A legszemélyesebb DIY ajándék: a fotókból készült öröknaptár

2021. 12. 03.

Gyerekkori hancúrozások a maminál, tinédzseréveink legmeredekebb bulijai, a közös kávézások, vagy az ominózus harmadik x – mindenkinek van egy személy az életében, akivel ezeket az emlékezetes pillanatokat átélheti. Használjuk fel a bizonyítékként szolgáló fotókat egy DIY öröknaptárhoz, és mondjuk el neki ezzel a személyes ajándékkal, milyen fontos szerepet tölt be az életünkben!

Amire szükségünk lesz az öröknaptár elkészítéséhez:

  • egy darab A4-es méretű fa rajztábla
  • három darab szög
  • kalapács
  • egy nagyobb méretű rajzcsipesz
  • 12 darab fénykép
  • számok

A naptár lelke: a fényképek

Az okostelefonoknak hála biztos nem fogunk hiányt szenvedni potenciális fényképekből, melyeken együtt pózolunk a megajándékozni kívánt családtagunkkal vagy legjobb barátnőnkkel. Azonban ha a kapcsolatunk még jóval a digitális világ előtti időkre nyúlik vissza, akkor az előhívatott régi képek közül is érdemes szemezgetni és befotózni a kedvenceinket. Minimális kihívást az jelenthet, hogy ehhez a projekthez csak fekvő formátumú képek használhatók fel. A fotókat – akár előhívatjuk, akár mi szerkesztjük meg – 15×10 centiméterre méretezzük be, melyek egy 16×13 centiméter méretű fehér alapra kerülnek rá. Ennek az alapnak az aljára írjuk rá a hónapokat.

Lakberendezes Diy Naptar 2
Az unokatestvéremnek készült naptárnál én időrendben haladtam a képekkel: januárhoz került a légkínosabb gyerekkori emlék, míg decemberhez a legfrissebb közös karácsonyi vásározás képe. / Kép forrása: Farkas Réka

Titkos üzenetek a képek hátulján

Pedig nem is kértem, mégis, egy (karácsonyi) ajándék vagy nekem az élettől!” – ha feltett szándékunk megríkatni szerettünket, akkor ilyen és ehhez hasonló kedves üzenetekkel, vagy a képekhez kötődő sztorikkal máris jó úton járunk efelé.

Lakberendezes Diy Naptar 3
A képek hátuljára írhatunk valamilyen személyes üzenetet / Kép forrása: Farkas Réka

Jöhetnek a számok!

Ezek mérete 6×10 centiméter legyen. Az első kupacba csupán nullától háromig lesz szükségünk a számokra, míg a második adagba nullától kilencig szerepeljenek a számok. Ezután már csak egy-egy apró lyukat kell kreáljunk a kártyák tetejére, melyek segítségével a szegre felakaszthatjuk őket.

A naptár összeállítása

Vegyük kézbe a rajzcsipeszünket és fogjuk vele össze az összes fényképet. Ezután a fényképeket és a számokat helyezzük el a rajztáblán, és tetszés szerint igazgassuk el. Ha megvan a végleges elhelyezés, egy ceruza segítségével jelöljük be a szögek helyét, majd a kalapáccsal üssük be őket a rajztáblába. Nem maradt más dolgunk, mint összeállítani az ajándék naptárat, és a Jézuska közbenjárásával célba juttatni azt.

Borítókép forrása: Farkas Réka