Barion Pixel Penész? Kizárt! Most kezdd a megelőzést! – Coloré

Penész? Kizárt! Most kezdd a megelőzést!

2021. 10. 11.

A penész megjelenése baljós jel arra nézve, hogy az esztétikai problémán túl az egészségünket is fenyegető gombával élünk egy fedél alatt. Tenni kell valamit.

Az otthon az a bázis, ahol jól szeretnénk érezni magunkat. Ez akkor következhet be, ha környezetünk megfelel az igényeinknek. A feltöltődés helyszínének szerepét kell betöltenie, de ez akkor igazán lehetséges, ha a kényelmünk mellett az egészségünket is szolgálja. A penész megjelenése azonban pontosan szembe megy ezzel az elvvel. Nemcsak gusztustalan és esztétikailag kifogásolható. Nagyobb probléma, hogy az egészségre is káros gombatelepről van szó, amelynek nincs keresnivalója az otthonunkban. Sokan találkoznak ezzel az illegálisan beköltözött gombával, amely rendkívül bosszantó, így mihamarabb szeretnénk megszabadulni tőle.

A penész megjelenésének egyik leggyakoribb oka a rossz szellőzés, a szellőztetés hiánya. Megelőzés szempontjából ez kulcstényező. Nyáron azért is érdemes a meleg levegőt beengedni, hogy elejét vegyük a későbbi penészesedésnek. Másik gyakori penészt kiváltó ok az otthon levegőjének túl magas páratartalma.

Szellőztetés
Kép forrása: Shutterstock

Késő, a penész már megjelent? Akkor cselekedni szükséges, de hogyan?

Ha még sosem volt

Amennyiben ez a probléma teljesen új, a penész azelőtt még sosem jelentkezett, ott néhány megelőző intézkedéssel meg lehet előzni a probléma elhatalmasodását. A csőrendszerek átnézése, javítása, az esetleges szivárgás elhárítása megoldhatja a problémát. Lehetséges, hogy a szigetelés fog megoldást nyújtani, amelyen kevésbé képes a penészgomba megtelepedni. Ezek olyan óvintézkedések, amelyekkel nemcsak a penész kialakulását lehet megelőzni, de egyben az épület állagát is megóvjuk a további, komolyabb károktól.

Ha már ismert jelenség a penész

Nem kizárt, hogy már az előző évben és ugyanazon a területen jelentkezett a jellegzetes és undorító szürke, fekete színű folt. Amit ilyenkor tenni kell és lehet a burjánzás megfékezésében, az a penészlemosó készítmény használata. Bolti kiszerelésben is lehet kapni penészölő vegyszert, amelyet az előírásoknak megfelelőn szükséges alkalmazni, azonban, ha a baj túlnőtt rajtunk, úgy szakértő segítségét is igénybe lehet venni.

Penészölőszer használata
Kép forrása: Shutterstock

Sokkal jobban kezelhető a probléma, ha olyan lakásban jelenik meg a penész, amely még átalakításra vár, festés előtt áll és még nem lakják. Ilyenkor a penészirtás után alapos szellőztetés, festés és száradás következhet.

Megelőzés

Megérkezett a hidegebb és nyirkosabb ősz. Az éjszakák és a hajnalok már talajmenti faggyal is köszönthetnek. Sokan már be is fűtöttek otthonukban. A benti alacsony hőmérséklettel a penész kialakulásának esélye is megnő. Mindemellett nemcsak nyáron, de ősszel és télen is kulcsfontosságú szerepet kap a szellőztetés, mint a megelőzés egyik legjobb módja. A nyáron beengedett meleg levegő, a bútorok faltól való eltávolítása lehetőséget adott arra, hogy a falak kiszáradjanak. A szellőztetés azonban nemcsak nyári program. Azt ugyanúgy alkalmazni szükséges mindenkor. Ősszel és télen pedig emellett a megelőzést az otthon felfűtése, a megfelelő páratartalom biztosítása jelenti.

Borítókép forrása: Shutterstock