Tippek arra, hogy a rend fenntartása ne nyűg, hanem rutin legyen!

2021. 04. 07.

Az átlagember napjából körülbelül egy órát vesz el lakásának rendben tartása – ilyen a mosogatás, teregetés, ruhahajtogatás, vagy a szemetes ürítése. Ezek elkerülhetetlen dolgok, ám ha nem akarjuk úgy érezni, hogy az egész életünk az otthonunk rendjének fenntartásából áll, akkor érdemes pár tippet megfogadnunk.

“Egész nap csak takarítok!”. “A fél életemet mosogatással töltöm” – ugye ismerős mondatok ezek? Különösen most, amikor a járvány miatt sokan otthonról dolgozunk, így többet is “használjuk” a lakást, na és persze a folytonos otthontartózkodás miatt állandóan szem előtt van, ha valamit nem pakoltunk el, ha gyűlik a szennyes a mosogatóban vagy ha megint morzsás a konyhapult. Tapasztalatból beszélek – a napi nyolc óra billentyűpüfölés után nincs kedvem nekiállni takarítani, így legtöbbször a hétvégéket áldozzuk be arra, hogy nagyobb volumenű tisztítást végezzünk kis otthonunkban – hiszen úgysincs más programunk, amíg minden zárva. Ám megspórolható a nagytakarítás, ha beépítünk a hétköznapjainkba pár szokást, és megkönnyítjük vele a saját dolgunkat.

Mindennek legyen helye

Vannak olyan dolgok az otthonukban, amiket nap, mint nap használunk – mondjuk a telefontöltő, könyvek, távirányító – és amiket nagyon könnyű széthagyni a lakásban. Ha egyre több dolog van szanaszét, egyre kevésbé fogjuk úgy érezni, hogy rend van otthon, ezért érdemes mindent visszarakni a saját helyére, amint már nincs rá szükség.

takaritas
Forrás: pexels.com

Nem “jobb később, mint soha”

Ha fogmosás közben látjuk, hogy már kicsit szürkébb a mosdókagyló, töröljük át gyorsan, ne várjunk vele. Gyorsabban is végzünk így, mintha három-négy nappal később, a házimunkára kitűzött időpontban állnánk neki az addigra még inkább elkoszolódott csapnak. Jobb érzésünk is lesz tőle, hogy nem halogattuk tovább, mert attól kezdve bármikor lépünk be a fürdőszobába, mindig eszünkbe fog jutni, hogy nem töröltük le és “hogy néz már ki megint?!”. Ugyanezt alkalmazhatjuk a konyhapult letörlésére, a kis adagokban való mosásra, és arra, hogy ebéd után viszonylag hamar mosogassunk el.

Esti kör

Mennyivel jobb reggelente egy rendezett nappaliba vagy konyhába kicsoszogni, ugye? Ezért esténként szánjunk rá 10-15 percet, és rakjuk el a felesleges dolgokat, szedjük össze a mosogatnivalót, pakoljuk el a szennyest és a nem odavaló tárgyakat. Ekkor érdemes levinni a szemetet is, hogy éjszaka ne illatozzon tovább, sőt, kedv kérdése, de elmosogatni is jó ötlet ilyenkor – így nem kell majd másnap reggel feladatokkal indítani a napot.

Legyünk megengedőek

Aki látta a Jóbarátokat, az tudja, hogy a végtelenül pedáns és rendmániás Monicának van egy olyan szekrénye, amiben irtózatos rendetlenség van. Ebből is látszik, hogy senki sem tökéletes, így ez a cikk sem arról szól, hogy hogyan lehet az otthonunk porcicamentes és gyönyörű egész életünkben. Engedjünk meg magunknak, hogy legyen egy rumliszoba/sarok/fiók, ahová bedobálhatunk dolgokat néhanapján. Persze ezeket is át kell nézni időnként, hogy ne vegyék át az uralmat az egész lakáson, de senkinek sem fáj egy aprócska elrejtett káosz.