Barion Pixel A Waitomo-barlangrendszer, az izzóférgek otthona – Coloré

A Waitomo-barlangrendszer, az izzóférgek otthona

2021. 03. 25.

Úgy tűnik, mint ha többezer kék és zöld csillag világítaná be az új-zélandi barlangot, pedig ezek mind férgek.

Új-Zéland rengeteg csodát rejt, és az állat- és növényvilága is lenyűgöző. A távoli ország egyik szemet kápráztató látványossága a Waitomo-barlangrendszer, ahol az egyedülállóan különleges izzóférgek élnek.

Ahhoz, hogy a férgek jól érezzék magukat élőhelyükön, és megmaradhasson sokáig a faj, a barlangot rendszeresen ellenőrzik, szabályozzák a páratartalmat, a hőmérsékletet, sőt, még a turisták számát is, hiszen a Waitomo-barlang közkedvelt hely a nézelődők számára. Ahhoz, hogy az izzóférgek kellemesen érezzék magukat, fontos, hogy ne háborgassák gyakran őket. A nedves, párás közegben tud megélni a faj, ezt folyamatosan fenntartják nekik a barlang területén.

A Waitomo mészkőbarlangban a cseppkövek között bújnak meg az ausztrálok által glowwormnek, azaz izzóféregnek nevezett arachnocampa luminosák. Kissé megtévesztő a nevük, de nem teljesen férgek ezek a kis lények, hanem szárnyas rovarok, azonban, mikor fejlődésük épp a lárva szakaszban tart, testük fényt ad ki magából.

waitomo izzóférgek
Kép forrása: Youtube

A lárvák a barlang plafonjáról lógnak lefelé, és folyamatosan világítanak, néha erősebben, néha gyengébben, a fény intenzitása pedig attól függ, hogy mennyire éhesek a kis állatok, ugyanis minél éhesebbek, annál jobban oda akarják vonzani az ételüket, ezért annál jobban bocsátják ki a fényt magukból.

Az izzóférgek a saját termelésű fonalaikba igyekeznek eledelüket odacsalogatni, majd elfogyasztani, zsákmányaikat pedig igencsak könnyen csapdába tudják csalni fényükkel, a rájuk vadászó állatokat pedig távoltartja ugyanez a fény.

izzóférgek
Kép forrása: Youtube

Harmadik funkciója is van a világításnak, azonban ezt csak kifejlett korukban tudják hasznosítani a férgek (azaz addigra már rovarok), és közülük is csak a nőneműek. A nőstény rovarok fényükkel igyekeznek párzásra késztetni a hímeket, amik kifejlett korukban már nem világítanak.

A Waitomo-barlang már nem mai darab, nagyjából 30 millió éves, üledék megkövesedéssel, majd a tektonikus lemezek mozgása és az ezek miatt létrejött repedések által keletkezett, és azóta is masszív méreteivel és izgalmas izzóférgeivel folyamatosan várja az odalátogatókat.

Borítókép forrása: Youtube

0 /eletmod/utazas/a-waitomo-barlangrendszer-az-izzofergek-otthona/