Barion Pixel Ideális hőmérsékleten működik a hűtőszekrényed? A frissesség és biztonság kulcsa a te kezedben van – Coloré

Ideális hőmérsékleten működik a hűtőszekrényed? A frissesség és biztonság kulcsa a te kezedben van

2023. 09. 29.

Természetesnek vesszük, hogy otthonunkban is körül vesznek azok a berendezések, amelyek nélkül talán már az életünket sem tudnánk elképzelni vagy sokkal nehezebb lenne az. A hűtőszekrény is ilyen. Egyszerű használni, mégsem biztos, hogy ideális a hőmérséklet benne.

Vannak cselekedeteink, amelyek annyira automatikusan működnek, hogy nem is gondolkodunk rajtuk, miközben végezzük őket. A hűtő ajtaját nyitjuk, csukjuk, be- és kikerülnek azok az élelmiszerek, amelyek hűtést igényelnek. Ez is olyan, amelyet automatikusan végzünk el.

A hűtőszekrény esetében nemcsak a karbantartás fontos annak érdekében, hogy jól működjön, hanem az elhelyezés is, és az ideális hőmérséklet beállítása mellett számos tényezőre figyelni kell.

Hűtő ideális hőmérséklet
Több mindenre kell figyelnünk, ha jól akarunk tárolni és energiát felhasználni / Kép forrása: Andrii Borodai / Getty Images

Nem mindegy, hogy hányason áll a gomb

Minőség

Nagyon fontos szempont az élelmiszerek minőségének megőrzése. A hűtő ideális hőmérséklete lassítja az ételekben lévő ásványi anyagok és vitaminok lebomlását, valamint az ízek és illatok is tovább fenntarthatók.

Energia

Ha a hűtőszekrényt az optimális hőmérsékleten működtetjük, energiát és ezáltal pénzt spórolunk meg a háztartásunknak.

Hűtő biztonság
A biztonság és hatékonyság érdekében mindig figyeljük a szavatossági időre / Kép forrása: Highwaystarz-Photography / Getty Images

Mi segíti megtartani a hűtő hőmérsékletét?

Beállítás

Természetesen a beállított hőmérséklet – gondoljuk azonnal. Azonban, ha új a konyhai berendezésünk, akkor annak beállításait érdemes megismerni! Olvassuk el és tartsuk be a gyártó által leírtakat!

Elhelyezés

Az elhelyezésére is gondot kell fordítani, ugyanis, ha folyamatosan napfény éri, akkor a berendezés hiába működik makulátlanul, mégsem képes megfelelően teljesíteni. Tűzhely, fűtőtest, vagy bármilyen más hőforrás mellett sem fog úgy viselkedni, mint ahogyan kellene. Ügyeljünk arra is, hogy a faltól legalább 10 centiméterre kapjon helyet a berendezés, mert csak így érhető el, hogy az ne melegedjen túl.

Ideális hőfok

Ha a hűtő jó helyen van, akkor a megfelelő hőfok tartására kell ügyelni. Hogy tudjuk, milyen odabent a hőmérséklet, használjunk hűtőhőmérőt, amellyel ellenőrizni tudjuk, hogy ideális-e. A hűtő legaljában és hátul van a leghidegebb. Ennek oka az, hogy a hűtőberendezés ott található. A meleg levegő felfelé áramlásának köszönhetően a felső polcokon és az ajtóban is melegebb van, ezért ott csak ennek megfelelő termékeket lehet tárolni.

A hűtőszekrényben lévő ajánlott hőmérséklet általában 4-5 Celsius fok között van. Ez a legideálisabb ugyanis az ételek, italok és alapanyagok tárolásához, frissen tartásához. A 4-5 fok azt jelenti, hogy kellően hűvös van, de még nem fagynak meg a bent lévő termékek.

Ez az a megfelelő hőmérséklet, amelyet biztosítani kellene annak érdekében, hogy megakadályozzuk a benne tárolt termékek és ételek romlását, a baktériumok szaporodását és a betegségek kockázatát is minimalizálhatjuk. 5 fok alatt ugyanis lassabban szaporodnak a baktériumok, de e hőfok feletti hőmérséklet már az emberre nézve veszélyes lehet.

A fagyasztó esetében ideálisnak a -18 fok tekinthető, ahol az élelmiszerek tartósan tárolhatók.

Tartalom

Ha túlságosan üresek a polcok, energiahatékonyság szempontjából legalább olyan rossz, mintha túlságosan megtömnénk. Az üres polcok között melegebb lehet a hőmérséklet és ez nehezíti az optimális hő tartását, ha pedig túl sok minden van benne, akkor a levegő nem tud az ételek között mozogni.

Tartsuk az ételeket műanyag dobozokban vagy becsomagolva. Erre nemcsak azért van szükség, hogy ízeket és illatokat magukban tudják tartani az alapanyagok és ételek, hanem azért is, hogy kevésbé száradjanak ki.

Meleg étel ne kerüljön a hűtőbe! Meg kell várni, hogy kihűljön, és csak ezután kaphat helyet a polcon.

Hűtő ideális hőmérséklet
Az ideális hőmérséklet megtartásáért a hűtő tisztításával is sokat tehetünk / Kép forrása: Rattankun Thongbun / Getty Images

Biztonság

Az egészségünk és biztonságunk védelme érdekében mindig figyeljük a szavatossági időre! A lejártaktól szabaduljunk meg, hogy feleslegesen ne foglaljanak helyet.

Ügyeljünk arra, hogy mindig legyen csukva az ajtó. Ha sokáig nyitva marad, odabent felmelegedhet a levegő és ez megnöveli az energiafelhasználást. Lehetőleg minél kevesebbszer nyissuk ki a szerkezet ajtaját, mert így kevesebb meleg levegő jut be.

A hűtő tisztántartása nem csak higiéniai szempontból fontos, ugyanis az eltömődött nyílások a hatékonyságot is gyengítik.

Nyitókép forrása: skynesher / Getty Images