Barion Pixel 3 ok amiért a hálóban gyűlik a legtöbb por – Coloré

3 ok amiért a hálóban gyűlik a legtöbb por

2021. 09. 12.

Ha azt tapasztalod, hogy a hálószoba a porcicák kedvenc gyülekezőhelye, az nem a véletlen műve. A szakemberek szerint valóban az alvóhely a lakás legporosabb helyisége. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért itt minden adott ahhoz, hogy a porképződés villámsebesen történjen.

Sokan képesek naponta akár többször is porrongyot ragadni, mégis úgy tűnik, hogy a hálószobai porcicáktól képtelenség megszabadulni. De vajon miben más ez a helyiség, mint a lakásunk többi része, miért gyűlik itt ilyen gyorsan a por? A szakemberek szerint az okok összetettek, ám az vitathatatlan, hogy itt valóban minden feltétel adott a folyamatos porképződéshez.

Az otthonos kiegészítők a poratkák melegágyai

Nyilvánvalóan mindenki kényelmes, bekuckózós hálószobát szeretne, tele plédekkel, szőnyegekkel, díszpárnákkal. Csakhogy az ágynemű rostjai, a poratkák és az elhalt bőrsejtek mind-mind a porcicák kedvére valók. Ezen némileg enyhíthetünk gyakori ágyneműmosással, napi szintű porszívózással, és néha érdemes beágyazás nélkül hagyni az ágyneműt, ami segíthet, hogy átszellőzzön, és ne szaporodjanak benne a poratkák.

A légkondicionáló és a ventilátor is okozhatja

Ha a légkondicionáló szűrője csak alkalomadtán van kitisztítva, a szennyeződés és por visszajut a szobánkba. Hasonló a helyzet a plafonra szerelt vagy álló ventilátorokkal is. Ha a lapátokat nem portalanítjuk időnként, az azokra telepedett port visszaforgatja a levegőbe az első indításkor. Szellőztessünk minél gyakrabban, és rendszeresen portalanítsunk nedves törlőronggyal.

Haloszoba 2
Shutterstock/Puzzlepix

Csak tessék-lássék módjára takarítunk

A portalanítást sose végezzük száraz pamutronggyal vagy tollseprűvel a hálószobában sem. Ezek ahelyett, hogy összegyűjtenék a port, inkább csak felkavarják. A nedves ruha a leghatékonyabb portörlő eszköz.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

/otthon/haztartas/3-ok-amiert-a-haloban-gyulik-a-legtobb-por/