Barion Pixel Íme az angol gasztronómia 5 különleges fogása – Coloré

Íme az angol gasztronómia 5 különleges fogása

2024. 05. 07.

Anglia számtalan dologról híres: templomairól, a fővárosáról, zöld gyepéről, parkjairól, a Beatles-ről, de van egy, amiről bizonyosan ismert: rossz ételeiről. Tényleg annyira ehetetlenek lennének az angol fogások? Nézzük az öt legismertebbet!

Az angol reggeli

A filmekben gyakran elhangzik a ,,bajnokok reggelije” kifejezés, ami egy olyan vitamindús finomság, ami egész napra feltölt. Ezzel szemben az angol reggeli azok étele, akik a nap többi részében nemhogy bajnokok, a fotelből felkelők sem szeretnének lenni. A tál elképesztően laktató: paradicsomos bab, gomba, bacon, sült paradicsom, tojás, kolbász, pirítós és hurka a fő tartozékai a nap első étkezésének. Ha ez nem lenne elég, választhatóan jár hozzá kisütött reszelt krumpli is, úgyhogy egy ilyen kezdéstől biztosak lehetünk benne, hogy uzsonnáig már nem leszünk éhesek!

angol_reggeli
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Shepherd’s Pie – avagy pásztorpite

Az angolok rendkívül könnyen hívnak szinte bármit pitének, de ne dőljünk be nekik! A pásztorpite korántsem sütemény: a húsos piték alapja, hogy rakottasan készítik, a tetejére pedig krumplipüré kerül, így sütik meg. Eredetileg maradékokból készült: összeöntötték a húsos ragut és a krumplipürét, majd megmelegítették a sütőben, mára mégis az angolok egyik legismertebb étele lett. Természetesen az idő előrehaldatával egyre több változata lett, úgyhogy a darált húsos tölteléket sok helyen répával vagy borsóval dobják fel, a krumplipüré helyett pedig leveles tésztával takarják le a tölteléket.

pásztorpite_angol_anglia
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix