Barion Pixel Lengyel bevándorlókból Hollywood úttörői – 5 dolog, amit nem tudtál a ma 100 éves Warner Brosról – Coloré

Lengyel bevándorlókból Hollywood úttörői – 5 dolog, amit nem tudtál a ma 100 éves Warner Brosról

2023. 04. 04.

Harry Potter, Mátrix, A szárnyas fejvadász, Eredet, Bolondos Dallamok, Hazárd megye lordjai, Nagymenők, Jóbarátok, Vészhelyzet – napestig sorolhatnánk azokat a világhírű filmeket, melyekkel a Warner Bros filmstúdió ajándékozta meg a nagyérdeműt. Az éppen ma száz éves vállalat saját története is vászonra illő: múltja és jelene legizgalmasabb fordulataiból válogattunk.

A mai napig a legnagyobb filmstúdiók között tartják számon a Warner Bros.-t, mely tavaly áprilistól már a Discovery cégcsoporttal egyesülve szolgáltat tartalmat és élményt. De ahogy minden vállalat életében, itt is voltak hullámhegyek és hullámvölgyek, sikerek és hátráltató tényezők is, de a történeti áttekintés helyett inkább kiválogattuk a legérdekesebb, legfontosabb pillanatokat a WB száz évéből.

1. Bevándorlók gyermekei voltak az alapítók

Egy lengyel cipész, Benjamin Wonsal négy fia, Harry, Albert, Sam és Jack Wonsal alapította a stúdiót egy évszázaddal ezelőtt. Közülük hárman még Lengyelországban születtek, Jack már Kanadában jött világra, szüleik áttelepülése után. Ők négyen – immáron Warner vezetéknévvel – az ezredforduló környékén kezdtek vándormozikat üzemeltetni Ohióban és Pennsylvaniában, majd belefogtak a filmforgalmazásba, innen pedig már csak egy lépés volt, hogy a gyártásban is megvessék a lábukat. 1923. április 4-én indult filmstúdiójuknak a Warner Brothers, tehát Warner testvérek, röviden Bros. nevet adták. Akkor aligha jósolhatták volna meg, hogy a világ meghatározó szórakoztatóipari cégének alapköveit tették le.

2. Az első országos sikert tragédia árnyékolta be

A Warner Bros.-hoz sok filmes mérföldkő kötődik, többek között az első hangosfilm megjelentetése is. Ez volt A dzsesszénekes  (The Jazz Singer), melyet 1927-ben láthatott először a nagyérdemű. Ebben az akkori némafilmekkel ellentétben zenei betétek is szerepeltek, sőt, a főszereplőt alakító Al Jolson énekét is hallani lehetett – persze ez ma már magától értetődőnek hangzik, akkoriban nagy ellenlobbija volt a hanggal ellátott produkcióknak, még az egyik Warner-fivér is úgy tartotta, hogy az emberek csak a mozgóképre kíváncsiak. A film azonban sikeres lett, ennek köszönhetően a stúdió bevételei egyre csak nőttek.

1928-ban leforgathatták a legelső, egész estés hangosfilmet (ez volt a Lights of New York), 1929-re pedig a vállalatot követve minden nagy stúdió elhagyta a némafilmeket. De A dzsesszénekes premierjét sajnálatos tragédia árnyékolta be, ugyanis a forgatások során Samnek iszonyú fejfájásos rohamai támadtak, melyeket a munka miatt nem volt ideje kivizsgáltatni. Nem sokkal később kiderült, hogy arc- és homloküreg gyulladásban szenved, és a kezeletlenül maradt betegség átterjedt az agyára is. Négy sikertelen operációt követően Sam Warner végül a műtőasztalon hunyt el 39 éves korában – egy nappal a film premierje előtt.

3. Úttörők és rekorderek a Warner Bros.-nál

A Warner-fivérek nemcsak a hangot hozták el a mozizás világába, hanem az évtizedek során számos területen bizonyultak úttörőnek és igen sikeresnek. A harmincas években létrehozták animációs alosztályukat, mellyel megint megelőzték legtöbb konkurenciájukat és fej-fej mellett haladtak a később nagyobb sikert arató Walt Disney Studiosszal. A Bolondos Dallamok (Looney Tunes) karakterei nem kevésbé ismertek ma sem, mint a Disney-mesék figurái. Tapsi Hapsi, Dodó kacsa, Szilveszter és Csőrike, Cucu malac, Speedy Gonzalez és társaik több generáció gyermekkorát színesítették meg.

