Barion Pixel „Jövőre felújítom a lakást!” – Coloré

„Jövőre felújítom a lakást!”

2021. 12. 30.

A pezsgőmámorban úszó újévi visszaszámlálásnál olyannyira nem ismerünk lehetetlen, hogy még egy lakásfelújításra vonatkozó fogadalom is könnyelműen hagyja el a szánkat. Ha már egyszer kimondtuk, hogy felújítom a lakást, akkor azt nem lehet visszaszívni – így nincs más hátra, mint előre!

1. lépés: Mekkora keretből gazdálkodunk?

Már most nekiláthatunk egy jó kondérnyi újévi lencseleves megfőzéséhez, ha szeretnénk biztosítani magunknak a jövő évi lakásfelturbózáshoz szükséges anyagiakat. De, hogy mégse bízzuk vakon a szerencsére a dolgot, először is gondoljuk át, milyen összegből gazdálkodunk. Gyorsan kijózanodunk majd az irreális vágyainkból, ha csak a kiszemelt szőnyeg kerül annyiba, amennyit a teljes felújításra szánunk.

2. lépés: Ha felújítom a lakást, legyen listám

Ebédlőszékeket venni, képek a galériafalunkhoz, növénnyel befuttatott DIY ágyvég… – kismillió kisebb s nagyobb elintézendő dolog van a fejünkben, melyek között könnyen elveszünk, ha nem vetjük papírra őket – tegyük hát meg, mert így mindig szem előtt lesznek. A legjobb, ha az egyes szobákra lebontva írjuk meg a listát és prioritás szerint rangsorolunk. Ezenkívül megjelölhetjük, hogy melyik projekt milyen volumenűnek számít: filléres apróság, zsebbenyúlós, vagy egy időigényesebb csináld magad mutatvány? Válasszunk ki maximum két-három tételt, a többit pedig tegyük parkolópályára, míg a meglévőeket ki nem pipáltuk!

Lakberendezes Felujitas Ujevi Fogadalom 2
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

3. lépés: Bontsuk lépésekre a teendőket

Az olyan jellegű feladatok, mint például a kifestés, hatalmas, rémisztő szörnyként ijesztgetnek minket a listánkon. De könnyen megfoszthatjuk ránk gyakorolt hatalmától, ha apró darabkákra bontjuk szét. Ezenkívül sokkal kézzelfoghatóbb lesz egy-egy részfeladat, ha úgy jegyezzük fel magunknak, hogy fel kell hívnunk a festőt, vagy ideje elmenni a festékboltba színt választani.

felújítom a lakást
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

4. lépés: Szabjunk határidőket

Mindannyian tudjuk, hogy az egyszer majd valamikor megcsinálom jellegű hozzáállásból lesz az, hogy két évig tart, amíg felszögelünk egy képet a falra. Így bármilyen apróságról legyen is szó, mindig rendeljünk dátumot az elvégzendő feladatokhoz, hogy jövő ilyenkor már garantáltan a frissen felújított otthonunkban koccinthassunk az újévre.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix