Barion Pixel Lábápolási kisokos – Mondj búcsút a száraz saroknak! – Coloré

Lábápolási kisokos – Mondj búcsút a száraz saroknak!

2023. 03. 10.

A láb sok esetben háttérbe szorul a mindennapi bőrápolás során, pedig a száraz sarok sokunk problémája. Ha pár szabályt betartunk, garantáltan megszabadulhatunk a kellemetlen bőrkeményedésektől, és lábunk ismét sima és puha lehet!

A száraz sarok nem túl szép látvány, ráadásul érintése sem vált ki jó érzéseket az emberből. A lábápolás hiánya azonban korántsem csak a sarkaknál érzékelhető, hiszen a talp több részén is látható lehet bőrkeményedés, így a nagylábujjnál vagy az alatta lévő ívelt területen is. Bár a téli időszakban látszólag mindegy, hogy mi van a cipőnkben, tavasszal és nyáron meglehet a böjtje, hiszen amikor kiszabadítanánk lábfejünket a cipőből és szandálra váltanánk, akkor látjuk meg, hogy milyen ára van annak, hogy elhanyagoltuk a bőrünket. Szerencsére egy kevés odafigyeléssel hamar láthatjuk a javulást!

Így szabadulj meg a száraz saroktól!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a hidratálás fontosságát: napi 2-3 liter víz elfogyasztása szükséges ahhoz, hogy bőrünk ne legyen látványosan száraz. Ha pár napig odafigyelünk arra, hogy több folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe, mint előtte, rögtön látható különbséget tapasztalhatunk.

Akár egy forró fürdő után is nekiállhatunk a lábápolási rutinunknak
Akár egy forró fürdő után is nekiállhatunk a lábápolási rutinunknak / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Természetesen testápolóval vagy hidratálókrémmel is átkenhetjük lábainkat, amitől kellemes melegség fogja átjárni őket, és hamar meghálálják a gondoskodást. A lábápolási rutin kialakításához legjobb az esti órákat választani, amikor már nem bújunk cipőbe, így a bekent lábunk nyugodtan beszívhatja a krémet a levegőn.

A krémezés akár napi program is lehet, de ha van rá időnk, akár hetente kétszer is vehetünk külön lábfürdőt, amikor is kellemesen meleg vízbe tesszük lábainkat. A kényeztetés érdekében bátran tegyünk bele pár csepp illóolajat, és élvezzük ahogy lábunk a számára tökéletes hőmérsékletben pihen. Mialatt kihűl a víz, a megkeményedett bőr felpuhul, ezáltal könnyebb és fájdalommentesebb dolgunk lesz eltávolításánál.

Amikor kivesszük lábainkat a vízből, megfelelően itassuk fel róla a nedvességet, körültekintően ügyelve a lábujjak közti részekre is, ugyanis ha nem vagyunk elég alaposak, bepálik, ami nemcsak bőrirritációt, hanem lábgomba megjelenését is eredményezheti.

A száraz saroktól ne akarjunk egy alkalom alatt megszabadulni: csak fokozatosan haladunk, így óvva bőrünket
A száraz saroktól ne akarjunk egy alkalom alatt megszabadulni: csak fokozatosan haladunk, így óvva bőrünket / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha szárazra töröltük a lábunkat, reszelő vagy habkő óvatos használatával megszabadulhatunk a száraz saroktól: ügyeljünk rá, hogy ne dörzsöljük túl a lábunk kényes területeit, és ne is azt tűzzük ki célul, hogy teljesen megszabaduljunk a kiszáradt, kemény részektől. Fokozatosan haladjunk, hetente csak egy-egy vékony réteget, így megóvjuk a bőrünket attól, hogy kisebesedjen. Ha megvagyunk a reszeléssel, öblítsük le a lábunkat, majd miután ismét szárazra törüljük, kenjük be hidratálókrémmel. Ha van rá mód, masszírozzuk vagy masszíroztassuk is a talpunkat krémezés közben, ezáltal nemcsak kényeztetve a területet, de fokozottan gondoskodva arról, hogy a krémből bőséggel jut mindenhova.

A lábápolás nem áll meg a bőrnél

A láb körmeinek rendben tartása is hozzátartozik a láb ápolásához. Ha felpuhítottuk a körmünket akár egy kádban való fürdéssel vagy egy áztatással, vágjuk le, ügyelve arra, hogy ne vágjunk be túlságosan a körömágyba! Ez különösen a körmök szélénél fontos, mert egy rosszul irányzott vágással könnyedén okozhatunk magunknak sérülést, s ezáltal gennyes lábujjakat. Mindennek ellenére fontos, hogy megfelelő körültekintéssel erről a helyről is kivágjuk a körmöt, megelőzve, hogy benőjön, ami komoly fájdalmakat okoz.

A körömvágás mindig fontos tevékenység, de télen különösen, mert a cipőbe zsúfolt lábujjak körmei gyakran okozhatnak irritációt, ezáltal sebeket vagy akár tyúkszemet eredményezve.

Ha a nap során sokat ácsorgunk, segíthet, ha esténként megmasszírozzuk a vádlinkat, a bokánkat és a lábunkat is, ezáltal serkentve a vérkeringést és megelőzve a visszerek kialakulását. Sokat segítünk akkor is, ha nem tesszük sokszor keresztbe a lábunkat, amely szintén befolyásolja a vérkeringést, de az is pozitív irányba befolyásolja lábunk egészségét, ha odafigyelünk a mozgásra.

A lábunkra való odafigyelés bár jellemzően háttérbe szorul, nem érdemes elhanyagolni, mert e testrészünk éppúgy hálás lesz a törődésért, mint bármelyik másik. Ha jót akarunk magunknak, még ma kezdjük el a hidratálását és a reszelést, így garantáltan nem kell pironkodnunk lábaink miatt a nyári időszakban.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix