Barion Pixel Kígyó, foghullás, terhesség: a leggyakoribb álmok országonként és jelentéseik – Coloré

Kígyó, foghullás, terhesség: a leggyakoribb álmok országonként és jelentéseik

2022. 04. 03.

Mióta világ a világ, igyekszünk megfejteni álmaink jelentéseit, amelyek nemcsak személyenként, hanem kultúránként is igen különböznek egymástól. Egy felmérésben most azt vizsgálták, miről álmodnak leggyakrabban az egyes országok lakói, s ezeknek mi lehet a jelentésük.

A Mornings.co.uk weboldal nemrégiben arra volt kíváncsi, hogy melyek a leggyakoribb álmok a világ különböző pontjain. Felmérésük alapjául a Google keresési adatai szolgáltak: megnézték, mely szimbólumokra keresnek rá leggyakrabban az adott országban, s vajon milyen jelentést társítanak hozzá a különböző szakkönyvek, weboldalak. 

A világ nagy része kígyókról álmodik. Hát a többi?

Bizony, a csúszó-mászó hüllőről álmodunk össznépileg leggyakrabban: a kutatásban vizsgált országok több mint egyharmadában (147-ből 52-ben) erre a szimbólumra kerestek rá a legtöbben. Különösen népszerűek a kígyóálmok a Kárpátoktól keletre, Kelet-Európában, Ázsiában, Ausztráliában és Afrika egyes részein, utóbbi két földrész kapcsán valamennyire indokolt is a dolog, hiszen ezeken a helyeken könnyedén összefuthatunk a villásnyelvűekkel. A Google-keresések persze igen változatosak a szimbólummal kapcsolatban, vannak, akik kígyómarást pötyögnek be a keresőbe, mások megúszták egy szimpla találkozással a REM-fázisban.

álmok, kígyó, jelentés
A felmérés szerint a legtöbb országban kígyókkal álmodnak a leggyakrabbanKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Az álombéli kígyótámadás előnye, hogy az elől legalább el lehet futni. Nehezen menekülhetünk viszont a foghullás elől, amely a leggyakoribb álmok ezüstérmeseként végzett a felmérésben. Érdekes módon ez a szimbólum általában a Balti-államok, Észak-Amerika és Kanada környékén a leggyakoribb. A felmérés készítői igyekeztek valamiféle magyarázatot találni a furcsa eredményre, s végül a Colorado Egyetem segítségével arra jutottak, hogy a felsorolt országok lakói szignifikánsan sokkal többet szoronganak, depressziósabbak, kevésbé elégedettek az életükkel, így gyakran eluralkodik rajtuk a tehetetlenség, amely fogvesztés formájában manifesztálódik az álmaikban. 

A dobogó harmadik fokát az olyan családi mérföldkövek teszik ki, mint a házasság (Szaúd-Arábiában és Irakban erre keresnek rá a legtöbben), terhesség (Németországra, Svájcra és Olaszországra a legjellemzőbb), vagy a kisbaba (Bolívia, Guyana). Franciaországban, Mexikóban és Madagaszkáron leggyakrabban a korábbi párjukról szóló álomra keresnek rá a kíváncsiak, míg hazánkban leggyakrabban a halállal kapcsolatos álmok jelentését igyekszünk a Google segítségével megfejteni. Nem mi vagyunk az egyetlenek, akiknél ez a listavezető, hiszen a cseheknél és a costa ricaiaknál is ez a legjellemzőbb álom. 

álom, terhesség, jelentés
Gyakoriak még az álmok között az olyan életesemények, mint a házasság, vagy a gyermekvállalásKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Szimbólumok és jelentéseik

Az álmok megfejtésének gyakorlata körülbelül egyidős a verbális kommunikáció kialakulásával: mióta megvan az eszköztárunk gondolataink megfogalmazására, élünk is vele. Az hagyján, hogy már a Bibliában is említik az álomfejtés gyakorlatát, de a régészek találtak már olyan, Kr.e. 3000-ből származó forrásokat is, amelyek az álombeli szimbólumok kibogozásával foglalkoztak. 

Így esett, hogy a felmérés készítői sem hagyhatták ki ezt a ziccert az eredmények közlése kapcsán. Mint írják: ha kígyóval álmodunk, az általában valamiféle rejtett félelmet, aggodalmat jelent. A szakértők szerint az álombeli kígyó általában figyelmeztet minket egy olyasféle veszélyre, amellyel nem vagyunk tisztában, vagy még nem került a felszínre. 

Más a helyzet a kieső fogak esetében, mivel azok általában valamiféle önbizalomhiányról, szégyenről árulkodnak. A felmérés készítői szerint, ha az álombeli foghullás alatt meg tudtuk őrizni hidegvérünket, akkor az azt jelenti, hogy képesek vagyunk a legjobbat kihozni az adott szituációból. 

álom, foghullás, jelentés
A kieső fogak az önbizalomhiány megnyilvánulásai lehetnek álmunkbanKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A főképp Nyugat-európai országokra jellemző terhesség valamiféle növekedés, fejlődés jele lehet, emellett egy új ötlet, irány, projekt vagy cél születését is szimbolizálhatja. Az arab kultúrában gyakori házasság témakör (akárcsak a való életben) az elkötelezettség, harmónia és átmenet jeleként értelmezhető. Emellett előfordulhat, hogy házasságról álmodni azt jelenti, hogy a bennünk lévő két ellentétes nézőpont végre egyesül, így létrejön a régóta áhított harmónia. 

Az előző szerelmünkről szóló álom azt sugallja, hogy valaki a környezetünkben ugyanazokat az érzéseket hozza felszínre bennünk, mint korábbi párunk. Az álom ilyen formán figyelmeztethet minket a hasonló viselkedésmintákra jelenlegi kapcsolatunkban. 

Akárhogy is: álmaink épp attól különlegesek, hogy ugyanolyan egyediek, mint mi magunk. Ugyan érdekes lehet elmerülni az álmok jelentéseinek széles spektrumában, mégis jobban járunk, ha saját álmainkat mi magunk próbáljuk megfejteni. Ki tudja? Még a végén jól szórakozunk! 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix