Barion Pixel Igazi cinkostárs az egészségben – A cink hiánya a szépségre is hatással lehet! (x) – Coloré

Igazi cinkostárs az egészségben – A cink hiánya a szépségre is hatással lehet! (x)

2023. 10. 19.

Olykor hajlamosak vagyunk elfeledkezni az ásványi anyagok pótlásáról, amivel sokat veszíthetünk: a cink például nemcsak az egészségünkhöz járul hozzá, hanem szépségünkhöz is!

A vitaminok fontossága mellett sokszor elfeledkezünk az olyan ásványi anyagokról, mint például a cink, holott rendkívül fontos, hogy elegendő mennyiséget fogyasszunk belőle! Ez is a nélkülözhetetlen tápanyagok sorát gyarapítja, ugyanis hozzájárul az egészséges immunrendszerhez, de a sebgyógyulás is gyorsabb lehet általa!

Mire jó a cink?

Ha a bőrünk, a körmünk vagy a hajunk töredezett és száraz, könnyen lehet, hogy nem krémekre és különböző kozmetikumokra van szükségünk, hanem cinkre!

Nőként korántsem csak a szépségünkhöz járul hozzá a cink, ugyanis a terhesség alatt a kisbabánk fejlődését is elősegíti, de a gyerekek és tinédzserek fejlődése is alulmaradna cink nélkül! A fejlődésen túl az ízérzékelésünkben és a szaglásunkban is szerepet játszik a cink, de hormonháztartásunk egészségében is nagy szerepe van! A férfiak esetében az egészséges spermiumok képződését is támogatja.

Mennyit és honnan?

Az ajánlott cinkbevitel kor és nem szerint változik. Gyermekkorban arányosan több cinkre van szükség a növekedés miatt, mint felnőttkorban, illetve a nemi érés alatt is érdemes megtámogatni a szervezetet. Gyerekkorban kb. 5 milligramm a napi ajánlott bevitel, míg felnőttek esetében naponta 10 milligrammra van szükség ahhoz, hogy az egészségünket megőrizzük. Terhesség és szoptatás idején érdemes növelni az adagot, ügyelve arra, hogy ne vigyük túlzásba, hiszen ilyen esetben hányingert és hányást tapasztalhatunk.

Beautiful Ombre Hair Coloring On A Girl With Long Hair, View From The Back
A cinknek hála hajunk is szebb és erősebb lehet / Kép forrása: Getty Images

Szerencsére a természet gondoskodott arról, hogy ehhez az ásványi anyaghoz is könnyedén hozzájussunk vegyes táplálkozással. A tenger gyümölcsei rendkívül gazdagok cinkben, ezeken belül pedig az osztriga az, ami valóságos cink-bőségszaru. A könnyebben elérhető élelmiszerek közül a vörös húsokat érdemes fogyasztani, de a szárnyasok is bővelkednek cinkben. A hüvelyesek közül a bab lehet a segítségünkre, olajos magvak között pedig a diót részesítsük előnyben, ha cinkhez szeretnénk jutni. A különböző, teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása is ajánlott, éppúgy, ahogy a tejtermékeké.

Amennyiben nem gondoskodunk arról, hogy megfelelő mennyiségű cinket vigyünk a szervezetünkbe, komoly jelei lehetnek. Gyerekeknél a lassú növekedés lehet a cinkhiány jele, de a gyakori megbetegedések, az étvágytalanság, a hasmenés, a hajhullás, az impotencia, valamint a bőr különböző elváltozásai is árulkodhatnak arról, hogy hiányt szenvedünk cinkben. Előfordulhat, hogy más problémával együtt üti fel a fejét, s ilyenkor a kezelőorvos sem gondol rögtön az elem hiányára a szervezetünkben.

A cikk megjelenését a STADA Hungary Kft. támogatta.

/oszi-immunerosites/igazi-cinkostars-az-egeszsegben-a-cink-hianya-a-szepsegre-is-hatassal-lehet-x/