Barion Pixel 9 hűtő szagtalanító, amit otthon is megtalálsz és bevethetsz – Coloré

9 hűtő szagtalanító, amit otthon is megtalálsz és bevethetsz

2023. 10. 15.

A hűtőszekrény az étkezéseink során felhasználni kívánt, hűtést igénylő termékeknek kínál ideiglenes helyet. Az a hely, ahol tisztaság van elméletileg, de mégis kellemetlen szag csaphatja meg az orrodat minden ajtónyitásnál. Ideje hűtő szagtalanító után nézni.

A hűtőszekrény kellemetlen szagokat képes kibocsátani, ha nem megfelelően karbantartott vagy használt. Az alábbiakban megtudhatod, hogy mi okozhatja a kellemetlen szagokat, de azt is, hogyan tudsz olcsó és hatékony hűtő szagtalanító után nézni a saját otthonodban. Hidd el, hogy sokkal könnyebb, mint azt gondolnád.

A szag forrása

Lejárt élelmiszerek: a lejárt szavatosságú vagy romlott élelmiszerek az egyik leggyakoribb ok a kellemetlen szagok kialakulására a hűtőszekrényben. Elfeledkeztél a hűtő egyik polcán heverő élelmiszerről? Bizony, a hidegben is romlásnak indulnak az alapanyagok, csak később. Az ezekből az ételekből származó gázok és baktériumok kellemetlen szagot árasztanak magukból.

Hűtőszekrény tisztasága: makulátlan tisztaságú hely a hűtőszekrény, amely rendszeres tisztítást igényel. Anélkül felhalmozódhatnak ételmaradékok, az elcsepegtetett folyadékok és egyéb szennyeződések. Ezek kellemetlen is áraszthatják magukból a szagokat.

Hűtő szagtalanító
A rendszeres tisztítás az egyik leghatékonyabb hűtő szagtalanító / Kép forrása: baloon111 / Getty Images

Tippek a kellemetlen szagok elkerülésére

Rendszeres tisztítás: töröld át rendszeresen a hűtőszekrényt kívül és belül is. Legyél tudatos és a vegyszermentességre törekedj. Nézd át a benne tárolt ételeket, hogy nem romlottak-e meg. Amelyiket úgy ítéled meg, hogy már nem lehet felhasználni, úgy távolítsd el.

Tárolás: minden alapanyag és étel legyen becsomagolva vagy tárolódobozokba helyezve, mert így a tárolás is könnyebb és átláthatóbb, a hűtő tisztítása is sokkal kivitelezhetőbb, valamint az ételek is tovább tárolhatók, ízüket, aromájukat tovább megőrzik.

Szellőztetés: időnként nyisd ki a hűtőszekrény ajtaját és hagyd, hogy szellőzzen. Ez segít megszabadulni a zárt térben felgyülemlő szagoktól. Ez egybeeshet a hűtő teljes leolvasztásával, teljeskörű takarításával.

Hűtő szagtalanító használata: használj szagtalanítót. Vásárolhatsz kész terméket, amely segít a szagok semlegesítésében, de otthon megtalálható alapanyagokból saját magad is készíthetsz.

Hűtő szagtalanítók és egyéb mágiák

A hűtőszekrény szagának semlegesítése számos egyszerű és természetes módon lehetséges, anélkül, hogy kémiai szagtalanítókra lenne szükség:

Szódabikarbóna: megint a sokrétű szódabikarbóna. Igen, kiváló szagtalanító. Akárcsak a kávézacc esetében, ebből is helyezz kis mennyiséget egy tálkába és ez kapjon helyet a hűtőben. Nemcsak elnyeli a szagokat, hanem a levegőt is frissíti.

Ecet: ha már szó volt a szódabikarbónáról, akkor szóba jöhet a másik ételízesítő, amely az otthon tisztántartásában is szerepet kaphat. Az ecet kiváló fertőtlenítőszer, de szagtalanításra legalább annyira alkalmas. Egy ecettel átitatott vizes szivaccsal vagy törlőkendővel alaposan töröld át a hűtőszekrény belsejét. Az ecet segít megszabadulni a kellemetlen szagoktól és a baktériumoktól.

Kávézacc: egy tálkába vagy egy kis szatyorba helyezz kávézaccot, majd rakd az egyik polcra és hagyd, hogy a kávézacc elnyelje a nem kívánt szagokat.

Hűtő szagtalanító
A citrom héja frissíti a hűtő levegőjét és semlegesíti a kellemetlen szagokat / Kép forrása: ThamKC / Getty Images

Citrusok: a citrom, a narancs héja kellemes illatot áraszthat a hűtőben is. Kettőt nyersz egy hámozásra, ugyanis a gyümölcs húsát elfogyaszthatod, felhasználhatod, a héja pedig illatosítóként funkcionálhat a hűtőben.

Szegfűszeg: néhány szegfűszeg egy tálkában elhelyezve megoldja az illatosítást, a szagok semlegesítését.

Almaszelet: akárcsak a narancs, citrom esetében, dupla haszonnal jár az alma. A megpucolt gyümölcs húsát fogyaszd egészséggel, míg az alma héja vagy akár néhány szelet alma is elnyeli a kellemetlen szagokat.

Só: a só a leggyakrabban használt ételízesítő, de hatékony szagtalanító lehet. Tegyél egy tálka tengeri sót a hűtőszekrénybe és eltűnik a kellemetlen szag.

Rizs: a rizs a kávézacchoz és a szódabikarbónához hasonlóan magába szívja a kellemetlen szagokat. Ugyanúgy egy kis tálkába szórj kis mennyiségű rizst és pakold be a hűtő valamelyik polcára.

Növények: a menta, a rozmaring vagy a menta, kellemes illatot áraszt, a hűtő szagtalanítóiként is működhetnek.

Ezek a nagyon egyszerű és a legtöbb otthonban megtalálható alapanyagok segíthetnek abban, hogy ne csapja meg az orrodat a hűtőből kiáradó szag. A legjobb persze az, hogy a fent említett ötletek mindegyike természetbarát, így a környezettudatosság jegyében valósíthatod meg a hűtő tisztántartását, illatosítását, a szagok semlegesítését. Ez is egy fontos szempont jelen helyzetünkben. Azonban kész, erre kifejlesztett illatosító és szagtalanító termékek közül is választhatsz. De minek költenél pénzt, ha több lehetőség is a konyhádban van?

Nyitókép forrása: PonyWang / Getty Images