Barion Pixel Ajándékozd meg bolygónkat is hulladékmentes csomagolással – Coloré

Ajándékozd meg bolygónkat is hulladékmentes csomagolással

2021. 12. 21.

A karácsonyi időszakban akár 10-15 százalékkal több papírhulladék keletkezik hazánkban, melyeknek jelentős részét a tiszavirág-életű díszcsomagolások teszik ki. Ezért mostantól a szeretteink mellett ajándékozzuk meg a bolygónkat is egy kis odafigyeléssel és váltsunk zero waste csomagolásra!

Hulladékmentes csomagolás japán módra

Avagy becsületes nevén furoshiki az a Japánból származó csomagolási technika, amikor az egyszer használatos csomagolópapír helyett egy darab textíliába bújtatjuk a fa alá valót. Még csak a fejünket sem kell törnünk rajta, hogyan csináljuk, hiszen ez a rendimádó nemzet konkrét lépéseket dolgozott ki a tökéletes csomagoláshoz. Először is négyzet alakú textíliákat kell beszereznünk az ajándékok méretéhez igazodva, melyeket vásárolhatunk akár újonnan, de vérbeli zero waste-esként először a házunk táján nézzünk szét felszabdalható alapanyagért – egy lyukas lepedővel és néhány szál fenyőággal jó sok ajándékot ünneplőbe öltöztethetünk.

Így készül a Furoshiki csomagolás

Ruháink új rendeltetése

A régi, megkopott, valahol volt kedvenc ruharabjaink is remek szolgálatot tehetnek még a karácsonyi készülődés alkalmával. Egy kockás ing, kötött pulóver vagy sál ráadásul hamisítatlan téli hangulatukkal is hozzájárulnak a környezettudatos karácsonyhoz. Azonban nemcsak a szekrényben porosodó ruhadarabjainkat vethetjük be erre a célra: az éppen aktuális, használatban lévő kendőink is átváltozhatnak hulladékmentes csomagolássá egy este erejéig. Mi több, akár maga a kendő is lehet egy ajándék! A saját ruháinkba bugyolált ajándékok ráadásul biztos tökéletesen illeszkednek majd a lakásunk dekorációjához, hiszen a gardróbunk és az otthonunk stílusa mindig kéz a kézben járnak.

Ha mégis papírba csomagolnánk…

…akkor a választásnál mindenképpen az újrahasznosított megoldások lebegjenek a szemeink előtt. Érdemes kiélesíteni a receptorainkat az ünnepek közeledtével és felismerni a potenciális csomagolóanyagokat. Ilyenek például a régi, fekete-fehér, avagy kicsit megsárgult újságpapírok vagy a retro képregények. De az új csizmánkhoz kapott hatalmas papírtáska sem utolsó megoldás: távolítsuk el róla a füleket, vágjuk méretre, és úgy csomagoljuk bele az ajándékot, hogy ezúttal a tasak felirat, minta és logó nélküli belseje kerüljön kívülre. Már csak egy helyes kötözőre lesz szükségünk, néhány apró dekorációra és mehet is a fa alá.

Nézd meg, hogyan készülnek a szebbnél szebb zero waste díszcsomagolások

Vécépapír-guriga az apróságoknak

A legjobb barátnőnknek kinézett fülbevaló, vagy a keresztgyerekünk gyűjteményéből hiányzó spéci legófigura éppen belepasszolnak egy vécépapír-gurigából készült ajándékdobozba. Elkészítése végtelenül egyszerű: lapítsuk ki henger alakú gurigánkat, majd mindkét végét finoman hajtsuk be úgy, hogy homorú legyen. Végezetül pedig turbózzuk fel a megjelenését.

Befőttesüveg – nemcsak lekvárnak!

Egy szebb befőttesüveg, vagy egy amúgy is őrült menő csatos üveg már akkor is jó ajándék lesz, ha egyebet nem rakunk bele. Persze valamilyen saját készítésű finomsággal megtöltve az igazi, de valójában bármit belecsempészhetünk az átlátszó üvegbe, melyet aztán amolyan befőttesüveg stílusban, a tetejére erősített textildarabbal ínycsiklandóan tálalhatunk.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

/otthon/haztartas/iden-karacsonykor-ajandekozd-meg-bolygonkat-is-hulladekmentes-csomagolassal/