Barion Pixel Jó indok a bértárgyaláson az infláció? – Coloré

Jó indok a bértárgyaláson az infláció?

2023. 02. 15.

A bértárgyalás egy nagyon nehéz folyamat. Sokan rettegnek tőle, pedig az infláció miatt egyre többen elégedetlenek.

Az infláció miatt egyre többen érzik úgy, hogy nem keresnek eleget a megélhetésükhöz. Ha benned is felmerült, hogy kevés a fizetésed a jelenlegi árak mellett, akkor nem vagy egyedül. A fogyasztói árindex az összes megélhetési költség növekedését mutatja, az energiától az élelmiszerekig. Az infláció sosem látott csúcsot ért el az egész világon, Magyarország pedig kifejezetten rossz helyzetben van ebből a szempontból.

2022 decemberében az előző évhez képest 24,5 százalékos volt az infláció. Az élelmiszerárak 44,8 százalékkal nőttek, a háztartási energia és a fűtés 55,5 százalékkal, még a tartós fogyasztási cikkek ára 13,6 százalékkal emelkedett.

Az emberek jelentős része pont ezért szeretne több fizetést kapni a munkahelyén, viszont bizonytalanok abban, hogy használható-e az infláció az emelésről szóló tárgyalásokon.

Használható az infláció a bértárgyalásokon?

A szakértők egyetértenek abban, hogy a válasz igen. Bár a megélhetési költségek korrekciójának kérése nem megszokott, de a 2020-as covid-járvány óta megváltoztak a trendek. Rengetegen vesztették el akkoriban az állásukat, ellátási-problémák is alakultak ki szerte a világban.

A munkavállalóknak most nagyobb a tárgyalóerejük, mivel a munkaerőpiacon rekord magas a lemorzsolódás és új alkalmazottak jelentkeznek. Sok vállalkozás a megtartásra összpontosít, hogy megakadályozza az alkalmazottak felmondását – a szakemberek szerint.

infláció
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Hogyan tárgyalj?

Remek dolog, hogy jó indoknak számít az infláció, de maga a bértárgyalás a legtöbb ember számára kínos, ezért nem szeretnek komolyan belefolyni.  Az Employ 2022. évi álláskeresői jelentése megállapította, hogy míg a munkavállalók 67 százaléka érzi úgy, hogy magasabb kompenzációt érdemelne, csak 29 százalékuk hajlandó béremelésről tárgyalni. 

Érkezz adatokkal

Először is nézz utána az iparágban jellemző fizetéseknek. Ne félj kérdezni sem, ideje elengedni a fizetések körüli tabukat. Az interneten rengeteg lehetőséget találsz, amiből következhetsz arra, hogy mekkora bér járna neked. Ilyen a fizetesek.hu, a Profession bériránytűje vagy a Randstad bérkalkulátora.

Ne félj dicsekedni

A tárgyalások középpontjában az eredményeknek kell állniuk, még akkor is, ha az infláció a fő beszédtéma. A szakértő szerint így érvelj:

A jelenlegi jövedelmem nem tart lépést az infláció szintjével. A megélhetési költségeim X százalékos növekedése miatt szeretném, ha a fizetésem ennek a trendnek megfelelően emelkedne, hogy cégünkkel folyamatosan fejlődhessek és új célokat érhessek el.

Érdemes összeszedned néhány bizonyítékot, amit elértél mióta a vállalatnak dolgozol.

Gyakorolj

Stresszes szituációkban könnyen lefagy az ember, ezért nem szégyen, ha többször átgondolod a lehetséges forgatókönyveket. Nem az a cél, hogy úgy beszélj, mintha felolvasnád az érveid, de magabiztosan tudd, hogy mit szeretnél elmondani.

Légy kompromisszum kész

Készülj konkrét számokkal, de légy nyitott a a fizetésen kívül egyéb juttatásokra is. Nem biztos, hogy a céged képes megadni neked a megfelelő fizetést, azonban ajánlhat egyéb lehetőségeket is. Például otthoni munkavégzést, extra szabadnapokat, gondold át, mit lennél hajlandó elfogadni.

Ne hasonlítsd magad másokhoz

Bár jó dolog, ha tisztában vagy azzal, hogy mások mennyit keresnek a cégnél, mert tudsz viszonyítani, a bértárgyaláson nem okos ötlet másokra mutogatni. A saját érdemeidet hangsúlyozd.

Kérd

A legtöbb munkáltató nem szokta magától felhozni a fizetésemelés kérdését, kérned kell azt. A szakértők szerint indíts egy e-maillel, valami ilyesmivel:

Találhatunk egy napot, hogy megbeszéljük a jelenlegi fizetésemet? Rengeteg kutatás és annak elemzése után, hogy az infláció hogyan befolyásolta a megélhetési költségeimet, úgy gondolom, hogy a fizetésemelés helyénvaló. Élvezem a mostani munkakörömet, és hosszú távon látom magam ennél a cégnél. Szóval fontos számomra a megoldás megtalálása. Melyik nap és időpont lenne a legmegfelelőbb az Ön számára?

Ne feledd, hogy a bértárgyalás egy kellemetlen folyamat, azonban nehezen megkerülhető, hacsak nem elégedsz meg a jelenlegi fizetéseddel. Azonban hosszú távon csak megfelelő bérrel lehetsz igazán elégedett és a boldog a munkádban.

infláció
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Suggets, Bankmonitor

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix