Barion Pixel Válogass szennyest, akár a profik: Így nem fogják össze egymást a ruhák – Coloré

Válogass szennyest, akár a profik: Így nem fogják össze egymást a ruhák

2021. 11. 08.

Bár a mosás rutin feladat, időnként talán mégis megfordul a fejedben, hogy vajon jól válogatod szét a szennyest? A mosási szakértő elmondja, ő milyen módszerre esküszik.

Sokaknak ismerős az a jelenet, hogy piros zokni keveredik a világos mosnivalók közé, majd kedvenc ruhadarabjuk rózsaszínben pompázva kerül elő a mosógépből. Ezért is fontos alaposan átválogatni a szennyest, mielőtt gépbe tennénk.

Patric Richardson mosási szakértő szerint a szennyes szétválogatása minimalizálja a kopás és a színátvitel valószínűségét, melynek köszönhetően tovább viselhetjük a ruhákat. Ám ha minden színt válogatás nélkül egymás mellé dobálunk, akkor az anyag hamarabb elhasználódhat, elveszítve ezzel újszerű kinézetét.

Az első és legfontosabb szabály, hogy szortírozás előtt mindig olvasd el a ruhacímkén lévő mosási útmutatót. Ha valamelyiken a kézi mosás vagy a száraztisztítás szimbóluma van feltüntetve, akkor ez annyit tesz, hogy az anyagot nem szabad mosógépben mosni.

De akkor hogyan válogasd szét a szennyest?

A szétválogatást csak akkor célszerű elkezdeni, miután a mosási útmutató alapján megismerted, hogy a ruhák, textilek és törülközők milyen programon és hőfokon moshatók. Richardson szerint idejét múlt az a módszer, miszerint a szennyeseket csak világos és sötét színek szerint kell elkülöníteni.

Az ő – és állítása szerint hatékonyabb – négylépcsős rendszere így áll össze: világos ruhák, sötét ruhák, hideg színű ruhák (ilyen a kék, zöld, lila), meleg színű ruhák (mint amilyen a vörös, sárga, barna, narancssárga). Ez a csoportosítás a ruhák színét adó festék súlyán alapul, melynek a mosás során koptató hatása lehet. Leegyszerűsítve mindez annyit tesz, hogy például a hideg színek előállításához több festék kell, ezért ezek a ruhák nehezebbek, így nem tanácsos világos, meleg színű darabokkal vegyíteni őket.

Van értelme kategorizálni?

Sokan kategóriák szerint csoportosítják a szennyest, vagyis a lepedőket, törülközőket, farmereket és kényes ruhákat is külön mossák, mások pedig inkább a szennyeződések mértéket veszik figyelembe válogatásnál. Richardson szerint azonban ez a lépés kihagyható.

Ahogy fogalmaz, ő nem kategorizálja a szennyest, helyette a kényes, finom ruhákat mosózsákba teszi, és a többi, hasonló színűekkel együtt mossa ki. „Még a fekete szaténlepedőimet is a fekete farmereimmel mosom” – magyarázza a mosási szakértő.

Mi a helyzet az egyes anyagokkal?

Richardson szerint az egyetlen kivétel, amit nem a színe, hanem az anyaga szerint érdemes különválasztani, az az aktív sportruházat. Idetartoznak a spandexből, polipropilénből és más csúcstechnológiájú szövetekből készült termékek. Mivel az ilyen textíliák felszívják az izzadságot és gyorsan száradnak, hajlamosak visszatartani az olajos szennyeződéseket és baktériumokat, mosásuk pedig enzimalapú mosószert igényel.

Mosogep
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Ezekből tehát érdemes egy ötödik halmot képezni, majd külön kimosni őket. Itt ismét jól jön, ha elolvasod a ruhacímkét, hiszen így rögtön kiderülhet, ha egy anyaghoz speciális mosóprogram vagy tisztítószer szükséges.

Hogyan mosd ki a szortírozott ruhákat?

Richardson azt javasolja, hogy várd meg, amíg összejön egy teljes töltetnyi szennyes, vagy legalább 5-6 ruhadarab, ami elegendő egy kisebb mosáshoz. Ezzel megakadályozható, hogy a ruhák túl sokat forogjanak a dobban, ráadásul így nem kell feleslegesen pazarolnod az áramot és a vizet sem.

Hogy milyen legyen a mosás hőfoka, arról általában eltérnek a vélemények, de általános gyakorlat, hogy a világos ruhákat magasabb, a színeseket pedig alacsonyabb hőmérsékleten szokták tisztítani. A szakember ugyanakkor azt mondja, hogy nincs különösebb értelme variálni. A lényeg, hogy a ruhákat meleg vízben mosd ki, majd hidegben öblítsd ki, a végén pedig legyen egy gyors centrifugálás.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix