Öt dolog, amivel segítesz egy depressziósnak, és öt másik, amivel nem

2021. 09. 08.

„Szedd már össze magad, mit lógatod az orrod? Velem ugyanez megtörtént, mégse viselkedem így. Miért vagy ilyen puhány?” Ezekről a mondatokról két dolgot kijelenthetünk: egy depressziós sokszor hallja őket, és biztosan nem segítenek neki. Mit tehetünk akkor egy depressziós barátunkért?

A depresszió nagyon gyakori betegség, Magyarországon évente mintegy 700 ezer (!) ember éli át, de élete során a népesség 15 százaléka találkozik vele. Általában negyven éves kor körül diagnosztizálják, de az utóbbi években egyre gyakrabban fordul elő a 20-30 évesek között, és sokszor már serdülőkorban megjelenik.

Nagyon fontos tudatosítanunk, hogy nem gyengeségről, hanem betegségről van szó, aminek a legyőzéséhez szakember segítsége szükséges. Depresszióval küzdő barátunk, családtagunk életét azonban mi is megkönnyíthetjük – vagy megnehezíthetjük.

Amit tegyél

Mature,woman,discussing,problems,with,counselor
Már az segít, ha van kihez szólnia / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Hallgasd meg

Ha magától nem nyílik meg, olyan kérésekkel segíthetsz neki, mint például: „Úgy látszik, nehéz időszakban vagy. Mi jár a fejedben?” Mutasd, hogy együtt érzel vele: „Sajnálom. Ez tényleg rosszul hangzik.”

Segíts neki megtalálni a kivezető utat

Még ha sejti is, hogy szakemberre lenne szüksége, lehet, hogy nem képes megtalálni a megfelelőt. Nézz utána az interneten, érdeklődj az ismerőseid között, és ajánlj neki néhány konkrét nevet. Ha hajlik rá, összeírhattok néhány kérdést is az első beszélgetésre.

Bátorítsd, hogy folytassa a terápiát

Ha elkezdi a terápiát, de abbahagyná, állj mellette, és támogasd abban, hogy folytatnia kell. „Azt mondtad, a múltkori beszélgetés nagyon hasznos volt. Lehet, hogy a következő is az lenne, nem?” Ugyanez igaz a gyógyszerekre is. Ha kapott egy készítményt, és elkezdte szedni, de abbahagyná, beszéld rá, hogy ne tegye.

Segíts a napi feladatok megoldásában

Egy depressziósnak a hétköznapi feladatok is nagyon nagy terhet jelenthetnek. Kérdezd meg „Ma mi jelentené neked a legnagyobb segítséget?

Maradj vele kapcsolatban

Még ha nem is tudod minden nap felkeresni, hívd fel vagy írj neki üzenetet. Már annyi is segít, hogy „Gondolok rád.” Előfordulhat, hogy kerüli a társaságodat, biztosan jól esik neki, hogy valaki áll mellette.

Ezt semmiképpen ne tedd!

Positive,professional,therapist,giving,advice
Ha nem voltál depressziós, nem tudod, milyen helyzetben van / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Ne adj neki tanácsot

Még ha a mozgás vagy az egészséges táplálkozás segíthet is a depresszió leküzdésében, ne javasold ezt a barátodnak. Igazad van, de lehet, hogy egy depresszió epizód közepén nem képes ezt a változtatást végrehajtani. Azzal megpróbálkozhatsz, hogy elhívod egy közös sétára, vagy egy közös főzésre.

Ne becsüld le a problémáját

Ha panaszkodik, könnyen jöhet a szánkra az a mondat, hogy „Tudom, mit érzel.” De ha nem voltál depressziós korábban, akkor nem tudhatod, és joggal érezheti, hogy alábecsülöd a problémáját. Az se segít, ha azt mondod: „Lesz ez még sokkal rosszabb is”. Ezzel a mondattal viszont pozitív érzéseket válthatsz ki: „El se tudom képzelni, min mész keresztül. Itt vagyok, nem vagy egyedül.”

Portrait,of,a,angry,young,man
Néha távol kell lennetek egymástól / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Ne veszítsd el a türelmedet

A depresszió nem az ő hibája. Ne vedd a szívedre, ha elfelejt vagy lemond találkozókat, vagy ha dühösen és agresszíven viselkedik veled. Persze neked sem kell mindent elviselned. Ha a saját magad védelmében úgy érzed, hogy egy kis távolságra van szükséged, akkor maradj tőle távol. Inkább, mint hogy olyasmit mondj, amivel őt vádolnád, és fokoznád a negatív érzéseit.

Ne próbáld te kigyógyítani a betegségéből

A depressziót nehéz megérteni, főleg ha te még sosem élted át. Csak annak van esélye kigyógyulni belőle, aki szakember segítségét kéri. Nem segítenek az olyan jóindulatú frázisok, mint „Legyél hálás a jó dolgokért az életedben” vagy a „Ne gondolj szomorú dolgokra”.

Ne foglalj állás a gyógyszerzésről

A gyógyszeres kezelés nagyon hasznos lehet a terápia során, de mindenkinek a saját döntése, aminek meghozatalában nyilván segít neki az orvosa. Ne próbáld befolyásolni azzal sem, hogy azt mondod: „Gyógyszert kellene szedned”, de azzal sem, hogy felhívod a figyelmét a mellékhatásokra.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix