Barion Pixel Unod a gyaloglást? 5 érv a rollerezés mellett – Coloré

Unod a gyaloglást? 5 érv a rollerezés mellett

2021. 10. 23.

Ugyan a séta az egyik legalapvetőbb mozgásforma, ám gyakran előfordul, hogy bizonyos célpontok gyalog túl messze vannak, tömegközlekedéssel pedig nem – vagy csak nehezen – elérhetők. Amellett, hogy a rollerezés leegyszerűsíti a fenti dilemmát, kiváló testmozgásként szolgálhat, emellett jó móka kicsik és nagyon számára is!

Bye-bye kalóriák!

Noha a rollerezés kívülről nem tűnik izzasztónak, a futáshoz vagy görkorcsolyázáshoz hasonlóan alkalmas a fogyásra. A szakértők szerint akár 30 percnyi intenzív mozgás is elég lehet ahhoz, hogy szervezetünk zsírbontásba kezdjen. Még jobb, ha mindezt a reggeli vagy az ebéd előtt tesszük meg, ezzel megkönnyítve a későbbi emésztést.  

Jót tesz a szív- és érrendszernek

A magas intenzitású mozgások előnye, hogy a megemelkedett oxigénszükséglet miatt kellően megdolgoztatják a szív- és érrendszert. Az igénybevétel következtében szívünknek gyorsabban kell végeznie létfenntartó tevékenységét, így nő a pulzusszámunk. Ehhez persze a tüdőnknek is van „egy-két szava”, hiszen a növekvő oxigénszükséglet miatt légvételünk mozgás közben felgyorsul, zihálunk. 

Minél gyakrabban végzed ugyanazt a mozgásformát, szervezeted annál inkább hozzászokik, így szíved és tüdőd is egyre egyenletesebben dolgozik a magas terhelés alatt. A gyakori igénybevétel következtében az érfalak kellően rugalmasak maradnak, így kevésbé rakódnak le olyan felesleges melléktermékek az érfalon, amelyek blokkolhatják a véráramlást. 

Exclusive: Peter Dinklage Is Spotted Riding His Scooter Around New York City After Winning A Sag Award.
A Trónok harca főszereplője, Peter Dinklage suhan New York utcáin néhány nappal azután, hogy megnyerte a Sag Awards díjat 2020 januárjában.Kép forrása: Northfoto

Törzsizomerősítés

Rollerezés során törzsünket stabilizálnunk kell annak érdekében, hogy gördülékenyen haladjunk. A hosszan kitartott, feszes helyzet így erősíti törzsizmainkat. Ha ülőmunkát végzel, a rollerezés kiváló lehetőség arra, hogy megerősítsd a munka miatt elgyengült törzsizmaidat, így nem kapod magad azon, hogy fájó nyakkal, derékkal kezded napjaidat. 

Formás popsi, feszes combok

A törzsizmokon kívül persze leginkább a lábaink dolgoznak rollerezés során, így nem csoda, hogy az formás popsit és feszes combokat eredményez. A támasztó lábnál leginkább a combfeszítőnk, illetve oldalsó farizmunk dolgozik, hiszen ezek feladata, hogy stabilizálják az egész testünket, míg a másik lábbal lökjük magunkat. A lökő oldal esetében a csípő-horpasz izmunk, illetve a térdhajlító- és farizmok végeznek fáradhatatlan munkát.  

A szakemberek között egyelőre nincs egyetértés abban, mennyire számít a rollerezés egyoldalú mozgásformának. Kisgyermekeknél (4-5 éves korban) általában még nem alakul ki a domináns jobb vagy baloldal, így ők könnyebben váltogatják a támasztó-lökő lábat, ám felnőtteknél érdemes tudatosan figyelni arra, hogy ne csak egyik oldalunkat terheljük, hanem (amennyiben tudunk) cseréljünk lábat! 

Exclusive: Naomi Watts Hits The Town On A Scooter In New York City
Naomi Watts lányával suhan New York utcáin Kép forrása: Northfoto

Dopaminlöket

Aktív mozgás során dopamin szabadul fel, ezt más néven boldogsághormonnak nevezzük, hiszen elégedettséggel, boldogságérzettel jutalmaz minket a befektetett munkáért. Ha ez nem lenne elég, a természet közelsége, a fák és a friss levegő, a száguldás öröme mindenképp a rollerezés mellett szólnak, hiszen ezek már önmagukban is feltöltő erővel bírnak. 

Ugyan azt mondják, a gyaloglás a legalapvetőbb mozgásforma, a rollerezés egy fokkal több mókát tartogat magában. Szerezd be a megfelelő védőfelszerelést és pattanj kerekekre, meglátod, a család apraja-nagyja élvezni fogja az új kihívást, és a lerövidített utakat.  

Borítókép forrása: Northfoto