Sneaker, nem csupán a Z-generáció divatja

2021. 09. 02.

Az idő múlik, és ez a folyamatos változás a divatra is igaz. A sneakerrel viszont évtizedek óta szimbiózisban élünk.

A szavaink és tetteink hatalmas befolyásolóerővel bírnak, de megítélésünket az is meghatározza, hogy milyen a személyes higiéniánk, az öltözködésünk, a stílusunk. A ruhák, amiket magunkra veszünk, nemcsak azt a célt szolgálják, hogy megóvjanak az időjárás viszontagságaitól, hanem szavak nélkül is tudunk ezáltal kifelé kommunikálni, üzenni.

A ruházkodás mellett a lábbelikre legalább akkora figyelem hárul, és fontos szempont a kényelem is. A cipő-ruha kombináció pedig megadja azt az összképet, amelyet szeretnénk képviselni és amelyet remélhetőleg a külvilág is értékel.

Sneaker 3
Kép forrása: pixabay.com

A cipődivat éppúgy változik, mint bármi más, de már jó ideje itt van közöttünk a sneaker. A szó hallatán sokak számára azonnal egy tornacipő képe jelenik meg. Annál azonban többről van szó.

Sportcipő – sporton kívül

A sneaker valójában egy sportcipő, csakhogy nem csupán sportolásra használt darab, ugyanis az utcán többet láthatunk belőle, mint az edzőtermekben vagy a sportcsarnokokban.

A gumitalpú cipők megjelenésével a sportosabb típusú cipők is egyre divatosabbá váltak, így ezt folyamatosan az igényeknek megfelelően alakították. A gumitalp mellé a vászon felsőrésszel kombinált fazon került piacra az 1920-as évek körül az amerikai Keds cégnek köszönhetően. Ekkortájt kezdett a Converse márka is olyan sportcipők gyártásába, amit kimondottan kosárlabdázáshoz ajánlottak. A sneakereket eredetileg tehát aktív mozgáshoz alakították ki, de már a ’80-as években világossá vált, hogy utcai viseletként legalább annyira kedvelt. Ebben az időszakban vált igazán divatossá és közkedveltté, s az öltözködési stílusba is nagyban beleszólt.

Kultúra, életmód

Habár már jóval korábban megjelentek a sportolók lábán ezek a fajta sportcipők, az utcai öltözködésbe is bekúsztak a ’70-80-as években. Azért vált olyan kedvelt lábbelivé, mert azon túl, hogy jól nézett ki, kényelmes is volt. Aki rajong a sneakerekért, ma már sokkal inkább a mások lábát vizslatja, mintsem a szemkontaktust keresi. A sneaker-rajongókra használják a sneakerhead kifejezést, sőt, saját kultúra is alakult a stílus köré, amely külön szlenget használ. Ha kíváncsi vagy ezekre a kifejezésekre, válogass a betűrendbe szedett szótárban.

Sneaker 2
Kép forrása: pixabay.com

Többféle „törzs” létezik a sneaker kultúrán belül is, de mindegyikükre jellemző, hogy szereti a különlegesebb darabokat. Egyesek a lábaikon viselik ezeket, míg mások inkább csak gyűjtőszenvedélyüknek hódolnak és örülnek, ha a darabszám egy különleges példánnyal gyarapszik.

Mitől válik sneakerré egy cipő?

Sportcipőről beszélünk, de a sneakerről már tudjuk, hogy utcai viseletként legalább annyira használható és kedvelt. Egy másik nagyon fontos tényező, hogy kortól és nemtől függetlenül kellemes, sportos, kényelmes, vagány viselet. Sőt még ruhához, szoknyához, öltönyhöz is gyakran húznak sneakert. Univerzalitásában rejlik a nagyszerűsége és jellege.

Borítókép forrása: pixabay.com