Barion Pixel Így készíts szupertitkos – és gyönyörű – macskaajtót – Coloré

Így készíts szupertitkos – és gyönyörű – macskaajtót

2022. 01. 27.

Talán a vécénk mellett, vagy egy fűtetlen helyiségben tároljuk cicusunk almát, így nem feltétlenül tartanánk nyitva az ajtót állandó jelleggel. De itt egy remek megoldás, amelynek segítségével kis kedvencünk a csukott ajtó ellenére szabadon mozoghat – ráadásul még a teljesen jellegtelen ajtónk is felfrissült megjelenéssel tündököl majd.

Tervezzük meg a kazetták helyét

Ezzel a titkos macskaajtóval nemcsak kis kedvencünk jár jól, de még az otthonunkban lévő teljesen jellegtelen és kommersz ajtónkat is stílusossá varázsolhatjuk. Kezdésként határozzuk meg, hogy hány darab és milyen méretű kazettát szeretnénk az ajtóra. Hiszen a képen lévő felosztás nem szentírás: ha mi nem négy, hanem hat darab megegyező méretű kazettát szeretnénk, akkor legyen úgy. Ezután nincs más dolgunk, mint felrajzolni, vagy egy ragasztószalag segítségével megjelölni az ajtónkon a leendő kazetták helyét. Arra pedig mindenképp ügyeljünk, hogy a titkos átjárót kényelmesen elérje majd a cicus.

Lehetséges megoldások a kazetták kialakítására

Mivel a képen szereplő ajtó eredetileg csupán 18 milliméter vastag volt, ezért a frontjára rákerült pluszban egy 12 milliméter vastag MDF lap, és valójában nem is az ajtóból, hanem ebből lett kivágva a négy kazetta helye, majd az így keletkezett mélyedésekbe kerültek a díszlécek. Viszont ha nekünk nincs szükségünk az ajtónk megvastagítására, akkor a díszléceket felragaszthatjuk simán az ajtóra – így csupán annyi lesz a különbség, hogy a kazetták nem belesimulnak az ajtó síkjába, hanem kidomborodnak belőle.

Lakberendezes Diy Macsaajto
Kép forrása: hellovictoriablog.com

Jöjjön a lényeg: a titkos macskaajtó elkészítése

Ezennel igazán izgalmas részéhez érkezett projektünk: izzíthatjuk a dekopírfűrészt, amivel a macskaátjárónak kiszemelt kazettát kivágjuk az ajtónkból. Ezután fúrunk két lyukat az így keletkezett átjáró oldalába, melyekbe egy-egy darab 6 milliméter vastag és 20 milliméter hosszú acélrudat helyezünk – ezekre fogjuk felakasztani a billenőajtót. De ehhez az kell, hogy a kivágott kazetta oldalába pedig fúrjunk két menetet. És miután a nehezén túljutottunk, jöhet egy kis jutalommunka: fessük szemet gyönyörködtető színre megújult ajtónkat, majd bolyhos jószágunkkal együtt örvendjünk a végeredménynek.

Borítókép forrása: hellovictoriablog.com