Mobiltisztítás másképpen

2022. 01. 10.

Tudtad, hogy a mobiltelefonodon tizennyolcszor több baktérium található, mint egy nyilvános wc-ben? Nem elég a kezed gyakran mosni szappannal, hanem hatékony módon meg kell tisztítanod a mobiltelefonod is

A mobil tisztításának rengeteg módja van, az egyikről EBBEN a cikkben írtunk is. Érdemes a legjobbak közül válogatni, hiszen ez az eszköz szinte állandóan a kezünkben van.

A PhoneSoap mobilfertőtlenítő és egyben töltő is, ami 10 éves UV-technológiájára alapozva azt ígéri, hogy elpusztítja a telefonon – és a kisebb tárgyakon, például a kulcscsomókon vagy a tollakon – lévő baktériumok és vírusok 99 százalékát.

mobiltelefon, baktérium, vírus, tisztítás
A baktériumok és a vírusok sajnos nagyon jól érzik magukat a mobiltelefonon / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Ehhez csak be kell tenned a fertőtlenítőbe mobilt, ami jelez, ha üzenetet kaptál vagy hívnak. A tisztításhoz mindössze 10 perc elég, de akár egész napra is benne hagyhatod a telefont.

Egy régi, jól bevált technológia köszön vissza

1903-ban Niels Finsen dán-feröer-szigeteki orvos és tudós azért kapott Nobel-díjat, mert eredményesen küzdött UV-fénnyel a tuberkulózis ellen. A 20. század közepe óta rendszeresen használják sterilizálásra az UV-C-fényt többek között kórházakban és laboratóriumokban. Nyilván képes megtisztítani a mobilunkat is, ami hajlamos különösen sok baktériumot összegyűjteni.

Az UV-fények három hullámhosszon fordulnak elő: UV-A, UV-B, és UV-B. Közülük az UV-C a rövidhullámú ultraviola fény, ami nemcsak működésképtelenné tudja tenni a DNS-t, de a szaporodást is megállítja. Ráadásul azokat a szuperbaktériumokat is el tudja pusztítani, amik rezisztenssé váltak az antibiotikumokra.

Így működik

Az UV-C sugarak csíraölő hatását általában nem tapasztaljuk, mert a légkör – szerencsére – blokkolja őket. A sugárzás a szemünket is károsítaná, ezért a PhoneSoap szigorúan ellenőrzött környezetben végzi a munkáját.

Nem láthatod az UV-C-sugárzást, mindössze beteszed a mobilt a fertőtlenítő eszközbe, amin egy kék fény jelzi, hogy működik. Az UV-C-fény nem meleg, úgyhogy a mobilodat semmiképpen nem fogja károsítani.

A következő videó bemutatja a tisztítás folyamatát:

Forrás: YouTube

Pozitív sajtóvisszhangot kapott

Mivel a termék néhány éve a piacon van, több értékelés is született róla. A Mashable cikke szerint ez „influenza elleni védőoltás” a telefonnak. A Vogue munkatársa pedig ezt írta róla: „Függővé voltam ettől az eszköztől, boldog vagyok, hogy mindig velem van. Ha hazaérek, az első dolgom, hogy beleteszem a mobilomat. Számomra már ez a normális.”

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix