Dolgok, amiket soha ne mondj a főnöködnek

2020. 11. 24.

Ha a főnököddel beszélsz, mindig meg kell tartanod a professzionalizmus szintjét.

“Nem, nincs időm”

Amikor főnököd arra kér, hogy tegyél meg valamit (amennyiben ez természetesen nem sérti a cég politikáját), nincs oka annak, hogy valaha is a „nem” szóval válaszolj. Még akkor is, ha nagyon elfoglalt vagy más projektekkel, és valóban úgy érzed, hogy nincs elegendő időd minderre, kérd meg a főnököt, hogy segítsen sorrendbe állítani, melyik feladatot kell először elvégezned. Így nem úgy nézel ki, mint egy „negatív hozzáállású” alkalmazott, hanem inkább egy pozitív attitűdű munkatárs.

“Nem az én hibám volt: XY csinálta”

A hibáztatós játék egyenes út a kirúgáshoz, és gyerekes is. Ha ártatlan vagy, akkor magyarázd el a főnöködnek, miért. Soha ne dobd egyik munkatársadat sem a busz alá, különösen, ha hibás lehet. Ha a főnököd látja, hogy gyakran mutogatsz ujjal másokra, egy ponton felmerülhet a kérdés, hogy valójában ki a hibás.

„Új munkát keresek”

Természetesen a munkáltatók tudják, hogy a munkatársaik közül bármelyik személy bármikor új munkát kereshet, de nagy különbség van aközött a főnök között, aki azt gondolja, hogy keresel, és aki tudja is, hogy keresel. Egy tökéletes világban képesnek kell lenned arra, hogy tudasd főnökével, hogy aktívan új munkát keresel, azonban a legtöbb főnök ezt pofonként fogja fel. Jobb, ha kéthetes felmondási idővel értesíted őket, amikor megtalálod azt az új munkát.

kr72

“Nem tudom, hogyan kell ezt csinálni”

Ha a főnököd arra kér téged, hogy csinálj valamit, és nem vagy biztos abban, hogy pontosan hogyan csináld, akkor határozottan nem szabad kimutatnod, hogy tanácstalan vagy. Ehelyett kérdezd meg tőle az elkezdés módját (azaz van-e munkatárs, aki megtaníthat? Online oktatóanyag, amelyet követhetsz?). Ez azt mutatja, hogy készen állsz és hajlandó vagy tanulni, anélkül, hogy beismernéd a teljes tudatlanságot.

“Le vagyok égve. Szükségem van fizetésemelésre.

Nem arról van szó, hogy soha ne kérj főnöködtől emelést, de ne kezdj el fizetési tárgyalások alatt arról beszélni, hogy pénzügyi problémáid miatt több pénzre lenne szükséged. A főnököd nem fog megsajnálni. Amikor mégis emelést kérsz, legyél felfegyverkezve a munkahelyi eredményeidnek bizonyítékaival.

“Az régi főnök nem így csinálta”

Te sem szeretnéd, ha egy régi munkatárshoz hasonlítanának az új helyeden, és új főnököd valószínűleg ugyanezt érzi. A főnököd azt is gondolhatja, hogy elakadtál a munkádban, hogy nem alkalmazkodsz jól a változásokhoz, és hogy nem vagy rugalmas. Ez ahhoz vezethet, hogy kitesznek az új projektekből vagy feladatokból, mert úgy tűnik, hogy nem tudiod kezelni a változásokat.

„Ma korán hazamegyek. ”

Ha korán el kell menned az orvosi vizsgálatra, az egy dolog. De soha nem szabad megkérni a főnököt, hogy korábban engedjen el, csak mert unatkozol és nincs mit tenned. A főnököknek tetszik, ha alkalmazottaik kezdeményezőkészséget mutatnak, ezért ha a napodban akad némi szünet, meg kell tudnod, milyen új projektek vannak a láthatáron.

“Unatkozom”

Azért fizetnek, hogy produktív legyél a munkahelyeden, valamint hogy továbbra is lelkes marad, és nem a főnököd feladata megtalálni a módját, hogy érdekesebbé tegye munkádat. Ahelyett, hogy azt mondanád, hogy „unatkozom”, önként jelentkezz egy új és érdekes projekt élére, vagy kérj a főnöködtől további felelősséget.

Képek forrása: pixabay.com