Online állásinterjú: így lehet sikeres!

2021. 04. 05.

A járvány alatt kényszerülsz új állást találni, vagy önszántadból néztél más munka után? Ezekre a tippekre ügyelve sikerrel veheted az online interjúk akadályait.

2019-ben még nem gondoltuk volna, hogy egyszer ennyire aktuális lesz számunkra az online állásinterjú kérdése. A koronavírus-járvány miatt sok munkahely home office-ba küldte dolgozóit, így akik mostanában jelentkeznek hozzájuk, azoknak sincs lehetőségük a személyes meghallgatásra. Sok előnye is lehet annak, ha egy munkára jelentkezés nem élőben, hanem a laptopunk kamerájának segítségével zajlik, például nehezebben tudunk elkésni, és nem fogunk leizzadni a helyszínre való rohanáskor. De sok buktatója is lehet a Zoom-os vagy Skype-os állásinterjúnak, ezért összeszedtünk pár dolgot, amire jó odafigyelni.

allasinterju
Forrás: pexels.com

Készüljünk fel!

Ha érdekel egy pozíció, természetes, hogy utánanézünk a cégnek, illetve átvesszük magadban a leggyakoribb interjúkérdésekre adott válaszainkat. Most azonban a felkészülés alatt nem a tárgyi tudást értjük, hanem a technikai hátteret. Megfelelő-e az internetkapcsolat egy videóhíváshoz? Biztos, hogy ismerjük az alkalmazás minden gombját? Hogyan tudjuk megosztani a képernyőt egy esetleges feladatmegoldás során? Ezeket mind jó, ha előzetesen leteszteljük, és nem érhet meglepetés az éles helyzetben.

A megfelelő helyszín

Nem biztos, hogy lesz beleszólásunk az interjú időpontjába, így ennek megfelelően is igyekezzünk olyan helyiséget biztosítani magunknak, ahol zavartalanul elbeszélgethetünk arról, miért érdekel az adott munka. Az is fontos, hogy a háttérben semmi olyan ne legyen, ami elvonhatja a mondanivalónkról a figyelmet – ha ezt nem tudjuk megoldani, jól jön a blur opció. Legyen elég erős ebben a szobában is a wifi, és némítsunk le mindent eszközt, ami bezavarhat az interjúba. Ha lehet, akkor természetes fénnyel szemben üljünk le, de ha nincs rá lehetőség, a lámpafény akkor se a hátunk mögül jöjjön, mert sötét lesz az arcunk.

Most is fontos az öltözék

Attól, hogy nem személyesen találkozunk, ugyanúgy kell kezelni, mint egy “igazi” állásinterjút, ezért öltözzünk ennek megfelelően. Nem javasoljuk a nagyobb mintás inget, mert kamerán ez rosszul mutat, és elterelheti az interjúztató figyelmét. Furcsának fog tűnni, de vegyünk fel cipőt! Így jobban fogjuk érezni a helyzet súlyát, és könnyebben fel fogjuk venni a hivatalosabb beszédstílust is.

Szemkontaktus

Videóhívások során általában a másik arcát szoktuk nézni a képernyőn, viszont ilyen interjún nem rossz ötlet, ha a kamerába nézünk. Ez azt a hatást kelti majd a partnerben, hogy egyenesen a szemébe nézünk, ami jó jel.

Ne aggódjuk túl!

Bő egy évvel ezelőttig valószínűleg az interjúztatóink sem voltak gyakorlottak a kamerás interjúban, ezért ne felejtsük el, hogy nem vagyunk egyedül. Nem dől össze a világ, ha véletlenül szétkapcsol vagy ledob a net az interjú közepénél, ha valóban megfelelünk, nem ezen fog múlni, hogy megkapjuk-e az állást. Csak bátran!