Barion Pixel Leáll Hollywood – Így csatlakoztak a színészek a forgatókönyvírók sztrájkjához – Coloré

Leáll Hollywood – Így csatlakoztak a színészek a forgatókönyvírók sztrájkjához

2023. 07. 14.

A forgatókönyvírók után a színészek is sztrájkot jelentettek be Hollywoodban. A cél: jobb fizetés és a mesterséges intelligencia használatának korlátozása.

Az amerikai sztárok úgy döntöttek, hogy csatlakoznak a sztrájkoló írókhoz, így Hollywood leáll. A munkabeszüntetésről szóló döntés azt jelenti, hogy 63 éve először fordul elő, hogy az Amerikai Televíziós és Rádiós Művészek Szövetsége és az Amerikai Írószövetség egyszerre sztrájkol. Mint mondták: a munkabeszüntetés, amelyet a fizetés, a munkakörülmények és a mesterséges intelligencia alkalmazása miatti aggodalmak közepette tartanak – Los Angeles-i idő szerint éjfélkor, magyar idő szerint reggel 8 órakor kezdődik. A sztrájk végének időpontját még nem tűzték ki.

Sztrájk Hollywoodban – Amit tudni lehet

A forgatókönyvírók két hónapja kezdődött sztrájkja számos sorozatot érintett, és a helyzetet nehezíti, hogy a színészek is csatlakoznak hozzájuk. A sztrájk bejelentésekor a sztárok, köztük Matt Damon, kisétáltak az Oppenheimer című történelmi eposz londoni premierjéről, hogy megírják a transzparenseiket – mondta Christopher Nolan, a film rendezője.

Hollywood színészei az Oppenheimer bemutatójáról indultak sztrájkolni / Kép forrása: Gareth Cattermole / Getty Images
Hollywood színészei az Oppenheimer bemutatójáról indultak sztrájkolni / Kép forrása: Gareth Cattermole / Getty Images

A sztrájkot bejelentő sajtótájékoztatón Duncan Crabtree-Ireland, az Amerikai Televíziós és Rádiós Művészek Szövetségének ügyvezető igazgatója az akciót végső eszköznek nevezte, és azt mondta, hogy négyhetes tárgyalások után került döntöttek emellett a megoldás mellett.

Azzal vádolta a Film- és Televíziós Producerek Szövetségét, hogy leértékeli tagjaink munkáját, és nem hajlandó tisztességes megállapodást ajánlani a dolgozó színészek és előadóművészek megélhetésének védelméhez elengedhetetlenül fontos kérdésekben.

,,A színészek olyan szerződést érdemelnek, amely tükrözi az iparágban bekövetkezett változásokat” – tette hozzá.

https://colore.hu/szelavi/kultura/hollywood-ongyilkossag-peg-entwistlie/

A színészek két nagy követelése a magasabb fizetés és biztosíték az arcuk jogosulatlan felhasználása ellen a mesterséges intelligencia révén.

Az Equity, a brit színészek szakszervezete csütörtökön közleményben közölte, hogy teljes mellszélességgel kiáll testvérszakszervezetünk követelése és az elnökségük által elfogadott intézkedés mellett.

Bár az amerikai színészek sztrájkja közvetlenül nem érinti az Egyesült Királyságban dolgozókat, úgy gondolják, hogy az Egyesült Államokban dolgozó brit előadók jogszerűen vehetnek részt benne.

Forrás: Sky News.

Nyitókép forrása: Unsplash