Barion Pixel Ezrek jövője dőlt el – tegnap kiderültek a felvételi ponthatárok – Coloré

Ezrek jövője dőlt el – tegnap kiderültek a felvételi ponthatárok

2021. 07. 23.

Országszerte számos eredményváró partin (is) izgulhattak a leendő egyetemisták és főiskolások, ugyanis tegnap este nyolc órakor felkerültek a felvételi ponthatárok a felvi.hu felületére.

Minden év júliusának utolsó hete hatalmas izgalmat rejt az érettségi után lévőknek, ugyanis ekkor kerülnek kihirdetésre – sms és online formában – a főiskolai és egyetemi szakok ponthatárai. Nappali, esti és levelezős formában is jelentkezhettek a kívánt képzésekre, a finanszírozási forma pedig a szokásos módon állami vagy költségtérítéses volt. Az érettségi eredményekből, a középiskolai és egyéb plusz teljesítményből (nyelvvizsga, emelt érettségi, sport, tanulmányi verseny) szerezhető maximális ötszáz pontot az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának matematika-olasztanár szaka közelítette meg a leginkább – ide 492 pont kellett az ösztöndíjas felvételhez, amit az országban egyetlen diáknak sikerült teljesítenie. Ez igencsak ijesztően magasnak hat, de az Eduline. hu szerint ez csupán abból adódik, hogy erre a szakra csupán ez az egy fiatal jelentkezett, ezért az ő pontszáma lett magától értetődően a ponthatár is – mindez persze egy percig sem kisebbíti az érdemét, hiszen a maximális elérhetőnél nyolc ponttal kevesebbet szerezni figyelemreméltó teljesítmény.

A gazdaságtudományi szakok, mint minden évben, idén is népszerűségnek örvendtek, közel harmincezren érdeklődtek irántuk különösen a budapesti Corvinus Egyetem, a nemrég kari minősítést kapott ELTE-GTK, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem képzései iránt. A gazdasági szakokat a bölcsészettudományi képzések követték a rangsorban, majd a műszaki, pedagógusi, és az orvos-egészségtudományi szakok.

A tavalyi mélyponthoz képest idén 11%-os emelkedés volt a jelentkezők számában, ami jó hír, hiszen 2020-ban olyan alacsony volt az érdeklődés az egyetemek és főiskolák iránt, amire közel húsz éve nem volt példa. Ez azt jelenti, hogy a 2021/2022-es őszi félévre 101 844 diák jelentkezett.

A felvételizők számát tekintve a legnépszerűbb intézmény az ELTE lett, őt követi a Debreceni Egyetem, ahol az ápolás-betegellátás szak tarolt, majd a BGE, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem. De az se csüggedjen, aki idén nem került be a vágyott szakra, ugyanis lehetőség van pótfelvételire is, illetve nem dől össze a világ akkor sem, ha valaki egy évvel később kezdi meg a felsőoktatási tanulmányait.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix