legkedveltebb arcává, lényegében ünnepelt sztárrá nőtte ki magát mindössze néhány hét alatt? 

Emelkedő csillag

Camille Vasquez kubai és kolumbiai felmenők gyermekeként látta meg a napvilágot 1985-ben, San Franciscóban. 2006-ban szerezte meg első diplomáját a Dél-Kaliforniai Egyetemen kommunikáció és politikatudományi területen, majd 2010-ben a Los Angeles-i Southwestern Jogi Egyetemen diplomázott jogászként. Az elmúlt négy évben a Brown Rudnick ügyvédi iroda munkatársaként dolgozott, amely legfőképpen nagy volumenű rágalmazási perek kapcsán bukkan fel a tárgyalótermekben.

Vasquezt tavaly a Best Lawyer című magazin „One to Watch” ügyvédjévé választották, azaz olyan személlyé lépett elő, akinek munkásságát érdemes figyelemmel kísérni. A mindössze 37 éves ügyvédnő szakterülete a peres és választott bírósági eljárások, elsősorban felperesek képviseletére és becsületsértési ügyekre specializálódott, így lehet annak a kilenc ügyvédnek egyike, akik részt vettek az ötvenmillió dolláros Heard-Depp-perben. 

Camille Vasquez, Johnny Depp, Amber Heard, rágalmazás
Camille Vasquez már négy éve a Brown Rudnick ügyvédi irodát erősíti. Kép forrása: Northfoto

A Brown Rudnick oldalán található leírás szerint Camille ügyesen alakít ki mind támadó, mind védekező perstratégiákat magánügyfelei számára, emellett nagy tapasztalattal rendelkezik az ilyesfajta megbízásokból adódó hírnévkezelési és válságkommunikációs problémák kezelésében is. Való igaz, hisz ennek lenyomatát bőven érzékelhetjük a Heard-Depp acsarkodás kapcsán is. 

Példakép, vagy elvetemült antifeminista?

„Fontos, hogy a latin-amerikai ügyvédnőket is hozzáértőnek tekintsék, ezért is örülünk annak, hogy Ms. Vasquez így brillírozik a tárgyaláson. Profizmusának köszönhetően sok latino kislány példaképe lehet, s inspirációt adhat azonos származású kollégáinak is” – nyilatkozta Vasquez társadalmi szerepéről Lucero Chavez Basilio, a Latinamerikai Ügyvédnők Kamarájának Elnöke az USA Today Entertainmentnek

Vasquez csillaga egyébként azóta tovább emelkedett. 

„Egy ekkora irodának minden tárgyalás esetén gondosan fel kell mérnie, ki az ügyfele és pontosan mit képviselnek. Nagy horderejű lehet az optika, hogy a csapat milyen konklúzióval zárja a tárgyalást. Ezek alapján megérné Vasquezt porondon tartani az utolsó percig” 

– mondta Basilio a témában, s eszes jóslata valóra is vált, hiszen valóban Camille tartotta a Depp-csapat záróbeszédét. 

Camille Vasquez, Johnny Depp, Amber Heard, rágalmazás
Johnny Depp megérkezik a tárgyalásra május 27-énKép forrása: Northfoto

Ugyan Vasquez szakmaiságát nehezen lehetne megkérdőjelezni, abban viszont már többen találnak kivetni valót, az ügyvédnő vajon miféle szerepet játszik a nők elleni erőszak felszámolásának küzdelmében. Lendületes védelmi stratégiája miatt Camillét sokan azzal vádolják, nem hisz Amber Heard állításainak, hiszen rendre hiteltelenítette a színésznő családon belüli erőszakra vonatkozó kijelentéseit. „Gratulálj csak Camille Vasqueznek, aki kb 50 évvel vetette vissza a feminizmus fejlődését kevesebb, mint két óra alatt” – írta róla például egy dühös felhasználó a Twitteren.

Camille Vasquez, Johnny Depp, Amber Heard, rágalmazás
A Heard-pártiak nehezményezik Vasquez erőteljes fellépését a családon belüli erőszak körében. Kép forrása: Northfoto

Vasquez támogatói viszont másképp látják a dolgot: szerintük az ügyvédnő erélyes fellépése végre megteremtette a diskurzust a családon belüli erőszak férfiáldozatairól, hiszen róluk aránytalanul kevés szó esik a társadalomban. 

Összességében elmondhatjuk, hogy a hat hétig tartó, nagy médiavisszhangot keltő tárgyalás végén nemcsak Depp, hanem Camille Vasquez is nyertesként léphetett ki a tárgyalóteremből. 

Borítókép forrása: YouTube