Barion Pixel Mit vihetünk el a hotelszobából, és mi az, amit tilos lenne? – Coloré

Mit vihetünk el a hotelszobából, és mi az, amit tilos lenne?

2021. 10. 15.

Ezer és egy oka lehet annak, ha valaki sok időt vendégeskedik különböző hotelekben (most tekintsünk el a koronavírustól), a látogatók között pedig akadnak olyanok is, akik szívesen betáraznak maguknak még a svédasztalos reggeliből is, hogy a nap hátralévő részében már ne kelljen pénzt költeniük ételre.

Érthető módon ezt a viselkedést egyetlen szálláshely sem tolerálja, az olcsójánoskodásnak pedig bizonyos esetekben akár komoly következményei is lehetnek. A Readers Digest szállodaipari szakembereket kérdezett arról, hogy mi az, ami hazavihető a hotelszobákból, illetve mi az, ami nem.

Amit szabad

Szappan és tusfürdő

A mini szappanok és tusfürdők a legtöbb hotelszoba alapvető kiegészítőit képezik, és akár használod őket, akár nem, nyugodtan elviheted.

Egy chicagói szállodaigazgató szerint a nagy szállodaláncok több kozmetikai céggel megállapodásban állnak, emiatt kedvezményes áron jutnak a tisztálkodási szerekhez. A hotelek ugyan nem ösztönzik a hazavitelüket, de nem is szólnak érte, ha megteszed.

A mini samponokra és balzsamokra nagyjából ugyanez érvényes: a szállodák gyakran a piaci árnál olcsóbban szerzik be ezeket, majd ellátják saját márkajelzésükkel, te pedig büntetlenül elteheted. Már csak azért is, mert így másokhoz is eljuthat a szálláshely híre, ami ingyenreklámot jelent.

Apró ajándékok

A szobába bekészített kávé, tea, cukor (a minibár tartalma nem tartozik ide!), illetve az egyéb marketingcélú tárgyak szintén szabadon fogyaszthatók, illetve elvihetők. Bizonyos szálláshelyek exkluzív meglepetésekkel, így például az érkezéskor ajándék hűtött pezsgővel kedveskednek vendégeiknek, amely esetén szintén rajtad áll, mihez kezdesz vele.

Papír és írószer

A szálloda nevével jelzett tollak és papírok ugyancsak marketingcélokat szolgálnak, ergo lelkiismeret furdalás nélkül a táskádba mélyesztheted őket.

Torolkozo Az Agyon
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Ami tilos

Ágynemű és törülköző

Egy felmérés szerint az emberek 68 százaléka élete során legalább egyszer kísértésbe esett, és a szállodai törölközővel vagy ágyneművel együtt távozott a szobából. Mivel ezek értéke jóval meghaladja az apró replikákét, így egyértelműen a hotel tulajdonát képzik. Plusz valahol nyomkövetővel is ellátják őket, hogy megakadályozzák a kéretlen lopásokat. Ha mást nem is, ezt mindenképp érdemes figyelembe venni, mielőtt elcsennéd valamelyiket.

Elektronikai kütyük

Ezt talán nem is kell túlmagyarázni. Elég egy pillantást vetni a szobában kifüggesztett figyelmeztetésre, miszerint tilos elvinni őket, ha pedig mégis megtennéd, akkor biztosan nem úszod meg büntetlenül.

Fürdőköpeny

Az egyik leggyakoribb használati tárgy, amiről valamiért a többség úgy gondolja, nyugodtan hazaviheti a hotelszobából. Ez azonban hatalmas tévedés.

A hozzá tartozó vékony textilpapucsokból viszont többnyire minden vendégnek újat adnak a hotel dolgozói, ezért a legtöbb helyen nem csinálnak belőle ügyet, ha lába kél. Persze ettől még nem buzdítanak erre.

Fogasok, üvegpoharak, bögrék

Ha ezeket elemelnéd, akkor a szálláshely bevasalhatja rajtad az értéküket, sőt akár feketelistára is kerülhetsz miattuk. A szállodák ugyanis gyakran listát vezetnek azokról a vendégekről, akik kárt tesznek a szobában vagy ellopnak valamit, legközelebb pedig megtagadhatják a foglalást.

Végezetül jó ha tudod, hogy a szállodai lopásokból rendőrségi ügy vagy akár letartóztatás is lehet. A Telegraph beszámolója szerint Japánban például őrizetbe vettek egy párt, mert elemeltek néhány fürdőköpenyt és egy hamutálat.

Nem érdemes tehát kísérteni a sorsot, ahogy attól még, hogy valamit büntetlenül elvihetsz, még nem muszáj automatikusan eltenned, csak azért, mert valószínűleg nem lesz következménye.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix