Barion Pixel Besárgult a fehér tornacipőd? Így szebb lesz, mint új korábban – Coloré

Besárgult a fehér tornacipőd? Így szebb lesz, mint új korábban

2021. 09. 29.

A fehér tornacipő látványa eleinte roppant vonzó, ám fehér színéből adódóan alig néhány használat után koszolódni kezd. Minél tovább húzzuk a tisztítását, annál nehezebb lesz, hiszen a szutyok beleivódik a szövetbe.

Mázli, hogy mint oly sok minden másra, úgy erre a problémára is léteznek házi praktikák, melyekkel a legmakacsabb szennyeződésektől is megszabadulhatunk anélkül, hogy vagyonokat kellene költenünk rá.

Így lesz a tornacipő újra patyolatfehér

A Reader’s Digest szerzője a szódabikarbóna és a folyékony mosószer kombinációjára esküszik. A lényeg, hogy tisztítás előtt távolítsuk el a cipőfűzőket (amik egyébként mosógépben moshatók), majd keverjük össze a háztartási szereket nagyjából fele-fele arányban. Az így kapott pasztát fogkefével dörzsöljük bele a cipő szövetébe, majd várjunk, amíg a szer kifejti hatását. Utolsó lépésben mossuk le a cipőről a pasztát, és gyönyörködjünk a hófehér végeredményben.

Feher Tornacipo 1
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Egyesek szerint érdemes ilyenkor beiktatni egy mosógépes mosást is, míg mások ezt nem ajánlják, mert a tapasztalatok alapján míg kímélő mosással is megsérülhet a cipő.

A szódabikarbónát kikeverhetjük víz és hidrogén-peroxid egyenlő arányú keverékével is: ebben az esetben mindenekelőtt távolítsuk el a külső szennyeződéseket a cipőről egy kefével, vigyük fel a cipőre a masszát, majd várjunk 4 órát, hogy megszilárduljon.

Ezután egyszerűen lerázhatjuk a megkeményedett pasztát, egy papírtörlő segítségével pedig eltávolíthatjuk a maradékot.

Egy influenszer praktikája besárgult tornacipőre

Sarah Tracey tornacipője sem volt éppen fehér, ahogy azt a mellékelt ábra is mutatja, a lány tuti receptje azonban visszaadta a lábbeli eredeti színét, ami jól látszik a jobb oldali képen.

Sarah átöblítette a tornacsukát tiszta vízzel, összekevert 1:1,5 arányban szódabikarbónát és mosóport, átdörzsölte egy fogkefével, állni hagyta egy kicsit, kiöblítette, majd kímélő programon kimosta úgy, hogy hintőport is tett a mosópor mellé.

Ha minden kötél szakad

Ha végképp nincs más kéznél, akkor a mosogatószer és a víz keverékével is visszaszerezhetjük tornacipőnk fehérségét. Az így kapott tisztítófolyadékot szintén egy fogkefe segítségével, körkörös mozdulatokkal dörzsöljük bele a cipőbe, ezután töröljük át egy nedves ruhával is, majd hagyjuk megszáradni.

Amennyiben a cipő foltos marad, megpróbálkozhatunk valamilyen bolti folttisztító termékkel. Ez esetben körülbelül 5 percet kell várnunk, mielőtt letöröljük róla az anyagot egy nedves ruhával. A végeredmény? Vakítóan fehér, tiszta tornacipő.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix