Barion Pixel A mesterséges intelligencia figyelmeztethet a következő világjárványra – Coloré

A mesterséges intelligencia figyelmeztethet a következő világjárványra

2023. 07. 31.

A tudósok szerint a mesterséges intelligencia képes lehet arra, hogy figyelmeztesse az emberiséget egy újabb világjárványra.

Mesterséges intelligenciával a világjárványok ellen?

Egy új tanulmány szerint a tudósok egy olyan gépi tanulási rendszert fejlesztettek ki, amely segíthet nyomon követni a járványokat okozó vírusok evolúcióját és előre jelezni a változatok megjelenését.

A tanulmányban a tudósok a rendszert a COVID-19 világjárvány, a különböző változatok, valamint a koronavírus halálozási arányának rögzített adatainak felhasználásával mutatták be. Szerintük a rendszer előre jelezhette volna a koronavírus új „aggodalomra okot adó változatainak” megjelenését, mielőtt az Egészségügyi Világszervezet hivatalosan észlelte volna őket.

járvány
Kép forrása: martin-dm / E+ / Getty Images

A kaliforniai La Jolla intézet kutatói szerint a rendszer valós időben követheti nyomon a jövőbeli járványokat.

Vannak a pandémiás vírusfejlődés szabályai, amelyeket nem értünk, de felfedezhetők a magán- és közegészségügyi szervezetek e példátlan gépi tanulási megközelítése révén

– írja a tanulmány vezető szerzője.

A tanulmány társszerzője elmondta, hogy a gépet többféleképpen lehet használni:

Ez a számítási módszer nyilvánosan elérhető adattárakból származó adatokat használt fel. De bármilyen genetikai térképezési erőforrásra alkalmazható.

Előre látták a variánsokat

A kutatást jegyző laboratórium mesterséges intelligencia alapú módszereket fejleszt annak bemutatására, hogy a genetikai variációk hogyan változtatják meg a betegségek tüneteit és terjedését. Ehhez a tanulmányhoz gépi tanuló szoftvert fejlesztettek ki, hogy a világjárvány lefolyását átfogó három adatkészletet összefüggésbe hozzanak.

A három adatkészlet tartalmazza a világszerte fertőzött emberekben talált COVID-19 variánsok genetikai szekvenciáit, e variánsok gyakoriságát és a COVID-19 világjárvány globális halálozási arányát. Az új szoftver lehetővé tette a kutatók számára, hogy a koronavírusváltozatokban világszerte megjelenő genetikai változások egy sorát kövessék.

Láthattuk a kulcsfontosságú génváltozatok megjelenését és gyakoribbá válását, ahogy a halálozási arány is változott, és mindez hetekkel azelőtt történt, hogy a WHO hivatalosan megjelölte volna az ezeket a variánsokat

– állítja a vezető szerző.

járvány
Kép forrása: william87 / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

A kutatók szerint a gépet a vírusok terjedésében és a halálozási arányokban bekövetkező különleges változásokkal összefüggő génváltozatok „korai előrejelző rendszereként” vagy „anomália-érzékelőként” is lehetne használni.

Forrás: Upi.com

Borítókép forrása: XH4D / E+ / Getty Images