Ez a növénnyel befuttatott DIY ágyvég szinte önmagát készíti el!

2021. 10. 06.

Egy mutatós ágyvég mindig megkoronázza alvóhelyünket – pláne, ha nekünk csak annyi dolgunk van vele, hogy pár léc, valamint néhány méter kötél segítségével elkészítjük a keretet. A többit bízzuk kúszónövényünkre, mely napról napra élettel tölti meg DIY ágyvégünket.

Így lássunk hozzá

A kúszónövénnyel befuttatott DIY ágyvégben az a legjobb, hogy az elkészítésének csak a képzeletünk szabhat határt. Azonban ha a képen szereplő keretes megoldás mellett döntünk, akkor itt az idő, hogy ellátogassunk a legközelebbi fatelepre stafniért. Egy 5×5 centiméteres példány megteszi, melyet általában 4-5 méteres darabokban árulnak, így két szál biztos elég lesz belőle. A keret szélessége legyen minimum akkora, mint az ágyunk szélessége, mely egy franciaágy esetén minimum 160 cm. A magasságát meghatározza a szoba belmagassága is, de ne menjünk 2 méter alá, ha igazán látványos ágyvéget szeretnénk kreálni. A gazdaboltban méterre vásárolhatunk juta kötelet, ebből egy körülbelül 15 milliméteres lesz az ideális jelölt. Ennek fényében fúrjunk megfelelő méretű lyukakat a felső lécbe nagyjából 10 centiméterenként, az alsó lécbe pedig mehetnek az úgynevezett szemescsavarok. A keretet mind a négy illesztési pontnál egy-egy csavarral rögzítsük, majd a kötél alját kötözzük hozzá a szemescsavarhoz, a tetejét pedig a lyukon átbújtatva rögzítsük egy csomóval. Ezután pedig nincs is más dolgunk, mint egy mutatós kaspóban mellé helyezni a kiszemelt növényt, és időről-időre egyengetni az útját.

Lakberendezes Diy Noveny Agyveg 2
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Top 3 bevethető növény

Misztikus hangulatával a dobogó harmadik helyét sikerült elcsípnie a szobaborostyánnak, melynek társaságában úgy érezhetjük, mintha csak az erdő közepén hajtanánk álomra a fejünket. Aki szereti sötét hálószobában átaludni a délelőttöket, azonnal szerezze be magának, hiszen kevés fénnyel is vígan eléldegél. Viszont jobb lesz szemmel tartanunk, mert kültéri testvéréhez hasonlóan nehéz megzabolázni. Őt csupán egy hajszállal előzte meg a szobai futóka, sűrű, zömök megjelenésével. Fényigénye némileg nagyobb, azonban a túlzott meleget és a tűző napot nem állhatja. Jár a dobpergés az abszolút első helyezettnek, ki nem más, mint a nagyik kedvence: a kúszó filodendron. Azonban nem is találhatnánk nála jobb jelöltet, hiszen ez az abszolút igénytelen szobanövény a legsanyarúbb körülmények közt is pompás ágyvégnek bizonyul majd.

Lakberendezes Diy Noveny Agyveg 3
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix