Barion Pixel Ne légy szeléntelen – 5 dolog, ami miatt szükségünk van a szelénre (x) – Coloré

Ne légy szeléntelen – 5 dolog, ami miatt szükségünk van a szelénre (x)

2023. 10. 31.

A vitaminok miatt elfeledkezhetünk az ásványi anyagokról, de nem érdemes: akárcsak a cink vagy a foszfor, a szelén is rendkívül nagy jelentőséggel bír számunkra!

A szelén olyan ásványi anyag, ami meglehetősen kis mennyiségben található meg a szervezetünkben, mégis hatalmas szükségünk van rá.

Naponta 50 mikrogramm szelén szedése ajánlott, ám terhesség és szoptatás esetén – mint sok más ásványi anyag és vitamin esetében – érdemes emelni az adagot.

Ezért van szükségünk a szelénre

Számos oka van, amiért figyelnünk kell a szelén fogyasztására. A természetes élelmiszerek közül a tenger gyümölcsei a legjobb szelénforrások, illetve az olyan belsőségek is ide sorolhatóak, mint a máj vagy a vese. A teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása is ajánlott, valamint a tojás, a tej és a különböző hüvelyesek is bővelkednek ebben az ásványi anyagban.

A pajzsmirigy egészségéért

A szelén a pajzsmirigynek is barátja, és a szelénben szegény táplálkozás a pajzsmirigy alulműködését is eredményezheti.

Az egészséges külsőért

A szelén a haj és a köröm növekedésében is hatékony segítséget nyújt.

Manicure.
A szelén a szép körmök mellett pajzsmirigyünk egészségéről is gondoskodik / Kép forrása: Getty Images

Az egészséges immunrendszerért

Ahhoz, hogy az immunrendszerünk megfelelően védjen bennünket, számos vitamin és ásványi anyag együttes hatására van szükség, s ezek közül nem maradhat ki a szelén sem!

Az egészséges spermiumokért

A szelén részt vesz a normál spermaképződésben, ezért a termékenységi folyamatokban is fontos szerepe van.

Amennyiben hiányt szenvedünk ebből az ásványi anyagból, gyakran érezhetjük magunkat fáradtnak, de a meddőség vagy a pajzsmirigy különböző betegségei is lehetnek árulkodó jelek. Érdemes hát figyelni a tünetekre. Különösen ajánlott ez várandósok, szoptató kismamák vagy akár a változókoron áteső hölgyek esetében!

A cikk megjelenését a STADA Hungary Kft. támogatta.