Barion Pixel Így szerezd meg álmaid állását: a jó önéletrajz 7 szabálya – Coloré

Így szerezd meg álmaid állását: a jó önéletrajz 7 szabálya

2022. 05. 23.

Egy vágyott, új munkához vezető utunk legelső lépése az önéletrajz megírása. Bizonyára van egy már meglévő verzió, de ahogy az életünk, vele az önéletrajz is változik: egyre több tapasztalatot szerzünk, amik mind elősegíthetik az új munkahelyre való bejutást. A kérdés csak az, hogy hogyan foglaljuk össze a szakmai életünket két oldalban.

Az önéletrajz írása elkerülhetetlen, ha munkát keresünk. Ebben tanulmányainkat, tapasztalatainkat és megszerezett tudásunkat is meg kell említenünk. Megírásakor érdemes figyelembe venni, hogy vajon az életünket majdan olvasó szakember milyen összképet rak össze: elég rendezett, informatív és figyelemfelkeltő a küldeményünk?

Milyen a jó önéletrajz?

A dokumentum megírásában az a legnehezebb, hogy pár másodperc alatt kell olyan képet kialakítani magunkról, ami után a HR-es alig várja, hogy olvashassa a kísérőlevelünket, amiből még többet megtudhat rólunk.

Sokan poénra veszik az önéletrajz megírását. Mivel átlagosan öt másodperc alatt eldönti az olvasó, hogy meghallgat-e minket személyesen is, lényegre törőnek kell lenni! Valaki úgy oldotta meg, hogy egy papírra ráírta nagyban, filccel: ,,Van BSc-m. Adj munkát!” Vannak, akik videós önéletrajzzal próbálkoznak. Ugyan kicsit talán túlzó, de jó példa erre az Így jártam anyátokkal című sorozat egyik karakterének, Barney-nak a CV-je, aki kreatívan állította össze ,,önéletvideóját”:

Mi legyen benne?

Ne eresszük bő lére, legyünk lényegre törőek! Minden egyes jelentkezés előtt nézzük át önéletrajzunkat, hogy a lehető legjobban passzoljon oda, ahová jelentkezünk!

  1. Kulcsszavak

Rendkívül fontos, hogy a legjobb tulajdonságaink és képességeink kiszúrják a HR-es szemét, úgyhogy a nevünk alá bátran írjunk be 4-5 kulcsszót: ,,munkájára igényes”, ,,kiváló kommunikátor”, ,,x év szakmai tapasztalat”. Ezek alá tehetjük elérhetőségeinket, úgy, mint telefonszám, e-mail cím, és ha van, a LinkedIn profilunk linkjét is bemásolhatjuk.

2. Jelen és múlt, nem fordítva

Legfelülre mindenképpen az éppen aktuális munkáról számoljunk be! Ennek oka az, hogy jelenleg ebben a munkakörben mozgunk a legotthonosabban, így potenciális munkahelyünkön felmérhetik, hogy mennyire passzolunk ahhoz a feladatkörhöz, amire meghirdették az állást.

Érdemes időt szánni az önéletrajz megírására!
Érdemes időt szánni az önéletrajz megírására! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

3. Rövid, de hatásos!

Ne menjünk felesleges részletekbe a munkahelyünkön végzett feladatainkról! Legfeljebb 4-5 mondatban foglaljuk össze, hogy mit csinálunk és mit értünk el általa, így megmutatva sikereinket is! Például: ,,a cégnél eltöltött két évem alatt havonta átlagosan félmillió forint kintlévőséget hajtottam be”, vagy ,,a jelenlegi szalonban egy év alatt stabil, visszatérő vevőkört építettem ki”.

4. Ne untassuk az olvasót!

Ez talán a legnehezebb pontja az önéletrajz írásának. Ne szúrjunk közbe felesleges mondatokat, mert ami felesleges, az nem odavaló! Ugyanez a helyzet a szakmai kifejezésekkel is: nem így kell lenyűgözni a cég munkatársát, hiszen nem feltétlenül olyan enged át bennünket az első rostán, aki tisztában van a szakmai fogalmakkal! Csakis olyanokat emeljünk ki, amikre mi magunk is büszkék vagyunk, remélve, hogy ezzel az olvasónak is imponálunk. Az is fontos, hogy ne csak a HR-essel akarjuk elhitetni, hogy alkalmasak vagyunk a munkára, hanem mi magunk is higgyük el, és ez sorainkból is süssön!

5. Szerkeszd meg!

Ha már megvan a szöveg alapja jól állunk, ám korántsem vagyunk készen! Legyen szépen megírt, jól tagolt olvasmány, aminek a látványa a szemnek is kellemes. Emeljük ki vastag betűvel a fontosabb információkat, úgy, mint szakmai sikereinket vagy a készségeinket!

Ne untassuk felesleges sorokkal az olvasót! Legyünk lényegre törőek!
Ne untassuk felesleges sorokkal az olvasót! Legyünk lényegre törőek! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

6. Ne szerénykedjünk!

Ha munkánk során kaptunk valami elismerést, netán a tanulmányaink alatt vettünk részt bármilyen nagyobb versenyen, netán egy pályázaton értünk el helyezést, említsük meg! Természetesen itt is meg kell válogatni, hogy mi kerüljön bele a listába, így az általános iskola első évében rendezett helyi uszodai verseny első helyezése nem biztos, hogy releváns.

7. Minden egyéb

Ne felejtsük el felsorolni az általunk beszélt nyelvek típusát és szintjét, ahogy több munka esetén a számítógépes ismeretek is rendkívül fontosak. Ha kiemelik a hirdetésben, ha nem, mindenképpen emlékezzünk meg róla, ha van jogosítványunk, hiszen ettől is csak többek leszünk. Ne szégyelljük beleírni, hogy mivel foglalkozunk szívesen szabadidőnkben, hiszen ezáltal amellett, hogy jobban megismernek bennünket, azt is látják, hogy mivel töltődünk fel, miből nyerünk energiát a munkához.

Ha a fenti pontokat beleépítjük az önéletrajzunkba, és szakmai tapasztalatunk megfelel az álláshirdetésben leírtaknak, bizonyosan jó esélyekkel indulhatunk a pozícióért!

Nyitókép forrása: Coloré