Vágj bele! Így készíts DIY kerti bútort raklapból

2021. 05. 04.

Egy bohém, raklapokból készült kerti bútort sokan elfogadnánk a kertünkben – de csak a legbevállalósabbak vágnak bele egy ilyen haladó szintű DIY projektbe. Most itt a segítség, hogy te is közéjük tartozhass!

Milyen raklapot válasszunk?

„Miért, többféle van?” – gondolhatjuk meglepetten. Igen, raklap és raklap között is van különbség. Választhatunk úgynevezett EUR raklapot, mely egy Európa-szerte standard raklap a maga 800x1200x144 mm méreteivel. Ez egy masszívabb, ám ennél fogva drágább alapanyag, viszont mivel mi nem tonnákat szeretnénk rápakolni, új kerti bútorunk számára tökéletes lesz az egyutas raklap. Ezeket a típusokat egyedi méretekben gyártják, így összeválogatása talán kicsit körülményesebb – főleg, ha több darab kell belőle -, de cserébe olcsóbban megkapjuk őket.

Diy Lakberendezes Kert Kerti Butor Raklap 2
Forrás: instagram/@svenngaarden

Új vs. Használt

Az új raklap előnyei egyértelműek: patyolattiszta és hibátlan. Ám nem biztos, hogy mindezért megéri magasabb árat fizetni, hiszen munkánk ugyanúgy lesz ezzel is bőven. A csiszolást, festést így se, úgy se ússzuk meg. Így sokkal jobban megéri használt, de mindenképp jó állapotú – tehát nem törött, nincs tele rozsdás szöggel vagy élősködőkkel – raklapokat felkutatni, hiszen a csiszolással eltávolítjuk róla a szennyeződéseket. És így ráadásul környezetbarát is, mert nem pazaroljuk a bolygónk erőforrásait újabb fák kivágásával és az előállításhoz szükséges energiák felhasználásával.

Lássuk, milyen szerszámokra lesz szükségünk!

Talán a mi saját kis női barkácskészletünk között is fellelhető néhány a vadiúj kerti bútorunk elkészítéséhez szükséges szerszámok közül. Ha mégsem, vegyük kölcsön a párunk szerszámait, sőt, az sem árt, ha ő maga is a segítségünkre lesz egy ilyen nagy projektnél.

  • 3 db raklap
  • Dekopír fűrész
  • Csiszoló
  • Fúró
  • Elektromos csavarhúzó
  • Szögek eltávolításához csípőfogó, feszítővas
  • Kalapács
  • Csavarok
  • Mérőszalag

Ebben a remek videóban Kulcsár Edina bizonyítja be nekünk, hogy mi magunk is képesek leszünk elkészíteni áhított bútorunkat.

Nincs kényelmes raklap bútor puha matrac nélkül

Mivel raklap bútorunk valószínűleg teljesen egyedi méretekkel fog rendelkezni, nehéz lesz hozzá kész matracot találni. Ne is töltsünk órákat a netet böngészve – inkább vegyük a kezünkbe a dolgot és készítsünk egy elegáns francia matracot, majd dekoráljuk a legkülönfélébb, színben harmonizáló díszpárnákkal.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix