Barion Pixel DIY esküvői dekorációk barkácsolni vágyó aráknak – Coloré

DIY esküvői dekorációk barkácsolni vágyó aráknak

2021. 06. 19.

Itt a nyár, dübörög az esküvői szezon. A díszítést tekintve talán a leglényegesebb kérdés az, hogy pontosan hol és milyen körülmények között mondjuk ki a boldogító igent.

Csakúgy, ahogy a ruha vagy a megfelelő frizura kiválasztásánál, a dekorációt tekintve is érdemes tudatos és praktikus döntéseket hozni. 

Mielőtt elvesznénk az ötletbörzében, érdemes néhány alapvető kérdést tisztázni. Kültéri vagy beltéri szertartásra készülünk? Milyen szezonban tesszük azt? Milyen aktuális szezonnövényeket tudunk igénybe venni a dekorációhoz vagy épp a csokrunk összeállításához? Egyáltalán mik az épp aktuális trendek? 

A kérdések megválaszolását nem könnyítik meg a közösségimédia-felületek, amelyek milliónyi ötlettel árasztják el a gyanútlanul ötletet kereső arát vagy cikkírót. 

Az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvendenek a kültéri esküvők. Ezek szépsége legfőképpen a természet közelségében, az utánozhatatlan fényekben és a naturális színekben rejlik. Kültéri szertartás esetén nyugodtan gondolkodhatunk olyan megoldásokban, amik egyébként is megtalálhatóak a környezetünkben. 

A fa ezer arca

Csodás megoldások hozhatók létre az egyik legősibb elemből, a fából. A néhány évvel ezelőtti indusztriális stílust — amelynek jegyében leginkább a beton és réz variációi jelentek meg az esküvőkön — felváltották a fából készült elemek. 

Szinte minden magyar – vagy legalábbis vidéki – garázsban található legalább egy raklap. Ne legyintsünk a kidobásra ítélt anyagra, hiszen megfelelő kezelést követően kiválóan alkalmazható üdvözlő táblaként vagy épp arra, hogy megjelenítsük családfánkat. (Ez a gyönyörű kifejezés is a fa anyagra utal!) 

Miután alaposan megtisztítottunk a fát, érdemes azt rovartalanítani, valamint penész- és gomba ellen lekezelni. Egy alapos szárítást követően jöhetnek a felületi javítások, majd a csiszolás! Mindezek után a fa lefesthető, ha nagyon alaposak akarunk lenni, lakkal lekenhető. A fa felületére aztán POSCA tollal felírhatjuk az első randevúnk, a leánykérés, majd a nagy nap időpontjait. Amennyiben esőbiztos felületre van szükségünk, érdemes lakkfilccel dolgoznunk. 

Ha családfánk megjelenítésére használnánk a felületet, a képeket érdemes egy megfelelő stílusú keretbe helyezni, majd egyszerűen a raklapra szögellni, vagy akasztani. Ha a házasságkötés színhelyén egy nagyobbacska, élő fa is megtalálható, ne habozzunk kihasználni a törzs által kínált felületet!

Az átalakított raklapon megjeleníthető még a házasulandók származási helye, valamint ugyanígy a szélrózsa minden irányából érkező násznép tagjainak eredete is. 

Amennyiben nincs elfekvőben raklapunk, érdemes olyan fában gondolkodni, ami könnyen megmunkálható. Ilyen például a fenyő, amit a fentiekhez hasonlóan lekezelve használhatunk emléktáblaként a klisé emlékkönyv helyett. 

Szezonális növények

A szezonális virágok az esküvői dekoráció aduászai. Édesanyánk, nagymamánk kertjében körbenézve csodálatos vadvirágcsokrot köthetünk a nagy napra. A kert szépségei alkalmazhatóak még az asztaldíszek, illetve a vőlegény kitűzőjének összeállításakor is. 

Júniusi lakodalom esetén telitalálat lehet a levendula. Amellett, hogy elűzi az összejövetel kéretlen vendégeit, a szúnyogokat, kellemes, friss az illata. A növény elmorzsolt virágait alkalmazhatjuk a hagyományos rizsdobálás helyett is, hiszen a levendula a boldogság, a siker és a szerencse jelképe. Az apró növénydarabokat érdemes egy fagyitölcsérré csavart újságpapírban kínálni a násznépnek, így remélhetőleg a kötelező szórás előtt senki nem borítja be magát a szerencsehozó virággal. 

A konyhában is körülnézhetünk az ültetőkártyák megalkotásakor. Egy-egy szál rozmaringot némi spárga segítségével gyűrű alakra formázva gyönyörű, apró koszorúkat kapunk, amire már csak a neveket tartalmazó cetliket kell felfűznünk. A rozmaring a germán mitológiában a szeretet és az öröm jelképe, így tökéletes szimbóluma lehet a nagy napunknak.  

Papírdekoráció

Papírral azért könnyű dolgozni, mert minden háztartásban megtalálható, és roppant jól formázható anyag. Egy meghívó megalkotásához még különösebb kézügyességre sincs szükségünk. A Canva nevű program ingyenes verziójával gyönyörű, méretre szabott meghívókat tervezhetünk, ehhez mindössze némi szépérzékre és megfelelő méretarányokra van szükségünk.  

Hasonló a helyzet az elmúlt időszak must have fotókeretével is. Méretre vágott, megfelelő színűre lefestett kartonpapír segítségével tökéletes vázat alkothatunk meg a későbbi képeknek. 

Összességében elmondhatjuk, hogy az esküvői dekorációnál érdemes kollekciókban gondolkozni. Ha adottak a szezonális virágok, a színeikből építkezve haladhatunk tovább a kisebb-nagyobb díszítőelemekig. Ezzel elkerülhetjük a teljes káoszt, és megalapozhatjuk az esküvőnk egységes összképét. 

Borítókép forrása: Freepik