Barion Pixel Életkor az önéletrajzban: kell, vagy nincs rá szükség? – Coloré

Életkor az önéletrajzban: kell, vagy nincs rá szükség?

2022. 12. 07.

Fontos az életkor az önéletrajzban? Egyre gyakrabban merül fel, hogy az idősebb vagy éppen fiatalabb munkavállalók hátrányból indulnak a kiválasztási folyamatban. De mit tehetünk, hogy ne diszkrimináljanak a korunk miatt?

Az elmúlt évtizedekben természetes volt, hogy szerepelt az életkor az önéletrajzban. Ha nem is a pontos számot tüntetjük fel, de a születési dátumot, esetleg helyet, a legtöbben beleírják, amiből pedig már könnyű napra pontosan kiszámolni, hogy melyik jelölt hány éves.

Általában más személyes adatokkal, például a névvel, címmel, akár a családi állapottal és állampolgársággal együtt szoktuk feltüntetni. Ezen információk hiánya korábban furcsának számított. Ez a tendencia azonban megváltozott, a nyugati országokban már egyre kevesebben árulják el a születési dátumukat, mivel akár emiatt is diszkriminációval szembesülhet valaki. Így ma már teljesen normálisnak mondható, ha nincs feltüntetve az életkor az önéletrajzban.

Túl idős? Túl fiatal?

A szakértők szerint jó ötlet, ha nem szerepel az életkor az önéletrajzban, sőt, azokat a kifejezéseket is érdemes kerülni, például egy motivációs vagy kísérőlevélben, amik utalhatnak rá.

A CV-Library legutóbbi felmérése szerint a megkérdezettek közel egyharmada (30 százalék) nyilatkozott úgy, hogy a kora miatt utasították el már őket álláspályázaton. Ez különösen igaz a 18 éven aluliak és a 45 év felettiek körében. A toborzó emberek érzelmek és a személyes elfogultság alapján ítélhetnek, ez történhet tudatosan vagy öntudatlanul is.

Egy másik kutatás szerint, amit az Egyesült Királyságban végeztek, az 50 év felettiek több mint kétszer nagyobb valószínűséggel maradnak munkanélküliek két évig vagy tovább, ha elveszítik a jelenlegi állásukat, továbbá háromszor kisebb valószínűséggel jutnak el interjúra, mint a 28 éves jelentkezők.

életkor az önéletrajzban
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Elég elhagyni a születési dátumot?

A születési dátum elhagyásának hatékonysága azonban továbbra is vitatható. Egyes jelöltek mindent megtesznek annak érdekében, hogy elrejtsenek minden olyan információt, amely felfedheti az életkorukat. Ilyenek a dátumok, a képesítések és még a munkatapasztalatok is. Ennyire azonban nem szabad paranoiásnak lenni, mert túlzottan is idegenül fog kinézni egy önéletrajz mindenféle dátum nélkül, ami bizalmatlanságot okoz.

A diszkrimináció nehezen ellenőrizhető

Életkor, nem, vallás, szexualitás, bőrszín és egyebek alapján nem lehetne senkit sem diszkriminálni, de ez egy olyan terület, amit nehezen lehet ellenőrizni. Abban a pillanatban, amikor egy önéletrajz a toborzó asztalára kerül, valószínűleg előjönnek a jelöltek életkorával kapcsolatos elfogultságok. A HR menedzsereknek gyakran nincs idejük minden beérkezett pályázatot alaposan átolvasni, ezért olyan apró részleteken alapuló feltevésekhez folyamodnak, amelyek szembetűnőek. Egy bizonyos ponton keresik az okokat, hogy miért mondjanak nemet, és ezek közé tartozik az életkor.

A probléma része az is, hogy sokan nem tartják témának az életkor miatti diszkriminációt. A Stanford Graduate School of Business 2021-es kutatása kimutatta, hogy sokan az életkort tartják az egyetlen elviselhető előítéletnek. Kimutatták, hogy azok is, akik támogatják az egyenlőséget, nagyobb valószínűséggel előítéletesek az idősebbekkel szemben. 

Legyen életkor az önéletrajzban vagy sem?

Ha a munkavállaló életkorával kapcsolatos ítéletek elkerülhetetlenek, reálisan tehetnek-e valamit a jelöltek, hogy elkerüljék a diszkriminációt? Hiszen, ha nem tünteti fel valaki a születési dátumát, akkor is rengeteg egyéb, életkorral összefüggő mutató szerepel, mint a korábbi munkahelyek, készségek és végzettségek listája. Egyes HR tanácsadók azt javasolják, hogy csak az elmúlt 15 év tapasztalatát soroljuk fel. Úgy gondolják, hogy minél egyértelműbb az életkorod, annál valószínűbb, hogy diszkrimináció áldozata leszel. Ha viszont részletesen át kell nézni a CV-d, hogy kiderüljön, mennyi idős vagy, akkor már jobban megismeri egyéb tulajdonságaidat is a toborzó. Azonban arra is kitérnek a szakértők, hogy 15 évre akkor érdemes csökkenteni a tapasztalatokat, ha az nem von le túl sokat az értékünkből.

életkor az önéletrajzban
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mi mást lehet tenni?

Ha nem akarsz taktikázni, szerepeljen az életkor az önéletrajzban, de érdemes mással felhívni magadra a figyelmed. Legyél tömör, de lényegtörő és könnyen érthető, egy oldalánál ne írj többet magadról.

Fontos, hogy áttekinthető legyen, a lényegi információk szerepeljenek elől, így oda tedd a korábbi munkahelyeidet, vagy bármit, ami úgy érzed, hogy az adott állásnál fontos lehet. Az átlagos önéletrajz átnézésére csak hat másodperc időt szánnak a HR-esek, ezért ezt vedd figyelembe az összeállításakor.

Figyelj a formázásra, a CV-ben senki sem szereti az összefüggő sorokat, használj inkább kulcsszavakat teljes mondatok helyett. Használj olyan jellemzőket, amik tényleg mondanak rólad valamit. Csapatjátékos? Ki nem az az önéletrajzában?

Ha vannak online elérhető eredményeid, nem félj belinkelni őket a CV-dbe, a legtöbben ma már számítógépen nézik át a jelöltek listáját, nem nyomtatják ki azt. Törekedj az egyedi külsőre is, a fotód legyen elegáns és letisztult.

Forrás: BBC, The Guardian, CV Plaza, Entrepreneur

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix