Barion Pixel Nem gondolnád, de ezt az 5 dolgot bátran a mosógépbe dobhatod – Coloré

Nem gondolnád, de ezt az 5 dolgot bátran a mosógépbe dobhatod

2021. 10. 22.

Legtöbbünk számára a mosás csupán egy jól begyakorolt rutin, amit nap mint nap ismételünk. Csakhogy időnként érdemes újragondolni bevált szokásainkat, mert könnyen kiderülhet, hogy számos olyan dolog van a lakásban, amit szintén berakhatunk a gépbe megfelelő előkészítéssel, így megúszhatjuk a kézzel áztatást és tisztítást.

Természetesen mindenekelőtt ellenőrizzük az egyes anyagok mosási útmutatóit, és ne rakjuk őket csak úgy a mosógépbe. Ám ha jobban utánanézünk a dolgoknak, kiderül, hogy a vártnál jóval több minden mosható gépben. Persze mosózsákban, cipzárral befelé, megfelelő hőmérsékleten, igény szerint speciális mosószerrel.

Sminkszivacs

Amit az ember rendszeresen az arcához érint, annál különösen fontos a tisztaság, így ez igaz a sminkszivacsra is. Ha folyamatosan mosás nélkül használjuk, azzal előidézhetjük a pattanások kialakulását, súlyosabb esetben pedig akár bakteriális fertőzéseket is okozhat a bőrön. Csakhogy minden használat után kézzel kinyomkodni az alapozószivacsot, meglehetősen fárasztó procedúra.

Bár a legtöbb gyártó nem ajánlja a sminkszivacs mosógépben történő tisztítását, a tömör és tartós anyag azonban mosózsákban, hideg vagy kézmeleg vízben gépben is mosható, majd egyszerűen levegőn megszárítható. Elővigyázatosságból mosás előtt érdemes folyó víz alatt kimosni belőle a friss alapozót, illetve ne a legszebb ruháinkkal együtt mossuk.

Zuhanyfüggöny

A zuhanyfüggönyök alja idővel elkerülhetetlenül vízköves lesz, ami nem túl esztétikus látvány. Ám mégsem kell rögtön megválnunk tőle, elég ha mosógépbe tesszük néhány törölköző társaságában.

A törölközők érdes, frottír anyaga ugyanis segít lesúrolni a függönyről a rárakódott szennyeződéseket (persze a törölköző sem marad piszkos). Használjunk hagyományos mosószert és hideg vizet, ami kíméli az anyagot. Az oxigénes fehérítő segíthet felfrissíteni a zuhanyfüggöny színét, míg szárítani úgy a legkönnyebb, ha egyszerűen visszaakasztjuk a helyére.

Plüssállatok

A kisgyerekek kedvenc játékain szinte minden megtalálható az ételfoltoktól kezdve a játszótéri homokig, ám szerencsére a plüssállatok rendkívül jól tisztíthatók, és teljesen biztonságosan moshatók gépben is.

Kislany Plussallattal
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Mosás előtt azonban célszerű ellenőrizni a gyártó utasításait a plüss címkéjén, hogy biztosan ne sérüljön meg. Tegyük mosózsákba az állatkát, használjunk gyerekbarát mosószert, és felakasztva szárítsuk.

Vászoncipő

Sokkal egyszerűbb mosógépbe tenni a poros, koszos vászoncipőt, mint adott esetben órákat tölteni kézi súrolásukkal. A természetes anyagból készült, pamut, len vagy kendervászon lábbeliknek általában nem árt a mosógép, a bőr vagy lakk felsőrésszel készült cipők azok, amiket nem szabad így mosni. A biztonság kedvéért érdemes mosószákba tenni a cipőket, valamint használhatunk oxigénes fertőtlenítőt is tisztításukhoz.

Autószőnyeg

Nincs olyan nap, hogy a járműben használatos lábtörlőt ne érné por, kosza, morzsa, és egyéb szennyeződés a cipőnkről. Bár merev anyaguk miatt többnyire nehezen tisztíthatóak, ám a kisebb, első ülés elé szánt darabok – hideg vizes mosással – akár a mosógépben is tisztíthatók.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

/otthon/haztartas/nem-gondolnad-de-ezt-az-5-dolgot-batran-a-mosogepbe-dobhatod/