Barion Pixel Barangoljunk barlangokban! – Íme a világ legérdekesebb barlangképződményei – Coloré

Barangoljunk barlangokban! – Íme a világ legérdekesebb barlangképződményei

2022. 03. 23.

A március évek óta a barlangok hónapja Magyarországon. A hazai nevezetességek mellett azonban érdemes körülnéznünk a nagyvilágban is, hiszen a természet a legcsodálatosabb vájatokat hozta létre az évezredek során a Föld különböző pontjain. Ennek gyümölcseit pedig a mai napig élvezhetjük.

Eisriesenwelt – Ausztria

Az Eisriesenwelt, magyarul Jég Óriás a világ legnagyobb jégbarlangja címmel büszkélkedhet, hiszen több mint 42 kilométer kiterjedésű. A képződmény az osztrák Alpok Tennengebirge szekciójában található Salzburg tartományban, Ausztriában. A leírások szerint az Eisriesenweltet egy folyó alakította ki, amely folyosókat, tárnákat vájt a hegybe. A barlang jégképződményei pedig az olvadó hó következményeként jöttek létre: a víz befolyt a barlangba és télen megfagyott. A veszélyes talajadottságok miatt a barlang kizárólag vezetéssel látogatható. Mivel rengetegen kíváncsiak a képződményre, álmélkodásra nem sok idő jut a túra alatt, viszont kárpótol minket a jégképződmények elképesztő látványa a barlang belsejében. 

Jég Óriás, Eisriesenwelt barlang
A Jég Óriás az osztrák Alpok egyik legszebb képződményeKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Waitomo-barlang – Új-Zéland

Új-Záland számos természeti csodával kecsegteti az utazókat. Ezek közül az egyik legmisztikusabb élmény minden bizonnyal az északi szigeten található Waitomo-barlangrendszer. A helyiek szentjánosbogár barlangként is emlegetik a képződményt, hiszen belépve az embert olyan érzés fogja el, mintha a tiszta, csillagos ég alatt sétálna. Bent azonban nem csillagok világítanak, hanem egy légyfaj lárvái, amelyek erős fényt bocsátanak ki annak érdekében, hogy magukhoz vonzzák zsákmányukat. Szerencsére a látogatók is kihasználják a bogarak adta fényt: a barlangban nincs mesterséges fényforrás, kizárólag a lárvák fénye mutatja az utat a kíváncsi turisták számára. A barlangok egyébként nagyrészt mészkőből állnak, amelynek jellegzetes tulajdonsága, hogy az évmilliók alatt izgalmas formákat – sztalagmitokat és sztalaktitokat – alakított ki, így a boszorkányos fény mellett e képződmények látványában is érdemes elmerülni. 

Waitomo barlang, Új-Zéland
A Waitomo barlangrendszer legérdekesebb része a lárva-világítás a tárnák íves belsejébenKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Cuevas de Marmol – Chile

Patagónia szívében található a „Márvány Katedrális”, hivatalos nevén a Cuevas de Marmol barlangrendszer: a képződményt a General Carrera-tó vájta ki a sziklákból. A barlangok ez esetben nem olyan nagyok, mint például a Jég Óriás esetében, de van egy sornyi keskeny kamrarendszer a katedrálison belül, amelyek kajakkal és csónakokkal megközelíthetők. A barlangban látható kék színek a természet munkáját dicsérik: a hullámok lecsiszolták a kövek felületeit, a fény pedig ilyen színekben verődik vissza a megvilágított márványról. A Cuevas de Marmol tehát egy márványbarlang, tengeri barlang, valamint kék barlang elképesztő kombinációja. 

Cuevas de Marmol, Márvány barlang
A Márvány Katedrális színei a lekoptatott márványfelületnek és a fény játékának köszönhetőkKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Hang Son Doóng – Vietnám

vietnámi Hang Son Doóng a világ legnagyobb barlangja, hiszen saját folyóval, dzsungellel, sőt, néha a tárnákban önállóan létrejött felhőkkel is büszkélkedhet. A Hang Son Doóng egy összesen százötven barlangból álló képződmény, melynek nagy része még mindig feltáratlan, ismeretlen az ember számára. A legtágasabb részein az üreg kétszáz méter magas és százötven méter széles, de a legtöbb helyen nyolcvanméteres magasságról és ugyanekkora szélességről beszélhetünk. A Hang Son Doóngon belül léteznek olyan termek is, ahol több mint hetven méter magas mészkő-sztalagmitok találhatók. Érdekesség, hogy a barlang nemcsak természeti kincs szerepét töltötte be az évszázadok során, azt ugyanis a vietnámi háború alatt a helyiek óvóhelyként is használták. 

Fingal-barlang – Skócia

A Fingal-barlang a Belső-Hebridák szigetcsoporthoz tartozó skót Staffa-sziget egyik legérdekesebb képződménye. Érdekessége, hogy a sziget ősi, kristályos alapjára vastag bazalt települt, ami bazaltorgonák alakját veszi fel napjainkban. (Akárcsak a hazai Szent György-hegy.) Az orgonák között bújnak meg a tenger által vájt bejáratok a tágas üregrendszerbe. A barlang szimmetrikus szerkezete és íves teteje gyönyörű akusztikát kölcsönöz a helynek, ami így profi muzsikusként visszhangozza a tenger morajlását. 

Fingal barlang, Skócia
A Fingal barlang orgonái között bújik meg a képződmény bejárataKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Krubera-barlang – Grúzia

A Hang Son Doóng mellett szintén rekorder a grúz Krubera-barlang, amely 2004. óta a világ legmélyebb barlangja címmel büszkélkedhet. A képződmény a Kaukázus nyugati vonalán, az Arabika-hegy mélyén található, s mintegy 2197 méter mélységgel rendelkezik: a szakértők a „barlangok Everestjeként” is becézik. A barlang meredek sziklafalai, jéghideg vízzuhatagjai és szűk járatai miatt a felfedezők egyik kedvenc helyének számít. A tudósokon kívül viszont egyéb életformák is észlelhetők a barlangrendszerben, hiszen az 1960-as felfedezése óta találtak már különböző parazitákat és skorpiókat is, amiknek természetes közege a grúz mélység. 

Aggteleki Cseppkőbarlang – Magyarország

Hazánk büszkesége, az Aggteleki Cseppkőbarlang 1995 óta a Világörökség része. Legjelentősebb területe a harminc kilométert is meghaladó Baradla-Domica rendszer, amelynek 22 kilométeres szakasza hazánkban, a maradék, feltehetőleg nyolc kilométer pedig Szlovákia területe alatt húzódik. A barlangon belül számos sziklacsarnok mennyezetmagassága megközelíti az ötven métert, emellett több olyan teremmel is rendelkezik, amelyek kétszáz méternél is hosszabbak. Ugyan a barlang járatainak feltérképezett hosszúsága mindössze 26 kilométer, de üregméretei és színes cseppkővilága miatt mégis a világ egyik legnevezetesebb barlangjának számít.

Baradla barlang, Aggteleki Cseppkőbarlang
Az Aggteleki Cseppkőbarlang 1995 óta a Világörökség részeKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix