Barion Pixel Mit kérdezhetnek tőled egy állásinterjún angolul? – Coloré

Mit kérdezhetnek tőled egy állásinterjún angolul?

2022. 10. 25.

Az állásinterjú angol nyelvű részére mindig érdemes egy kicsit jobban felkészülni. Ne gondold azt, hogy a kisujjadból is kirázod! Stresszhelyzetben sokszor másként működünk, mint amire számítunk.

Az állásinterjú meglehetősen nehéz terep, az ember szeretne a lehető legfelkészültebb lenni, de ez nem mindig könnyű feladat. Annyi mindenre kell figyelni, emiatt pedig rengeteg mindenen el is csúszhatunk. Fontos a megjelenés, a pontosság, hogy felkészült legyél a cégből, ahol el szeretnél helyezkedni; jól be kell tudni mutatkozni, és plusz feszültségforrás lehet, ha még valamilyen idegen nyelven, általában angolul is beszélned kell. Még akkor is leblokkolhatsz, ha egyébként jól megérteted magad egy másik nyelven, ami aztán csúfos kudarchoz vezethet. Segíthet azonban, ha átgondolod, hogy milyen kérdéseket tehetnek fel, és mi lehetne rájuk a válaszod.

Mégsem érdemes betanulnod ezeket a válaszokat, mert nem véletlenül interjúztatnak angolul: ha felvesznek, később, a munkád során biztosan szükséged lesz majd a nyelvre, és az nagyon kellemetlen, ha ott derül ki, hogy ez mégsem a te tereped.

Állásinterjú
Állásinterjú / Forrás: Shutterstock

Állásinterjú kérdések a magánéletedről

A saját tapasztalataim alapján sokszor nagyon alapvető kérdéseket tesznek fel egy állásinterjú angol részén. Ilyen lehet a:

 • Mivel töltöd a szabadidőd? / What do you do in your free time?
 • Milyen filmeket/sorozatokat/ételeket szeretsz? / What movies/series/meals do you like?
 • Milyen könyvet olvastál utoljára? / What was the last book you read?
 • Van-e háziállatod? / Do you have a pet?

Ezek nagyon egyszerű kérdések, válaszolni sem nehéz rájuk, de ha az ember izgul, akkor előfordulhat, hogy egyszerűen kiürül az agya, és semmi sem jut az eszébe.

Előfordulhat az is, hogy csak szimplán arra kérnek, hogy mutatkozz be. Mesélj magadról! / Tell me about yourself! Erre az eshetőségre is érdemes felkészülni, és nagyjából kitalálni, összegezni röviden, hogy ki is vagy, honnan jöttél, hol dolgoztál, mit tanultál stb.

Kérdések a karrieredről, munkáról

A másik gyakori blokk, amikor a karriered vagy a munka témáját feszegetik. Ez már egy kicsit logikusabbnak hat egy állásinterjún, mint a személyes kérdések.

Ilyenek lehetnek például:

 • Hogyan kezeled a stresszt? / How do you manage stress?
 • Mi motivál arra, hogy jól dolgozz? / What motivates you to do your best on the job?
 • Mik a karriercéljaid? / What are your career goals?
 • Miért szeretnél váltani a mostani állásodról? / Why are you leaving your current job?
 • Mik a feladataid a jelenlegi munkahelyeden? / What are your responsibilities in your current job?
 • Hol látod magad öt év múlva? / Where do you see yourself in five years?
 • Mekkora a fizetési igényed? / What are your salary requirements?

Ezekre már érdemes egy kicsit jobban felkészülni, akár le is írhatod magadnak, hogy mit szeretnél rájuk válaszolni, jobban átgondolod, jobban meg is marad, stresszhelyzetben pedig sokat segíthet, ha van egy biztos, átgondolt válaszod.

Előfordulhat, hogy ezeknél a kérdéseknél, utána kell nézned egy-két szónak, a szakszavak nem mindig részei az általános nyelvismeretünknek, viszont ez ne ijesszen meg. A leendő munkahelyeden is találkozhatsz majd olyan angol szakszavakkal, amiket nem ismertél korábban, de ezeket gyorsan meg lehet tanulni.

Kérdések a cégről

Sok céggel előfordul, hogy olyan jelöltet keresnek, aki nemcsak az állashirdetést olvasta el, hanem a cégnek is utánanézett. Fontos lépés ezért, hogy látogass el a honlapjukra, nézd meg a közösségi oldalaikat, már ha van nekik. Innen sok alapinformációt össze tudsz szedni. Sehol sem várják el azt, hogy a cég teljes történetét tud évszámokkal, korábbi vezetőkkel stb. A lényeg, hogy lássák utánanéztél, nagyjából tudod, mivel foglalkoznak, és hová fogsz bekerülni, ha téged választanak. Ez azért is fontos, mert te is felmérheted, hogy az adott hely szimpatikus-e neked egyáltalán, így mind magadat, mind a hirdetőt megmentheted a felesleges köröktől.

Ide kapcsolódó kérdések:

 • Mit tudsz a cégünkről? / What do you know about this company?
 • Mivel tudsz hozzájárulni a cég működéséhez? / What can you contribute to this company?
 • Miért szeretnéd ezt az munkát? / Why do you want this job?
 • Milyen környezetben dolgozol szívesen? / What type of work environment do you prefer?
Openly,greeting,a,job,recruiter,with,a,firm,handshake
Állásinterjú / Forrás: Shutterstock

Ezeken kívül lehet egy szakasz, amikor arra kíváncsiak, hogy neked vannak-e kérdéseid az állással, vagy a leendő munkahelyeddel kapcsolatban. Szintén pluszpont, ha tudsz kérdezni valamit, bár ez nem mindig könnyű, főleg egy tapasztalt HR-essel, aki általában mindent jól összefoglal. Előre gondolj ki azért néhány kérdést, hátha akad olyan, amit maguktól nem említettek, és rákérdezhetsz.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix