Így mosd a takarót, hogy ne legyen “szekrény” szaga

2022. 01. 11.

A tél nem csupán a karácsonyról szól, hanem a bekuckózásról is a puha és meleg takaróba, ami menedéket nyújt a kinti fagyok elől. Az ember szinte már a gondolattól is érzi a bőrén az anyag bársonyos tapintását, a finom tisztaságillatról nem is beszélve. A valóság azonban könyörtelenül közbe szólhat, hiszen egy rosszul mosott takaró megkeményedhet, a helytelen tárolástól pedig visszataszító ‘szekrényszaga’ lehet.

Mostanra talán mégis többen lemondtak arról, hogy egyszer ismét illatos és puha plédeket vehet elő a szekrényből, merthogy hiába mossák azokat, valahogy sosem lesz az igazi. Aggodalomra azonban semmi ok, az alábbiakban eláruljuk, mire kell figyelni, hogy kívánságunk valósággá váljon. Sőt azt is eláruljuk, hogyan frissíthetjük fel a pokrócokat mosás nélkül!

Nehéz, de nem lehetetlen küldetés a takaró szakszerű mosása

Mindenekelőtt fontos megemlíteni, hogy az első és legfontosabb lépés a takaró címkéjén szereplő mosási útmutató elolvasása. Hiszen ha illatos és puha plédet szeretnénk, nem célszerű csak úgy, minden előzetes ismeret nélkül a mosógépbe gyömöszölni azt. (Arról nem beszélve, hogy akárcsak a ruhák esetén, az anyag itt is könnyen összemehet, ha nem a megfelelő hőmérsékleten mossák.) A legnagyobb fejtörést kétségkívül a gyapjútakaró jelenti, de még az is megéri a fáradtságot, hiszen cserébe tökéletesen melegít.

Hogyan mossuk a gyapjútakarót?

Mielőtt mosógépbe helyeznénk, rázzuk ki jó alaposan, eltávolítva ezzel a port és az esetleges szennyeződéseket. A gyapjútakarót tilos magas hőmérsékleten mosni, a harminc Celsius-fokos kímélőprogram elegendő a tisztításához, illetve a legtöbb mosógépen van gyapjú mosásához passzoló program is. Ha ezt választjuk, a takaró biztonságban lesz. Szintén fontos, hogy gyapjú mosásához használjunk kímélő mosószert, a centrifugát pedig úgy ahogy van, felejtsük el. Öblítőből is lehetőség szerint válasszunk biobarátot, mivel a szintetikus összetevőktől kibolyhosodhat az anyag.

Hogyan mossuk a polártakarót?

Amennyiben azért szeretnénk kimosni a polártakarót, mert folt esett rajta, akkor a mosógéppel történő tisztítás előtt öntsünk egy kevés mosogatószert a pacára, majd vizes szivaccsal finoman dörzsöljük át. A nedvesség nagy részét itassuk fel egy tiszta törölközővel, és csak ezt követően tegyük a gépbe. Célszerű ezúttal is kímélő programot választanuk (a negyven fokos tökéletes), mert a túl meleg víz hatására kinyúlhat a takaró. Mosószerből is kíméletes tisztítást ígérőt válasszunk, de csupán minimálisat, mert a túl sok mosószertől az anyag tapintása érdessé válhat. A polártakaró esetén nem kell lemondanunk a centrifugázásról, mindössze arra ügyeljünk, hogy a program lejártával azonnal terítsük ki száradni, különben szúrós szaga lehet száradás után.

Mi legyen a paplanokkal?

Mivel a párnák között is vannak kényesebb és kevésbé kényesebb anyagúak, ezért róluk is érdemes szót ejteni. Ha a paplan anyaga szintetikus, akkor elegendő alacsony hőfokon kimosni, illetve szintén alacsony fordulatszámmal centrifugázni. Amennyiben a paplan tollal töltött, a víz hőmérséklete ne legyen több harminc Celsius-foknál, és kizárólag kímélő programmal mossuk. A centrifugázás sem tilos, a szárítása viszont már körülményesebb, mivel az átnedvesedett toll könnyen összetapad, csomóssá válik, ami még a napon szárítva is nyirkos maradhat belül, ez pedig kedvez a penész és a kellemetlen szagok kialakulásának. Az az ideális, ha be tudjuk rakni a szárítógépbe, de ha erre nincs mód, a levegőn szárítás közben többször rázzuk fel, hogy a tollcsomók fellazuljanak és kellő mennyiségű levegőhöz jussanak.

6 mód, amivel mosás nélkül is elüldözhetjük a ‘szekrényszagot’

Előfordulhat, hogy az a takaró, amit tisztán kivettünk a mosógépből, száradás közben egyszeriben kellemetlen szagot áraszt. Szerencsére erre is van megoldás, és ehhez nem kell ismét kimosnunk.

Az ezerarcú szódabikarbóna

Az mostanra talán senkinek sem újdonság, hogy a szódabikarbóna sokoldalúan felhasználható a háztartásban, így a ruhaszárítás folyamatánál is azáltal, hogy elnyeli a nedvességet. Egyszerűen hintsük meg a takarót vékony rétegben szódabikarbónával, majd várjunk fél órát. A csodaszer felszívja a nedvességet, és megszabadítja az anyagot a kellemetlen szagoktól. Ha letelt a harminc perc, egyszerűen rázzuk ki alaposan a pokrócot, és mehet a szekrénybe.

A szárítógép előnye

A szárítógép magas hőfoka szintén képes elpusztítani a rossz szagokért felelős baktériumokat és kórokozókat, ám mielőtt betennénk a takarót, olvassuk el a címkéjén lévő utasítást. Ha netán nem találunk szárításra vonatkozó információkat, állítsuk a gépet a legalacsonyabb hőfokra, abból jó eséllyel nem lehet baj.

Szárítógolyó a szárítógépbe

Ha nem szeretnénk, hogy a szárítógép kellemetlen szagú maradjon a takaró eltávolítása után, érdemes szárítógolyót is betenni az anyaggal együtt. Egy kis csellel pedig illatosíthatjuk is a plédet, illetve a gép belsejét: cseppentsünk néhány csepp tetszőleges illatú illóolajat a golyókra, várjunk néhány percet, amíg beszívják (nehogy a takaró foltos legyen). Indítsuk el a szárítóprogramot, a végén pedig élvezzük a finom illatokat.

Textilfrissítő spray

A modern textilfrissítő spray-k nem csupán elfedik a szagokat, de semlegesítik is azokat a szövetből. Fordítsuk el a szórófejet „ON” irányba, majd legalább harminc centiméteres távolságból egyenletesen permetezzük a takaróra, amíg az enyhén nedves nem lesz. Ügyeljünk arra, hogy az anyag ne nedvesedjen át. A kellemetlen szagok a száradás során szűnnek meg, különösen intenzív szagoknál pedig ismételjük meg a folyamatot. (A hatóanyagok nem hagynak nyomot a textílián.)

Afro Amerikai No Frissen Mosott Takaroba Burkolozva Pihen
Nem lesz ‘szekrényszagú’ a takaró, ha odafigyelünk a szakszerű mosásra (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Ha nincs szárítógépünk

Amennyiben nincs otthon szárítógépünk, az is segíthet ha vasalóval vagy ruhagőzölővel (végső esetben hajszárítóval) átfújjuk a takarót. A lényeg, hogy magas hő segítségével megkíséreljük a baktériumok elpusztítását, majd – lehetőség szerint – friss levegőn hagyjuk teljesen megszáradni.

A ‘jó öreg’ szabad levegő és a napfény

Amennyiben módunkban áll, szárítsuk minél gyakrabban a friss levegőn, természetes napfénynél a takarókat (is), hiszen úgyszólván a környezet a legjobb baktériumölő.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix