Öt dolog, amivel segítesz egy depressziósnak, és öt másik, amivel nem

„Szedd már össze magad, mit lógatod az orrod? Velem ugyanez megtörtént, mégse viselkedem így. Miért vagy ilyen puhány?” Ezekről a mondatokról két dolgot kijelenthetünk: egy depressziós sokszor hallja őket, és biztosan nem segítenek neki. Mit tehetünk akkor egy depressziós barátunkért?

A depresszió nagyon gyakori betegség, Magyarországon évente mintegy 700 ezer (!) ember éli át, de élete során a népesség 15 százaléka találkozik vele. Általában negyven éves kor körül diagnosztizálják, de az utóbbi években egyre gyakrabban fordul elő a 20-30 évesek között, és sokszor már serdülőkorban megjelenik.

Nagyon fontos tudatosítanunk, hogy nem gyengeségről, hanem betegségről van szó, aminek a legyőzéséhez szakember segítsége szükséges. Depresszióval küzdő barátunk, családtagunk életét azonban mi is megkönnyíthetjük – vagy megnehezíthetjük.

Amit tegyél

Mature,woman,discussing,problems,with,counselor
Már az segít, ha van kihez szólnia / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Hallgasd meg

Ha magától nem nyílik meg, olyan kérésekkel segíthetsz neki, mint például: „Úgy látszik, nehéz időszakban vagy. Mi jár a fejedben?” Mutasd, hogy együtt érzel vele: „Sajnálom. Ez tényleg rosszul hangzik.”

Segíts neki megtalálni a kivezető utat

Még ha sejti is, hogy szakemberre lenne szüksége, lehet, hogy nem képes megtalálni a megfelelőt. Nézz utána az interneten, érdeklődj az ismerőseid között, és ajánlj neki néhány konkrét nevet. Ha hajlik rá, összeírhattok néhány kérdést is az első beszélgetésre.

Bátorítsd, hogy folytassa a terápiát

Ha elkezdi a terápiát, de abbahagyná, állj mellette, és támogasd abban, hogy folytatnia kell. „Azt mondtad, a múltkori beszélgetés nagyon hasznos volt. Lehet, hogy a következő is az lenne, nem?” Ugyanez igaz a gyógyszerekre is. Ha kapott egy készítményt, és elkezdte szedni, de abbahagyná, beszéld rá, hogy ne tegye.

Segíts a napi feladatok megoldásában

Egy depressziósnak a hétköznapi feladatok is nagyon nagy terhet jelenthetnek. Kérdezd meg „Ma mi jelentené neked a legnagyobb segítséget?

Maradj vele kapcsolatban

Még ha nem is tudod minden nap felkeresni, hívd fel vagy írj neki üzenetet. Már annyi is segít, hogy „Gondolok rád.” Előfordulhat, hogy kerüli a társaságodat, biztosan jól esik neki, hogy valaki áll mellette.

Ezt semmiképpen ne tedd!

Positive,professional,therapist,giving,advice
Ha nem voltál depressziós, nem tudod, milyen helyzetben van / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Ne adj neki tanácsot

Még ha a mozgás vagy az egészséges táplálkozás segíthet is a depresszió leküzdésében, ne javasold ezt a barátodnak. Igazad van, de lehet, hogy egy depresszió epizód közepén nem képes ezt a változtatást végrehajtani. Azzal megpróbálkozhatsz, hogy elhívod egy közös sétára, vagy egy közös főzésre.

Ne becsüld le a problémáját

Ha panaszkodik, könnyen jöhet a szánkra az a mondat, hogy „Tudom, mit érzel.” De ha nem voltál depressziós korábban, akkor nem tudhatod, és joggal érezheti, hogy alábecsülöd a problémáját. Az se segít, ha azt mondod: „Lesz ez még sokkal rosszabb is”. Ezzel a mondattal viszont pozitív érzéseket válthatsz ki: „El se tudom képzelni, min mész keresztül. Itt vagyok, nem vagy egyedül.”

Portrait,of,a,angry,young,man
Néha távol kell lennetek egymástól / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Ne veszítsd el a türelmedet

A depresszió nem az ő hibája. Ne vedd a szívedre, ha elfelejt vagy lemond találkozókat, vagy ha dühösen és agresszíven viselkedik veled. Persze neked sem kell mindent elviselned. Ha a saját magad védelmében úgy érzed, hogy egy kis távolságra van szükséged, akkor maradj tőle távol. Inkább, mint hogy olyasmit mondj, amivel őt vádolnád, és fokoznád a negatív érzéseit.

Ne próbáld te kigyógyítani a betegségéből

A depressziót nehéz megérteni, főleg ha te még sosem élted át. Csak annak van esélye kigyógyulni belőle, aki szakember segítségét kéri. Nem segítenek az olyan jóindulatú frázisok, mint „Legyél hálás a jó dolgokért az életedben” vagy a „Ne gondolj szomorú dolgokra”.

Ne foglalj állás a gyógyszerzésről

A gyógyszeres kezelés nagyon hasznos lehet a terápia során, de mindenkinek a saját döntése, aminek meghozatalában nyilván segít neki az orvosa. Ne próbáld befolyásolni azzal sem, hogy azt mondod: „Gyógyszert kellene szedned”, de azzal sem, hogy felhívod a figyelmét a mellékhatásokra.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Egzotikum a szépségápolásban: a tiaré olaj