Barion Pixel A lábfürdővel csak nyerhetsz – Stresszoldás, lábápolás, felmelegítés, méregtelenítés és még sorolhatnánk – Coloré

A lábfürdővel csak nyerhetsz – Stresszoldás, lábápolás, felmelegítés, méregtelenítés és még sorolhatnánk

2023. 11. 17.

Ugye megvan az a kellemes érzés, amikor fáradtan hazaérsz a munkából és alig várod, hogy elmerülj a kellemesen meleg, illatos, habos vízben és átadd magad a teljes relaxációnak? Ugyanezt megteheted, csak a lábaidra koncentrálva. A lábfürdő az egyik ősi méregtelenítő módszer és még ennél is több.

A fürdésnek még nincs itt az ideje, de szívesen megmelegítenéd a lábaidat? A lábáztatáshoz csupán egy edényre, vízre, egy törölközőre és persze rád van szükség. Az, hogy a vízbe mit teszel, csak pluszt jelent. A lábfürdőt számos okból érdemes lehet alkalmazni.

Lábfürdő, amiért érdemes

Felmelegítés

Eljött az az időszak is, amikor már könnyű átfázni. Ha a lábaid hidegek, gyors és meleg megoldásra vágysz, szóba jöhet a lábfürdő. Csak tölts fel egy műanyag edényt meleg vízzel, akár tusfürdővel is megbolondíthatod, hogy illata is legyen a víznek és a lábadnak is. Élvezd 10-20 percen át – idődtől és a víz hőmérsékletétől függően – a fürdőt, majd töröld szárazra a lábaidat és húzz rá zoknit.

Szagmentesítés

Az aktív sport és/vagy a nagy hőség együttesen megteszi a hatását. Bármennyire odafigyelünk a személyes higiéniára, a kellemetlen lábszag akkor is jelentkezhet. Ebben az esetben is segítségedre lehet a lábfürdő. Ha hatékony szeretnél lenni, akkor a vízbe önts előzőleg 3-4 teafilterből elkészített teát. A csersav némileg szárítja a bőrt és megakadályozhatod a túlzott verejtékezést.
A nagy hőségben a hideg-meleg váltott fürdő is megoldást kínál.

Lábfürdő
A levendula egyszerre stresszmentesít, illatosít / Kép forrása: matka_Wariatka / Getty Images

Fáradtság ellen

Ha fáradtak a végtagjaid – az ülő és állómunkát megérezhetik a lábaink, akárcsak a sok sétát, mozgást – és úgy gondolod, hogy maximálisan megérdemelnek némi törődést és lazítást, a lábfürdő kiválóan teljesíti mindezt.

Kórokozó mentesítés

A verejtékezés miatt a lábunk kiváló táptalajt biztosít a nedvességet kedvelő kórokozóknak. A háztartásban megtalálható természetes anyagok közül az ecetnek remek fertőtlenítő hatását érdemes kihasználni. A lábáztató vízhez adj némi almaecetet. 1 liter vízhez 1 dl almaecettel számolj, így a vízmennyiség növekedését figyelembe véve mérd ki ennek megfelelően az almaecetet is.

Stresszmentesítő

Ha relaxáló fürdőt valami miatt nem tudsz venni, de van néhány szabad perced, a lábáztatást akkor is könnyen megvalósíthatod. Ez a néhány perces elfoglaltság segít elterelni a figyelmedet a stresszről, a feszültség oldódik benned.

Egy evőkanálnyi sóra csepegtess 2-3 csepp levendula illóolajat és keverd el 2-3 liter meleg vízben. 15-20 perc áztatás során elfelejtheted kicsit a gondjaidat és a lábaid is felfrissülnek.

Lábfürdő
A só antibakteriális és méregtelenítő hatását is élvezheted / Kép forrása: Helin Loik-Tomson / Getty Images

Méregtelenítés

A méregtelenítés otthon és gyorsan megvalósítható formája a lábfürdő, amelyet ősidők óta alkalmazunk. A szervezetben lerakodó méreganyagoktól úgy szabadulhatsz meg, hogy az áztató vízhez jó minőségű t adsz. A só antibakteriális hatása is kedvező, de a pólusok tágulásával a só beáramlik a szervezetbe és megkezdi a gyógyítást.

Lábápolás

A célzott fürdőzés pedig a lábápolást is megkönnyíti azzal, hogy megpuhítja a bőrt és a pedikűrt, a felesleges bőr eltávolítását és a hidratálást is segíti. A mindentől mentes, csupán vízben való áztatás is megfelelő erre, de ha többet szeretnél a fürdőből kihozni, akkor a fentiek közül bármelyik megoldást választhatod. Ártani nem fogsz magadnak.

Összefoglalva, a lábfürdő lazítja az izmokat, hidratálja a bőrt, semlegesíti a kellemetlen szagokat, csökkenti a duzzanatot, stimulálja a vérkeringést, megelőzi a kórokozók elszaporodását és még kellemes élményt is biztosít.

Nyitókép forrása: Ridofranz / Getty Images