Barion Pixel A kígyók is szeretik, ha megsimogatják őket? És ha igen, hogy csináld? – Coloré

A kígyók is szeretik, ha megsimogatják őket? És ha igen, hogy csináld?

2022. 03. 26.

Ha tudod, hogy a kígyó élvezi-e a simogatást, hogyan érintheted meg biztonságosan, és mikor tartózkodj ettől, akkor egyrészt elkerülheted, hogy megharapjon, másrészt kedvencedet sem zaklatod fel.

Ha megsimogatod a kutyádat, akkor minimum egy farkcsóválásra számíthatsz, de ha szerencséd van, még puszit is osztogat viszonzásul. Velük ellentétben a kígyók nem igénylik a fizikai érintést, legalábbis nem olyan rendszeresen, mint négylábú társaink. Ha tudod, hogy a kígyó élvezi-e a simogatást, hogyan érintheted meg biztonságosan, és mikor tartózkodj ettől, akkor egyrészt elkerülheted, hogy megharapjon, másrészt kedvencedet sem zaklatod fel.

Szereti a kígyó a simogatást?

Erre a kérdésre nem lehet egyszerű igennel vagy nemmel felelni, a szakértők szerint ugyanis inkább arról van szó, hogy bár a simogatást nem kifejezetten kedvelik, ám ha kézhez vannak szoktatva, akkor nem is bánják az emberi érintést. A kígyók határozottan érzik, ha simogatják őket, de számukra ez az érzés nem olyan kívánatos, mint más háziállat esetében. Ha nem próbál elhúzódni vagy megharapni, amikor simogatható, és valószínűleg nincs ellenére a fizikai kontaktus, de azt még így is nehéz eldönteni, hogy valóban szereti-e a simogatást.

Kígyó
Ha a kígyót nem zavarja a simogatás, akkor időnként nyugodtan hozzáérhetsz, de persze csak a határainak tiszteletben tartásával (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A kígyók fajtársaikhoz dörzsölődhetnek a párzási rituálék során, vagy ugyanígy eltávolíthatják magukról az elhalt bőrt, így ha olyasmit tapasztalsz, mintha a saját testét dörzsölné vagy simogatná, azt általában meghatározott céllal teszi. Ennek ellenére a kígyók is szívesen hemperegnek, ha új almot kapnak, illetve szívesen keresnek olyan felületeket, ahol jól érzik magukat. Egyes kígyótulajdonosok, különösen a királypitonoké, azt állítják, hogy kedvenceik még az arcukat is odadörzsölik az emberek karjához vagy a kezéhez. Bár ezt általában evés után teszik, hogy megtisztítsák magukat, vagy visszaállítsák az állkapcsukat, ha az etetés után elmozdult.

Hogyan simogasd a kígyód?

Ha a kígyót szemmel láthatóan nem zavarja a simogatás, akkor gyengéd mozdulatokkal alkalmanként megérintheted. Egyesek kimondottan élvezik még a könnyű masszírozást, a fejsimogatást, a hasdörzsölést vagy akár az állsimogatást is, míg mások egyáltalán nem. Minden kígyónak más a személyisége, és mást szerethet, de minden esetben fontos a gyengédség és az állat határainak tiszteletben tartása. Ha kedvenced sziszegni kezd, elhúzódik, megpróbál harapni, a farkával csapkod vagy felfúvódik, hagyd abba a simogatást. Ezek nyilvánvaló jelei annak, hogy zaklatott, és nem tetszik neki a helyzet. Függetlenül attól, hogy hol érinted meg, fontos észben tartani, hogy a kígyókat mindig a fejüktől kezdve a farkuk irányába haladva kell simogatni. Soha ne simogasd ellentétesen, mert ez kényelmetlen lehet számára.

Amikor jobb, ha békén hagyod

Számos alkalom van, amikor nem tanácsos egy kígyót megsimogatni. Vedlésnél például hagyd magára kedvencedet, mivel ilyenkor a bőre érzékenyebb lehet, vagy nehezen lát. Az érintés ilyenkor különösen stresszesen hathat, melynek következtében idő előtt ledobhatja régi bőrét, károsítva ezzel az újat. Az étkezés ideje egy másik helyzet, amikor jobb kerülni a kígyó simogatását. Ha éppen jóízűen eszik, nem egy bölcs lépés a terráriumba dugni a kezed, még kevésbé, megsimogatnod. A kígyó ilyenkor összetévesztheti a kezed vagy az ujjaidat az étellel, és megharaphat. Végül, ha a kígyó beteg, parazitái vannak vagy megsérült, mindenképp tartózkodj a simogatástól. Hagyd pihenni, tartsd melegen, és kerüld a simogatás által okozott szükségtelen stresszt vagy fájdalmat.

Hogyan kapcsolódj a kígyódhoz?

Ennek nem a simogatás az egyetlen módja: mivel minden kígyó másként reagál a cirógatásra, a velük való kapcsolat kialakítása egyedenként változhat, ezért meg kell keresni a számotokra legjobb kapcsolódási pontot. Egyes kígyók jobban élvezik az étkezést, mint mások, örülnek az új szagoknak és keresik is őket, vagy akár nyugisabbak, és jobban értékelik az állsimogatást. Az is teljesen rendben van, ha szereted nézni kedvencedet, ahogy eszik, szinte élvezettel takarítod a környezetét, esetleg különféle játékokat készítesz neki. A lényeg, hogy teremts lehetőségeket kígyódnak a felfedezésre és a játékra, és naponta foglalkozz vele egy keveset. A mindennapok során úgyis kialakul a kötődés, még akkor is, ha a simogatás nem a napi rutin része.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix