Barion Pixel Grincs kvíz: mennyire ismered a zöld lényt, aki utálja a karácsonyt? – Coloré

Grincs kvíz: mennyire ismered a zöld lényt, aki utálja a karácsonyt?

2023. 12. 16.

Max, Cindy Lou, Kifalva. Három szó, amelyből azonnal egy olyan szőrös, zöld lényre asszociálunk, aki szívből megvetette a szeretet legnagyobb ünnepét, a karácsonyt. Te mennyire ismered Dr. Seuss egyik leghíresebb figuráját, a Grincset? Kvízünkből kiderül!

Ugyan a karácsony alapvetően a szeretet ünnepe, vannak, akik nehezen élik meg ezt a néhány napot. Tulajdonképpen az ő „védőszentjük” is lehetne a Grincs (The Grinch), azaz Dr. Seuss egyik leghíresebb figurája, aki nemcsak, hogy szívből gyűlölte az ünnepeket, de meg is keserítette azt Kifalva lakói számára. Grincs kvízünkből most kiderül, vajon te mennyire ismered a fikciós karakter kalandjait! 

Grincs, az örökérvényű morgó

„Úgy gondolom, Grincs egyfajta metaforikus figura. A maga keserűségével mindig is kívülálló volt és az is marad. A karácsonyhoz való hozzáállása miatt egy örökérvényű karakter, akivel egy kicsit mindannyian tudunk azonosulni” – foglalta össze 2018-ban, A Grincs (The Grinch) című animációs mese kapcsán a zöld lény esszenciáját Benedict Cumberbatch, a figura szinkron hangja. 

A gonosz Grincs több mint 66 éve képezi a karácsonyaink szerves részét: Dr. Seuss eredetije ugyanis 1957-ben „látta meg a napvilágot”, s nagyjából ennyi ideje értetlenkedünk vagy épp érzünk mélységesen együtt vele minden év decemberében.

Grincs, Grincs kvíz, Grinch
Kép forrása: Staff/Getty Images

A különleges figura azóta számos feldolgozást ért meg, ezek leghíresebbje talán a 2000-ben bemutatott Jim Carrey-féle változat, amely végleg eldöntötte a figura színét: a Grincs ugyanis eredetileg fekete-fehér színekben pompázott, mindössze az „ál-Télapó ruháknak” adott Seuss némi piros színt. (Érdekesség, hogy Carrey 92 napon át napi két és fél órát töltött a sminkszobában, mire felhelyezték rá a jak-szőrből készült Grincs-maszkot. Erőfeszítései nem voltak hiábavalók: a film maszkmestere, Rick Baker végül Oscar-díjat vitt haza a „legjobb smink és maszk” kategóriában.)

Carrey előtt és után persze számos színész bújt még a zöld lény „bundájába”, többek között Patrick PageStefán Karl StefánssonMatthew Morrison és David Howard Thornton is eljátszották már a figurát. Ami a Grincs szinkronhangjait illeti, szintúgy neves művészek kölcsönözték már neki a hangjukat, így például Dan CastellanetaWalter Matthau vagy Josh Gerhardt, de mostanra a már emlegetett Benedict Cumberbatch is A Grincs-mitológia kitörölhetetlen eleme. 

Cumberbatch szerint egyébként mindannyiunkban él némi Grincs (saját elmondása szerint belőle akkor bújik ki a zöld lény, amikor észleli, hogy műanyagból készült csomagolópapírral csomagolják be a műanyag tárgyakat, majd rakják a fa alá – véleménye szerint ez rendkívül káros a környezetre nézve), s valószínűleg igaza van. Dr. Seuss története a kirekesztettség következményeinek egyik legszebb példája, emellett évről évre minket, felnőtteket is tanít arról, hogy egy rosszindulatú ember is képes megváltozni, ha érzi a felé irányuló szeretetet. 

Te vajon mennyire ismered a Grincs kalandjait? Töltsd ki kvízünket, és derítsd ki!  

Borítókép forrása: Arhive Photos/Stringer/Getty Images