Warner Bros
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Mivel a Warner Bros. több mint nyolcezer filmet és számtalan sorozatot legyártott az elmúlt egy évszázadban, az Akadémiának volt mit díjazni közülük. Ilyen téren is rekordtartó a stúdió, hiszen 134 Oscar-díjjal bír ma a WB, melyek közül az első Az aranyásó volt 1927-ből, és később olyan alkotásokat jutalmaztak még aranyszoborral, mint a Ben Hur, a Casablanca, az 1984-es Dűne vagy Batman – A sötét lovag. De persze egy film sikerét nemcsak a kritikai, hanem a nézők irányából érkező elismerés is meghatározza, utóbbit pedig legjobban a jegypénztárak eladási statisztikái mutatják meg. A WB produkciók közül nem egy szerepel a bevételi szempontból legsikeresebb filmek örökös toplistáján, a Harry Potter és a Halál ereklyéi második része például 1,34 milliárd dollárt keresett világszerte, az Aquaman 1,14 milliárdnál jár, A sötét lovag – Felemelkedés 1,08 milliárd dollárnyi bevételt tudhat magáénak, míg a Joker pedig 1,07 milliárd dollárt zsebelt be a mozipénztáraknál.

Nem maradhatnak ki a sorozatok sem a felsorolásból, hiszen minden idők egyik legnépszerűbb sitcomját, a Jóbarátokat szintén a Warner gyártotta, de a Warner Bros. Televisionnek köszönhetjük többek között az Agymenőket, a Vészhelyzetet és A két pasi meg egy kicsit is.

4. Nem volt elég a filmipar

A testvérek nem sokáig elégedtek meg azzal, hogy csupán a mozivásznakra gyártsanak filmeket, az ötvenes években betörtek a tévézés egyre népszerűbb világába, és elsőként krimi- és westernsorozatokat kezdtek forgalmazni. 1969-ben létrejött a Warner Communications, ahol aztán a mozgófilmes tartalmakon túl zene, videójátékok és képregények is helyet kaptak a kínálatban. Így ha valaki elolvas egy DC-képregényt vagy leül játszani a Mortal Kombattal, az is a Warner zsebét tömi.

Ezeken túl aztán megnyitották kalandparkjaikat a Disneyland mintájára, Warner Bros. Movie Worldöt ma négy helyen találunk a világon, de sok stúdiójuk (például a londoni Harry Potter-stúdió) szintén látogatható. Megvetették a lábukat a kereskedelemben is, hiszen a hozzájuk tartozó híres franchise-ok termékeit mind ők forgalmazzák, és meglepő lehet, de még a színházi életig is elér a kezük, hiszen Warner-darab  többek között a J.K. Rowling által írt Az elátkozott gyermek, a Beetlejuice-musical, A szív hídjai és a Tortúra színpadi változata is, ezért ők birtokolják a tulajdonjogokat.

5. Nem ment minden könnyen

Ami a szórakoztatóipart illeti, botrányok mindig voltak és lesznek is, nem kivétel ez alól a Warner Bros. sem, és talán a cégbe volt kódolva a sok nehézség, hiszen az alapító fivérek sem jöttek ki jól egymással, főként a konzervatívabb Harry és az örök playboy Jack. Aztán ott volt John Barrymore (Drew Barrymore nagypapája), a Don Juan főszereplőjének alkoholizmusa és agresszív viselkedése, Bette Davis és Joan Crawford évtizedes, nyílt rivalizálása és Errol Flynn is, aki szeuxális erőszak vádjával állt bíróság elé a negyvenes években. Színészeikkel kapcsolatos botrányok nem igazán tettek jót akkor a WB hírnevének.

Golden Age Of Hollywood: Debbie Reynolds
Jack Warner, a cég feje Debbie Reynolds és Jane Powell társaságában az ötvenes években. Forrás: Northfoto

De a stúdiónak az utóbbi évtizedekben is főtt a feje a gondok miatt. Charlie Sheen színész, A két pasi meg egy kicsi akkori sztárja nemcsak drog- és alkoholproblémái került a címlapokra 2011-ben, hanem szexuális zaklatás miatt is. Az ügy olyan komollyá fajult, hogy a cég megvált tőle és Ashton Kutcher lett a sorozat főszereplője, de a széria nézettsége onnantól kezdve meredeken zuhanni kezdett.

2019-ben az akkori vezérigazgatót, Kevin Tsujiharát vádolták szexuális visszaéléssel, mivel több színésznő is azt állította, hogy „szolgáltatásaikért” cserébe szerepekhez segítette őket. Egy évvel később pedig sztárműsorvezetőjükről, Ellen DeGeneresről pattantak ki híresztelések, miszerint kicsit sem olyan jó fej, mint ahogyan azt beszélgetős műsorában, a The Ellen Show-ban mutatja. Nemcsak meghívott vendégek, hanem a műsor dolgozói is szót emeltek a nő stílusa és az ott uralkodó légkör toxikussága ellen.

Forrás: Britannica
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix