Barion Pixel ,,Már 1984-ben figyelmeztettelek titeket!” – mondta James Cameron az AI-ról – Coloré

,,Már 1984-ben figyelmeztettelek titeket!” – mondta James Cameron az AI-ról

2023. 07. 21.

James Cameron egyáltalán nem lepődött meg a mesterséges intelligencián, sőt: ő maga jósolta meg az érkezését!

A Terminátor, és megannyi sikerfilm rendezője, James Cameron nem fél a mesterséges intelligenciától, sőt, kijelentette, hogy már 1984-ben figyelmeztetett bennünket arra, hogy mi várható. A rendező azt mondta, hogy a mesterséges intelligencia térhódítása nem ijeszti meg, és nem fél attól, hogy meghódítja Hollywoodot. Ez azért érdekes, mert épp a mesterséges intelligencia az egyik fő oka annak a sztrájknak, amely leállította a hollywood-i filmipart.

A 68 éves rendező, aki az Avatart is egyik legnagyobb sikereként könyvelhette el, úgy véli, hogy az AI nem veheti fel a versenyt az emberi érzelmekkel megírt forgatókönyvvel.

Szerinte a kérdés sosem az, hogy ki írta adott könyvet, hanem az, hogy jó-e a történet.

Nem hiszem, hogy egy testetlen elme, amely más testet öltött elmék mondanivalóját ismételgeti, meg fogja mozgatni a közönséget.

Ugyanakkor elismerte, hogy ha egy mesterséges intelligencia által írt forgatókönyv megnyeri a legjobb forgatókönyvnek járó Oscar-díjat, akkor komolyan kell venni a létezését.

James Cameron már 1984-ben tudta

A Terminátor című film feszegeti a mesterséges intelligencia témakörét, még ha készülésekor nem is tudták pontosan, hogy mit hoznak a 2000-es évek. A történetben egy elpusztíthatatlan bérgyilkos érkezik a jövőből, hogy megöljön egy nőt, Sarah Connort.

James Cameron komolyan gondolta az 1984-es Terminátor történetét / Kép forrása: Anadolu Agency / Getty Images
James Cameron komolyan gondolta az 1984-es Terminátor történetét / Kép forrása: Anadolu Agency / Getty Images

Bár szó van arról, hogy a mesterséges intelligenciát több film megírásához is felhasználják, Cameronnak erre nem volt szüksége, miután több saját is kasszasikerét is elkészítette. A Titanic, a Terminátor és az Avatar rendezője most arról is tárgyal, hogy drámasorozatot készítsen a Titan tengeralattjáróról, amely eltűnt, miután a Titanic felfedezésére az óceánba indult. Bár a Titanic után adott lenne, hogy az erről készülő alkotás is az ő nevéhez fűződjön, ezt egyes források szerint a rendező cáfolja.

Forrás: Daily Star.

Nyitókép forrása: Getty Images