Barion Pixel Sharon Stone elárulta, hogy az agyvérzésekor nem vették komolyan a tüneteit az orvosok – Coloré

Sharon Stone elárulta, hogy az agyvérzésekor nem vették komolyan a tüneteit az orvosok

2023. 10. 30.

Sharon Stone 2001-ben majdnem meghalt agyvérzés következtében, most elárulta, hogy az orvosok nem vették őt komolyan. „A nőket gyakran nem hallják meg” – állítja.

Halálos agyvérzésekor az orvosok azzal vádolták, hogy csak szimulál

2001 szeptemberének egyik délutánján Sharon Stone egy kanapé mögött állt San Franciscó-i otthonában, amikor a saját leírása szerint „villámcsapásszerű” fájdalmat érzett a fejében. Olyan fájdalmasan sokkoló volt, hogy a szőnyegre zuhant, ahol eszméletlenül feküdt. Nem tudja, hogy mennyi idő után tért magához a kanapé mögött, és remegve felállt. Lüktető fejfájása volt, és zavarodottnak érezte magát. Az akkor 43 éves Stone a karrierje csúcsán volt, és jó egészségnek örvendett – legalábbis ezt hitte. Több mint egy évtizeden át uralta a filmeket, szupersztárrá vált.

A brit Vogue-ban pénteken megjelent interjújában Sharon Stone felidézte a kilenc napig tartó agyvérzését, ami 1%-os túlélési eséllyel járt. Elmondta, hogy az orvosok kezdetben félrediagnosztizálták, és majdnem hazaküldték kezeletlenül.

Az első angiográfiánál nem vették észre, és úgy döntöttek, hogy csak színleltem

– mondta Sharon Stone.

Sharon Stone
Kép forrása: Axelle/Bauer-Griffin / Contributor / Getty Images

Sharon Stone majdnem meghalt

A hamisan negatív eredményt hozó vizsgálat után egy orvos a tudta nélkül úgy döntött, hogy „feltáró agyműtétet” hajt végre – végül a színésznő értesült a szándékáról, és addig tiltakozott a kórházban, amíg végre meghallották.

Amit megtanultam ebből a tapasztalatból, az az, hogy orvosi környezetben a nőket gyakran egyszerűen nem hallják meg, különösen akkor, ha nincs női orvosod

– mondta Stone.

Sajnos, több kutatás is igazolja a színésznő tapasztalatait. Ezek szerint az egészségügyi szakemberek néha túl drámainak látják a nők tüneteinek leírását. Ez a nyilvánvaló nemi előítélet halálos következményekkel járhat.

Sharon Stone
Kép forrása: Amanda Edwards / Contributor / Getty Images Entertainment / Getty Images

Egy barátja segített meggyőzni az orvosokat, hogy Stone-on egy második angiográfiát végezzenek. Végül megrepedt artériát diagnosztizáltak nála, ami lehet fizikai trauma következménye, de genetikai oka is lehet.

A legjobb barátom rábeszélte őket egy második vizsgálatra, és kiderült, hogy az agyamban az egész subarachnoidealis medencém bevérzett, és hogy a csigolyaartériám megrepedt. Meghaltam volna, ha hazaküldenek.

Stone-t ezután a nagyra becsült idegsebész, Dr. Michael Lawton kezelte, de a felépülés gyötrelmes volt, ami a karrierjébe is került. Amikor elhagyta a kórházat, jelentősen lefogyott, dadogott és nehezen tudott járni, hozzátette, hogy most is naponta szed gyógyszereket a tünetei kezelésére.

Forrás: Huff Post, Vogue, Brain & Life

Borítókép forrása: Robin L Marshall / Stringer / WireImage / Getty Images