Barion Pixel Fű? Csoki? Bor? Makacs pacák eltüntetése – ecetes olló nélkül – Coloré

Fű? Csoki? Bor? Makacs pacák eltüntetése – ecetes olló nélkül

2021. 06. 20.

Dübörög a nyár, eljött várva várt szabadtéri programok ideje. A jövés-menésnek ugyanakkor gyakran a ruháink isszák meg a levét.

“Már megint leetted magad? Hogy szedem ki ezt a foltot?” – nincs olyan háztartás, ahol ez a mondat ne hangozna el, minimum hetente. Viszont, ha tisztába kerülünk néhány jól bevált, otthon is egyszerűen alkalmazható trükkel, időt, energiát és nem utolsó sorban nem kevés bosszúságot spórolhatunk. 

Az örök klasszikus, a csokoládéfolt

Gombóc Artúrhoz hasonlóan a gyerekek is élnek-halnak az édes finomságért. Olykor viszont előfordul, hogy az édesség egy része a ruhán landol. 

Upset,boy,showing,a,stain,on,his,clothes,the,concept
Kép forrása: Shutterstock

Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, hogy egy kés élével eltávolítod a ruháról a maradék csokit. Ezt követően önts a foltra egy kis tejet, majd várj öt percet. Ha ez megvan, folyass rá hideg vizet, és dörzsöld meg a foltot. Végezetül tegyél egy kis mosószert a problémás felületre, majd mosd ki a gépben. Voilà! Volt folt, nincs folt! 

Fűfolt

A fűfolt olyan, mint egy matematikai egyenlet: a megsűrűsödött kerti programok száma egyenes arányban áll a gyerekek térdén terpeszkedő zöld pacákkal. 

Jó, ha tudjuk, hogy a fűfoltot nem érdemes sima vízzel átöblíteni, mert így jobban beledörzsöljük az anyagba, és később még nehezebb lesz azt eltávolítani. Érdemes denaturált szesszel átitatott vattával átnyomkodni a pacát, majd mosószappanos vízben beáztatni, amíg halványodni kezd a „zöldség”. Ezután, ha minden jól megy, már nyom nélkül kimosható.

Vérfolt

A fűfolt szezonális létjogosultságához hasonlóan, a kinti elfoglaltságok közepette előfordulnak kisebb-nagyobb balesetek is. Természetesen ilyenkor a legfontosabb a seb mielőbbi fertőtlenítése, ellátása. Ha ez megtörtént, figyelmünk a további károkra irányulhat. A friss vérfoltot érdemes hideg vízzel átöblíteni, majd ázni hagyni. Ha makacs elszíneződésről van szó, egy kis sót is dörzsölhetünk a felültre! 

Kiömlött vörösbor

A kerti partik megsűrűsödése miatt hasznos információ lehet, hogyan szabaduljunk meg a kellemetlen piros pacáktól.

Overturned,glass,and,spilled,exquisite,red,wine,on,white,shirt.
Kép forrása: Shutterstock

Ha kiömlött a pohár tartalma, érdemes azonnal ásványvizet locsolni a foltra, majd sót szórni rá. Ez a két anyag biztosítja a pacamentes textilt: (majdnem) jobb lesz, mint újkorában! 

A másik vörös ellenség, a ketchup

Ketchup esetében hasonló a folteltávolítás trükkje, mint a csokoládénál. Egy kés segítségével érdemes megszabadulni a leszedhető állagú szósztól. Ezt követően öntsünk rá mosogatószert, majd ecetet. Hagyjuk állni tíz percig, majd csap alatt öblítsük le, amíg eltűnik a makacs elszíneződés. 

A kerti parti átka: az olajfolt

Bármilyen ügyes szakács vagy, a legjobbakkal is megeshet, hogy olaj fröccsen a ruhára. Ilyenkor gyors megoldást jelenthet, ha egy kis mosogatószert öntesz a pacára. Mivel a mosogatószer egyébként is olyan anyagokat tartalmaz, amelyek könnyedén szétszedik a nagy zsírmolekulákat, a ruhádon is hasonló eredményt hoz a hatása. Miután egy órát hagytad állni, puha kefével egyszerűen eltávolíthatók a foltok. Ha a fröccsenés régi, háztartási benzinnel érdemes elvégezni a bedörzsölést, majd egy alapos mosással véglegesíteni az eredményt. 

Klisébomba: a rúzsfolt eltűntetése

Szinte minden, a kilencvenes években készült filmben úgy bukik le a csalfa férj, hogy a feleség rúzsnyomokra lesz figyelmes az ingnyakon. 

Girl,holding,a,shirt,with,the,imprint,of,lipstick.
Kép forrása: Shutterstock

Miután megbizonyosodtál róla, hogy a rúzsfolt hozzád tartozik, hajlakkal fújd le a pacát, majd hagyd hatni tíz percig. Ezt követően nedves ronggyal töröld át, majd mosd ki a gépben is, hogy mind a hajlakk maradványai, mind a rúzsfolt eltűnjön.

Ecetes olló helyett matrica a foltra!

A vasalható matrica a kisgyermekes anyák Szent Grálja. Ha nem boldogulsz a foltokkal, a drogériákban kapható matricákkal még bőven kitolható egy-egy ruhadarab élettartama. 
Nem mellesleg, a gyerekek imádják az egyedi mesefigurás viseletet, így könnyen szerezhetsz magadnak egy piros pontot a csemetéidnél. 

Borítókép forrása: Shutterstock