Barion Pixel 8 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, mielőtt új állást vállalnál – Coloré

8 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, mielőtt új állást vállalnál

2023. 03. 24.

Amikor az ember állást keres, alig várja, hogy megkapja azt a levelet, amiben a pályázás sikeréről tájékoztatják. Az álláskeresés hosszadalmas, fárasztó feladat, ráadásul sokszor kilátástalannak tűnik. Ezért, amikor megérkezik a gratuláló e-mail, előfordul, hogy az öröm miatt a tudatosságunk háttérbe szorul. Összeszedtük, mit érdemes átgondolni, mielőtt elfogadsz egy ajánlatot.

1. Valóban a jó lehetőség miatt vagy izgatott?

Ha új állást keresel, annak oka van. Talán úgy érzed, hogy megrekedtél a jelenlegi pozíciódban, új városba költöztél, esetleg elbocsátottak. Ezekben a helyzetekben akár kétségbeesettnek is érezheted magad. Mégsem szabad hagynod, hogy ez az érzés arra késztessen, hogy alapos megfontolás nélkül elfogadj egy állásajánlatot. Kérdezd meg magadtól: izgatottan várod ezt a munkát, a vállalatot és az embereket, akikkel együtt fogsz dolgozni? Vagy azért vagy izgatott, mert kaptál egy ajánlatot? Ha úgy találod, hogy az utóbbi az igaz, adj magadnak több időt, hogy olyan lehetőséget találj, amely valóban izgalommal tölt el.

2. Ez az a pozíció, amiben a legtöbbet ki tudod majd hozni magadból?

Ha olyan feladatokat végzel, amikben teljes mértékben kihasználhatod az egyedi erősségeidet és képességeidet, az értelmet ad a munkádnak és elkötelezetté tesz. Ezzel szemben, ha a munkád nem ad rá lehetőséget, hogy a legtöbbet hozd ki magadból, az hihetetlenül frusztráló lehet. Gondold át, az új lehetőség mit jelent ilyen szempontból.

állás
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

3. Az új állás közelebb visz a karriercéljaidhoz?

Szinte biztos, hogy hallottad már ezt a kérdést egy állásinterjún − és valószínűleg nem tudtad, hogy mit kellene rá válaszolnod −, de itt az ideje, hogy őszintén feltedd magadnak a kérdést, hol szeretnél lenni öt vagy akár tíz év múlva. Ez a pozíció segíthet abban, hogy eljuss oda?

Ha úgy találod, hogy az állás nem segít a karriercéljaidban, akkor talán érdemes elutasítani az ajánlatot.

4. Szimpatikusnak tűnnek a leendő munkatársaid?

Egy állásinterjú, vagy néhány találkozó alapján nem könnyű megmondani, de érdemes fokozottan figyelni arra, hogy milyennek tűnnek a leendő kollégáid. Nyugodtan tegyél fel kérdéseket a szokásokról, közös programokról, arról, hogy hogyan zajlik a munka. Egy új állás elfogadásánál ugyanis nemcsak az fontos, hogy milyen maga a munkakör, hanem az is, hogy kik fognak közben körül venni, mennyire passzolsz a csapatba.

5. Csak azért vállalnád el az új álláslehetőséget, hogy elfuss a jelenlegi munkahelyedről?

Ha korábban rossz döntést hoztál, vagy időközben váltál elégedetlenné a munkahelyeddel kapcsolatban, előfordulhat, hogy minél előbb el akarsz onnan menekülni. Gondold át, hogy tényleg neked való-e az új, felajánlott pozíció, vagy csak menekülési útvonalat látsz benne.

6. Milyenek lesznek a mindennapi feladatok?

Egy új munkahelyen mindenképpen megváltozik az életed. Győződj meg róla, hogy tisztában vagy azzal, hogy mik lesznek az új feladataid, és hogy reaálisak-e az elképzelésed arról, hogy milyen napjaid lesznek. Ki fog elégíteni a munka? Segít új készségek elsajátításában?

Másodszor, gondolj arra, hogy ez az új állás hogyan fogja befolyásolni a magánéletedet. Vedd figyelembe az ingázási időt és az időbeosztást. Szükség lesz-e az új munkához dadát alkalmazni? Kell-e túlórázni? Megéri-e?

7. Milyen előnyökkel jár?

Bár szokták mondani, hogy a pénz nem boldogít, azért el kell ismerni, hogy segít a döntések meghozatalában. Nézd meg alaposan a fizetési ajánlatot és a juttatási csomagot is. Végezz egy gyors költségelemzést, gondold át a fizetést, az egészségbiztosítást, a fizetett szabadságot, a nyugdíjbiztosítást, bármit, amit biztosítanak. Kínálnak-e cafeteriát? Utazási támogatást? Esetleg edzőtermi tagságot?

Hogyan viszonyul a vállalat kompenzációs csomagja a jelenlegi vagy korábbi pozícióidhoz? Általában van mozgástér, úgyhogy bátran, magabiztosan képviseld értékeidet, képességeidet a bértárgyalás során, még mielőtt aláírnád a munkaszerződést.

8. Boldogabb leszel az új állással?

Most, hogy átgondoltad a logisztikai oldalát, tegyél fel magadnak egy utolsó kérdést: javítja-e ez a munka az életminőségedet, és boldogabbá tesz-e? Lehet, hogy erre a kérdésre zsigerből válaszolsz, de ha nem, írj egy pro és kontra listát.

Egy új állás elfogadása nagy lépés, ezért győződj meg róla, hogy nem fogod megbánni a döntésedet.

állás
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Real Simple, Top Interview

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

0 /eletmod/karrier/kerdesek-uj-allas/