Barion Pixel Te mivel támogatod télen az immunrendszered (x) – Coloré

Te mivel támogatod télen az immunrendszered (x)

2023. 10. 01.

Immunrendszerünkre egész évben számíthatunk. Azonban a tél immunrendszerünket is komoly kihívások elé állítja. Lássuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban láthassa el feladatát, és segítsen állni a kórokozók rohamát.

Nem elég, hogy az idő állandóan borongós, és csak időnként süt ki a nap, de a korai sötétedés miatt még a nappalok is sokkal rövidebbek, mint az év többi időszakában. Reggel sötétben kelünk és indulunk dolgozni, és amikor kilépünk a munkahelyünkről, a gyerekek pedig az óvodából, az iskolából, már újra sötét van. A sötét és a hideg miatt, ha tehetjük, sietünk haza, és egyre kevesebbet tartózkodunk a friss levegőn. Ráadásul a városi levegő ilyenkor sokkal szennyezettebb, gyakran alakul ki szmog a tüzelőanyagok égéstermékei miatt. Mindez egyáltalán nem tesz jót a hangulatunknak, de aki hajlamos a depresszióra, annak még nehezebb.

M0377 Walmark Pr Cvitamin 1

Ezért elsősorban próbáljuk megőrizni tudatosan pozitív attitűdünket, mert már ezzel sokat tehetünk nemcsak lelki, hanem azon keresztül fizikai egészségünkért is. Ahelyett, hogy panaszkodnánk, érezzük jól magunkat, és koncentráljunk a pozitív dolgokra. Ha hazaérünk, főzzünk egy finom vacsorát, vacsora után pedig kucorodjunk be egy meleg teával vagy egy finom forralt borral a takaró alá, és olvassunk el egy jó könyvet, hallgassunk zenét vagy nézzünk meg egy karácsonyi filmet. Töltsünk több időt szeretteinkkel. Ezek egészen biztosan feltöltik lelkünket. Aludjunk, pihenjünk eleget. Hetente legalább háromszor pedig próbáljunk beiktatni valamilyen testmozgást az életünkbe, még akkor is, ha ilyenkor esetleg nehezebb rászánni magunkat. Ma már ki sem kell mozdulni emiatt, ha nem szeretnénk, mert rengeteg vezetett óra érhető el már online is. De elmehetünk egy csoportos órára vagy egy edzőterembe is, vagy sétálhatunk egy nagyot kint a hidegben, elmehetünk korcsolyázni. Ha jó a levegő minősége, immunrendszerünknek különösen jót tesz a kint tartózkodás még hidegben is. Persze ha tehetjük, a legjobb, ha erdőben sétálunk. Arra azonban ügyeljünk, hogy mindig megfelelően melegen legyünk felöltözve. Továbbá hetente egyszer érdemes időt szakítani egy szaunázásra is.

Kövessük nyomon lakásunk és – ha tehetjük, munkahelyünk – páratartalmát, és ha a fűtés miatt túlságosan száraz lenne a levegő, akkor gondoskodjunk megfelelő párásításról, hogy biztosítsuk nyálkahártyáink hidratáltságát, hiszen csak az ép nyálkahártyával rendelkező légutak képesek hatékonyan felvenni a harcot a kórokozókkal szemben.

Ezenkívül akárcsak az év többi időszakában, ügyeljünk most is az egészséges táplálkozásra. Sajnos azonban ilyenkor nem elérhetőek friss, hazai, tápanyagdús zöldségek és gyümölcsök, ezért érdemes megfontolni étrendünk multivitaminokkal való kiegészítését, melyek komplex formában tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat. Immunrendszerünk működésében fontos szerepet játszik a C- és a D-vitamin, a cink, az A-, a B6-, a B12-vitamin, valamint a folsav, a réz, a szelén és a vas.

A cikk megjelenését a STADA Hungary Kft. támogatta.