Dél-Kaliforniától Görögországig: bepillantás Tom Hanks és Rita Wilson ingatlanportfoliójába

2023. 08. 11.

Kevés olyan hollywoodi színész van, aki kiváló rezuméval és rendezett családi háttérrel rendelkezik, mi több, megkeresett dollárjait családja boldogulására forgatja vissza. A csaknem negyven éve pályán levő Tom Hanksre azonban minden állítás igaz, mi több: ingatlanportfólióját ugyanolyan értékes házak alkotják, mint amilyen filmek a karrierjét szegélyezik.

Tom Hanks megannyi színes történettel „kibélelt” karrierje közel négy évtizede a hollywoodi filmgyártás alapját képezi. A színész ezidő alatt feleségével, az eredetileg zenész, később színész Rita Wilsonnal nemcsak egy teljes életet, hanem elképesztő ingatlanbirodalmat is felépített: kezdve dél-kaliforniai bázisukkal idahói otthonukon át görögországbeli villáikig. Noha a hollywoodi pár a vörös szőnyegen ünnepelt törzsvendégnek számít, köztudottan keveset nyilatkoznak magánéletükről. Az alábbiakban azonban utánajártunk, mit tudni a Wilson-Hanks házaspár ingatlanjairól, kezdve a dél-kaliforniai kiindulóponttól egészen a görög villáig. 

Tom Hanks és Rita Wilson: az égben köttetett

Rita Wilson és Tom Hanks 1981-ben, a Bosom Buddies című sitcom felvételén találkoztak, de csak néhány évvel később kezdtek randizni, miután az Önkéntesek című alkotás forgatásán újra összesodorta őket a sors. „Ritával csak egymásra néztünk és… Ennyi volt” – mesélte egyszer Hanks a GQ magazinnak. 

Tom Hanks, Rita Wilson, ingatlan
Tom Hanks és Rita Wilson a nyolcvanas évek óta alkotnak egy párt. Kép forrása: L.Cohen/Getty Images

A pár 1988-ban házasodott össze, s ugyanebben az évben meg is vásárolták első közös otthonukat a Los Angeles-i Pacific Palisades negyedben. A négy hálószobás, öt és fél fürdőszobával és egy privát, belső udvarral rendelkező házért 1,9 millió dollárt fizettek, s végül 5,22 millió dollárért adtak túl rajta 25 évvel később, 2013-ban. 

Három évvel később, 1991-ben már új fészket vásároltak maguknak: ezúttal egy malibuli otthonra esett a választásuk, amelyet 2,95 millió dollárért vásároltak meg. A házaspár ezúttal egy óceánparti házat szemelt ki Woody HarrelsonTori SpellingBill Murray és Bette Midler szomszédságában. Az eredetileg 1928-ban épült, kétszintes ház három hálószobával büszkélkedhetett, az elsődleges lakosztályból pedig zavartalan kilátás nyílt az óceánra. Érdekesség, hogy ugyan Hanksék több ingatlannak búcsút mondtak az elmúlt években, malibui otthonunk továbbra is a tulajdonukat képezi. 

Azok a kilencvenes évek!

A kilencvenes évek elején Hanks már jócskán az A-listás sztárok körébe tartozott (1994-ben a Philadelphia – Az érinthetetlen, 1995-ben pedig a Forrest Gump főszerepeiért jelölték Oscar-díjra), így forgatásról forgatásra járta az országot. Miután megelégelte, hogy életét és napjait egy ócska lakókocsikban tengeti két felvétel között, kezébe vette az irányítást: 1993-ban megvett egy tíz méter hosszú lakókocsit, amelyben egy konyha, fürdőszoba, ágy, heverő és egy faberakású asztal is helyet kapott. (A „nappaliban” még egy fals-tűzhelynek is jutott hely, hogy biztosítsa az otthonos hangulatot.) 

Tom Hanks, Rita Wilson, ingatlan
Hanks és népes családja a 2020-as Golden Globe-díjátadón. Kép forrása: Frazer Harrison/Getty Images

Mire Hanks 2021-ben aukcióra bocsátotta lakókocsiját, az 18 lokációt járt meg az országban: a színész többek között a már emlegetett Forrest Gump és a Szerelem hullámhosszán című filmek forgatásakor is ebben a lakókocsiban lakott. Hanks lakóautója végül 235.200 dollárért kelt el egy aukción, de azt nem tudni, ki lett az új tulajdonosa. 

A kilencvenes évek persze nemcsak díjesővel kecsegtette a színészt, hanem jócskán emelte az ázsióját is. Ennek köszönhetően Hanks pénztárcája is megérezte a sikert: az 1998-ban debütált A szerelem hálójában című filmért 20 millió-, míg a Ryan közlegény megmentéséért 40 millió dolláros bevételre tett szert. A színész igyekezett visszaforgatni jelentős jövedelemnövekedését, így 2002-ben új otthont építtetett családjának: az idahói projekt viszont végül rosszul sült el. Noha a meglévő információk szerint Hanks nagyjából 12 millió dollárt költött új fészkük felhúzására, az elkövetkező években jogi csatákba keveredett a kivitelezőkkel, mivel azok olyannyira kontár módon építették fel a házat, hogy az lakhatatlanná vált. Hanks végül elvesztette a jogi vitát, s a rossz minőségű otthon mellett a perköltséget is az ő számlájára írták. 

Wilson és Hanks nemcsak a költözhetetlen Idahóbeli otthonnal kerültek az ingatlanokkal foglalkozó lapok címlapjára. 2004-ben ugyanis kiderült, hogy a házaspár már nemcsak turistaként járja Görögországot: Antiparos csöppnyi szigetén már jelentős földterülettel is rendelkeztek. Az azóta felhúzott villáról mindössze annyit tudni, hogy egy 138 négyzetméternyi házról van szó, amely egy nagyjából hat hektáros területen fekszik. (Hanks és Wilson egyébként tiszteletbeli görög állampolgársággal is rendelkeznek, miután a 2018-as, elképesztő erdőtüzek után segítették az országot.) Érdekesség, hogy 14 évvel később, 2018-ban egy másik házat is megvásároltak Patmos szigetén: a tengerparti villa állítólag kőből készült, s egy óriási terasszal büszkélkedhet, amelyről elképesztő kilátás nyílik a tengerre. 

A kitérők ellenére a házaspár mégis megmaradt a gyökereinél: 2010-ben a már említett kaliforniai Pacific Palisades környéken vettek egy 1348 négyzetméteres villát (képünkön fent), amely négy hálószobával, öt fürdőszobával, borospincével, egy, a hegyormon található medencével és kikötővel rendelkezik. Az eredetileg 1996-ban épült ház 2006-ban esett át egy felújításon, s a Wilson-Hanks házaspár a mai napig ezt a fészket tekinti elsődleges lakhelyének. 

Forrás: ArchitecturalDigest.com
Borítókép forrása: Nina Westervelt/Getty Images