Őszi takarítási praktikák

2021. 09. 07.

Anyám képes volt évente kétszer nagytakarítást csinálni, tavasszal és ősszel. Én nem vagyok mindig ilyen szorgos, de beláttam, hogy az alapos őszi takarítás mellett nagyon sok érv szól. Persze, csináljuk okosan!

Ezt nem szoktuk szeretni: ablakpucolás

Nemrég láttam egy filmet, amiben azt mondták a szereplőknek, hogy megkínozzák, aki nem teljesít egy feladatot. A kínzás az volt, hogy ablakot kellett pucolniuk. Teljes szívemből megértettem, én sem szeretem ezt a munkát, de néha el kell végezni. Például ősszel, amikor még nyitott ablaknál sem fagysz meg takarítás közben. Ráadásul ha megvan, az egyik karácsony előtti feladatot is kipipálhatod.

Rendrakás a szekrényekben

A hűvösebb hétvégi napokat arra is felhasználhatod, hogy rendet tegyél a szekrényekben. Ha máshol tárolod az őszi-téli és a nyári ruhákat, akkor erre amúgy is szükséged lesz.

A,woman,is,cleaning,out,her,wardrobe,,standing,by,clothes
Szabadulj meg azoktól a ruháktól, amikre nincs szükséged / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Én azt javaslom, kemény kézzel válogass, és szabadulj meg mindentől, amire nincs szükséged. Az alapszabály az, hogy ha egy ruha az utolsó két évben nem volt rajtad, akkor nem kell. Nem muszáj kidobnod őket. A jobb állapotú ruhákat adományboltokba is elviheted, legalábbis Budapesten.

Végezd el most, amit eddig halogattál

Keríts sort azokra a teendőkre, amiket eddig halogattál. Ilyen például a portörlés a szekrény tetején és a gáz- és egyéb csöveken. Hűvösebb lesz, becsukva tarjuk az ablakokat, ne maradjunk az allergén porral egy helyiségben. Az ősszel megszaporodó pókhálókat távolítsd el még a nehezen elérhető sarkokból is.

Olvaszd le a hűtőt. Karácsonyig jó eséllyel ezt sem kell már elvégezned. Mivel hűvösebb van éjszaka, az élelmiszerek egy éjszakát a kamrában is átvészelnek.

Mosás és gőztiszítás

Mosd ki a függönyöket és az ágytakarókat, most még viszonylag könnyen megszáradnak. Ha allergiás vagy a parlagfűre, akkor ne vidd ki a mosott ruhát száradni az udvarra, mert belé szállhatnak a pollenek. Biztonságosabb a lakásban teregetni.

Érdemes a matracot is kiporszívózni egy erős porszívóval. Ha gőzölni is tud, akkor még jobb. Ha már a gőzölésnél tartunk: az ifjabb családtagok, a kutya vagy a macska sáros lábnyomait is egy kézi gőztisztítóval tudod eltávolítani a legkönnyebben. A másik megoldás az azonnali felmosás.

Cute,dog,leaving,muddy,paw,prints,on,carpet
Az őszhöz a sáros lábnyomok is hozzátartoznak / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Ha a kárpitra került sár, akkor hagyd megszáradni. Szórj rá szódabikarbónát, hagyd állni legalább fél órát, és porszívózd ki a szokott módon.

Az égők rendben vannak?

Reggel és este is hamarabb sötétedik, nagyobb szükségünk lesz a lámpákra. Ellenőrizd, hogy minden égő rendesen világít-e, és ha eddig nem tetted, cseréld őket energiatakarékosra.

Takarítsd le a lámpaernyőket is. Az üvegből illetve műanyagból készülteknél a vizes, mosószeres ruha segít, papírnál pedig a tollseprű. A textil lámpaernyők tisztítása valamivel bonyolultabb feladat, de óvatos porszívózással és szőnyegsamponos lemosással eredményesek lehetünk.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix