Barion Pixel Indul a suli, támogasd a család immunrendszerét! (x) – Coloré

Indul a suli, támogasd a család immunrendszerét! (x)

2023. 10. 19.

Az iskolakezdéssel új fordulatot vesz az élet: jön az ősz, több lesz a teendő, és ezzel együtt a megfázásos időszak is kezdetét veszi. Nem árt hát, ha felkészítjük immunrendszerünket a rá váró kihívásokra!

Ősszel annyi teendő a nyakunkba szakad, hogy hajlamosak lehetünk elfeledkezni immunrendszerünk támogatásáról. Nyáron feltöltjük szervezetünket vitaminokkal, mert a sok friss zöldség és gyümölcs szinte eteti magát, ám ezekkel sajnos nem mindig vészelhetjük át az őszi és a téli időszakot is.

Szeptember és a hűvösebb időjárás kezdetével azonban nem a nátha az egyetlen, ami az egészségünket fenyegeti, és amelynek következtében akár csökkenhet immunrendszerünk védekezőképessége is. Lehangolóan élhetjük meg, hogy vége van a nyárnak, s emiatt fáradtabbnak, kedvetlenebbnek érezhetjük magunkat. Ennek oka lehet azonban az is, hogy hamarabb megy le a Nap, így szervezetünk lassanként átáll a maga saját téli időszámítására. Ugyan a természet pihenni megy, mi ezt nem tehetjük meg, így reagálnunk kell szervezetünk természetes reakcióira. Ilyenkor több igényünk lehet arra, hogy egy-egy program helyett otthon maradjunk, így szociális életünk is háttérbe szorulhat.

Őszi immuntámogatás – Így csináld!

A hűvösebb időjárás beálltával, és az általában kevesebb testmozgás következtében a szervezetünk lassanként átáll raktározó üzemmódba. Ez nem véletlen, ugyanis a kisebb zsírpárnák a hideg ellen is védenek. Vannak olyan vitaminok, amelyeket képes raktározni a szervezetünk, így a nyár alatt felhalmozott tartalék egy ideig elegendő lehet, ám nem mind ilyen. A legismertebb a C-vitamin, ami gyorsan kiürül, ezért naponta el kell fogyasztani belőle a szükséges mennyiséget. Szerencsére számos ősszel elérhető gyümölcs és zöldség is bővelkedik e vitaminban, így pl. a brokkoli, a paprika, a petrezselyem és a grapefruit. De szerencsére hatalmas a választék a C-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőkből is a vitaminbevitel kiegészítésére. Ha szeretnéd a nyár ízeit visszaidézni, válaszd a cseresznye ízűt! A gyermekek különösen kedvelik az ízesített vitaminokat akár egy narancsízű rágótabletta formájában!

Holiday Pre Detox Beverage
Az immunrendszer támogatásában kulcsszerepük van a zöldségeknek és a gyümölcsöknek! / Kép forrása: Getty Images

Az ősz egyik legnagyobb sztárja a sütőtök, mely amellett, hogy finom, rendkívül egészséges is! A C-vitamin mellett A-, E- és B5-vitamint, valamint vasat, szelént, mangánt és cinket is tartalmaz, magjai pedig egy omega-3-zsírsavban, ún. alfa-linolénsavban is gazdagok.

Az étkezés azonban önmagában nem elengedő: ilyenkor is figyeljünk oda a megfelelő testmozgásra! A szervezetünk hálás lesz érte, hiszen amellett, hogy a súlygyarapodás esélyét csökkenti, a mentális egészségünknek is jót tesz. Ha néhanap az időjárásnak megfelelő öltözékben kimegyünk kocogni, szervezetünk sokkal ellenállóbb lesz, mintha mozgásszegény életmódot folytatnánk.

Érdemes hát tudatosan belevágni az őszi és a téli időszakba, melynek részét képezi immunrendszerünk tudatos támogatása is!

A cikk megjelenését a STADA Hungary Kft. támogatta.